Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων για την απεργία πείνας

a1sx2_Thumbnail1_isepp_20150315-120949_1.jpg

Ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων, ISEPP (Ελληνικό Τμήμα), για την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων

 

«Η απώλεια της ελευθερίας έχει λοιπόν για όλους την ίδια αξία όσο έχει και η αναγνώρισή της.»

Μισέλ Φουκώ

 

Παρακολουθώντας επισταμένα την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαρτίου 2015,  όντας σε συνεχή ενημέρωση με τους γιατρούς και έχοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα & τα ανακοινωθέντα ιατρικά δελτία είναι σκόπιμο να επισημάνουμε τα εξής:

Η ποινικοποίηση των φιλικών και συγγενικών σχέσεων, καθώς και η εγκληματικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής αντίστασης με την διόγκωση ποινών ή την αναγωγή σε «τρομοκράτη» αποτελεί μια ιδιώνυμη κατασκευή που είναι χαρακτηριστικό των απολυταρχικών καθεστώτων. Η οποία συμπληρώνεται με την βίαιη λήψη γενετικού υλικού.
Οι φυλακές τύπου Γ, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει αποτελεί προμελετημένο έγκλημα του πειθαρχικού συστήματος που δεν στοχεύει στον σωφρονισμό αλλά στην ιδρυματοποίηση και αποκοινωνικοποίηση όσων κρατουμένων θεωρηθούν «επικίνδυνοι» ή «απείθαρχοι».
Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες προς όλους ανεξαιρέτως, έγκλειστους ή μη, αθώους ή ένοχους, νόμιμους ή παράνομους κοκ. Η άρνηση νοσηλείας σε ένα πολυτραυματία με αναπηρία 98% από την πολιτεία όχι μόνο θυμίζει αλλά αποτελεί στην πράξη “θεσμική αυτοδικία” τύπου βεντέτας υπάγεται στην ηθικά κατακριτέα πράξη του βασανισμού.
Έχει επισημανθεί και παλαιότερα ότι η ιατρική φροντίδα των κρατουμένων, αλλά και των απεργών πείνας εντός των φυλακών είναι από ανύπαρκτη έως ελλιπή. Τόσο το «ιατρείο» στις φυλακές Κορυδαλλού, όσο και το αντίστοιχο στις φυλακές Δομοκού δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες.
Η πρόσφατη μεταγωγή των απεργών πείνας στο νοσοκομείο Λαμίας απέδειξε ότι περισσότερο αποτελεί τμήμα βασανισμού παρά θεραπείας. Ενδεικτικό γι’ αυτό αποτελεί ο θάλαμος – ψυγείο στο νοσοκομείο Λαμίας με αποτέλεσμα οι ασθενείς κρατούμενοι να παρακαλάνε την επιστροφή τους στις φυλακές. Αντίστοιχες συνθήκες υπάρχουν και στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο θάνατος κρατουμένου στις 14/3 στον Κορυδαλλό ό οποίος ζητούσε από τις 16:00μμ την μεταγωγή του στο νοσοκομείο, η προκλητική αδιαφορία των σωφρονιστικών υπαλλήλων με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 17:30 είναι ξεκάθαρο γεγονός ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων έχει εξευτελιστεί.     
Τέλος η «αιφνίδια» ακύρωση της εκδήλωσης: «Η κοινωνική Κατασκευή της επικινδυνότητας και οι δομές υψίστης ασφαλείας» που διοργάνωνε η Πρωτοβουλία ναι ένα πολύμορφο κίνημα στη ψυχική υγεία, με εντολή του πρύτανη δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη παρά επιβεβαιώνει τον πανοπτικό έλεγχο και την κατάργηση του δημόσιου χώρου σε συναθροίσεις ατόμων  ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι αρεστοί στο καθεστώς και τους θεσμούς του.                    

Βαίνοντας προς την 15 μέρα απεργίας πείνας και εξετάζοντας τα ιατρικά δελτία των ιατρών που εξέτασαν τους κρατούμενους εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση της υγείας τους μιας και η σωματική ακεραιότητα ενός απεργού πείνας αυξάνεται σημαντικά μετά την 10η ημέρα ασιτίας. Δεδομένου την συνέχιση της απεργίας πείνας συμφωνούμε με την εκτίμηση ότι τις προσεχείς μέρες ,θα γίνει έκδηλη η απορρύθμιση του οργανισμού τους, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική υγεία, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η αναγκαιότητα ή μη παροχής ιατρικής βοήθειας αποτελεί απόφαση των λειτουργών υγείας και όχι των αστυνομικών αρχών. Καλούμε το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψει σε καμία πίεση ή εκβιασμό.

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2015
Δρ Αργύρης Αργυριάδης, Ψυχοπαθολόγος
Παρατηρητήριο Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων,
ISEPP (Ελληνικό Τμήμα)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
3 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο