Διαδηλωτές στην Ισπανία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για συμβολική κατάληψη

Δικαστήριο της Βαρκελώνης καταδίκασε δύο διαδηλωτές για την συμμετοχή τους σε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη του χώρου υποδοχής ξενοδοχείου την πρωτομαγιά του 2010. Ο 31χρονος Pablo Molano, μέλος του συνεταιριστικού κοινωνικού στεκιού “la base“στην περιοχή Poble Sec της Βαρκελώνης και ακόμα ένας 27χρονος διαδηλωτής, καταδικάστηκαν σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη της δημόσιας τάξης, εξαιτίας της απόφασης τους να προχωρήσουν, μαζί με περίπου 200 ακόμα άτομα, σε συμβολική κατάληψη του χώρου υποδοχής του ξενοδοχείου Mandarín Oriental, με το σκεπτικό πως «οι εργαζόμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος τους σε εργασία και οι επισκέπτες του αντίστοιχου δικαιώματος τους να επωφεληθούν των υπηρεσιών του ξενοδοχείου». Ο 27χρονος καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Molano σε 10μηνη φυλάκιση, καθώς κρίθηκε επιβαρυντικό το γεγονός πως «κάλεσε δημόσια τον κόσμο να καταλάβει τους χώρους του ξενοδοχείου και να φάει ό,τι επιλέξει». Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά μεγαλύτερες ποινές, προσθέτοντας στις κατηγορίες αυτήν της καταστροφής ενός κινέζικου βάζου, ωστόσο ο δικαστής δεν την έκανε τελικά αποδεκτή. Άλλα τρία άτομα που βρέθηκαν κατηγορούμενα στην ίδια υπόθεση, ο βιβλιοπώλης Ivan Miró και ο γραφίστας ‘Manolín’, μέλη του συνεταιριστικού βιβλιοπωλείου “La Ciutat Invisible“, καθώς και ένας Έλληνας, αθωώθηκαν καθώς δεν βρέθηκαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους. Οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

{source}
<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”en”><p>Me han condenado a 10 meses de cárcel por la acción del Mandarín: <a href=”https://t.co/ZnyrCJPWmv”>https://t.co/ZnyrCJPWmv</a></p>&mdash; #PoderPopular (@PabloMolano_) <a href=”https://twitter.com/PabloMolano_/status/579983096818364416″>March 23, 2015</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>
{/source}

Κατά την διαδικασία ο δικαστής Luis Martínez Duran τήρησε επιθετική στάση προς τους κατηγορούμενους, αναφέροντας μάλιστα κατά την απολογία τους πως όλες αυτές οι πράξεις, «καθώς επίσης και οι καταλήψεις τραπεζών που πραγματοποιούνται από το la PAH», αποτελούν εγκληματικές ενέργειες. Επιπρόσθετα, κατά την κατάθεση του Luis Blanco, εκπροσώπου της διασυνδικαλιστικής ένωσης Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), και όταν αυτός θέλησε να θέσει το πλαίσιο της κινητοποίησης αναφέροντας πως «η δράση στο ξενοδοχείο Mandarín ήταν συμβολική και ειρηνική», ο δικαστής τον διέκοψε λέγοντας «όμως γνωρίζετε πως αυτές οι ενέργειες είναι εγκληματικές».

{"video":"<a href="https://www.youtube.com/watch?v=gADHCdom8xQ">https://www.youtube.com/watch?v=gADHCdom8xQ</a>","width":"800","height":"450"}

Σε ανάρτηση της στο Indymedia Βαρκελώνης την επόμενη μέρα της δράσης, η επιτροπή κατάληψης πολυτελών ξενοδοχείων (Comitè de l’ocupació dels hotels de luxe i del que faci falta) ανέφερε πως προχώρησε στην συμβολική κατάληψη του Mandarín Oriental «ως ένα κάλεσμα σε δράση, ως μια καταγγελία της ανισότητας και ως μια προειδοποίηση», θέτοντας την δράση στα πλαίσια «της επικοινωνίας όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση και βρίσκονται ξεχασμένοι από τα ΜΜΕ και τις πολιτικές δυνάμεις». Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης πως «τα πολυτελή ξενοδοχεία αποτελούν ένα σύμβολο των πόλεων που χτίζονται ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων τους. Κάθε ξενοδοχείο, κάθε δωμάτιο για τουρίστες σημαίνει μια έξωση για μια οικογένεια, μια κατοικία λιγότερη, μια αδύνατη ζωή. Τα πολυτελή ξενοδοχεία καταστρέφουν την ζωή της κοινότητας, τις καθημερινές σχέσεις, την συλλογική μνήμη και την δυνατότητα για αγώνα και αντίσταση».

b2ap3_thumbnail_bcnindy.png

 

Πηγές: La Directa, Indymedia Barcelona, @PabloMolano_

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο