Πώς η Διεθνής Αμνηστία ενοχοποιεί τους Παλαιστίνιους για τον κατώτερο οπλισμό τους

Αναδημοσίευση από τον Σύλλογο Ιντιφάντα

του Νικόλα Περουτζίνι και του Νέβε Γκόρντον

Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας Unlawful and Deadly, για τις «επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης σε Γάζα/Ισραήλ το 2014» κατηγορεί τη Χαμάς και άλλους ότι κάνουν «επιθέσεις αδιακρίτως» στο Ισραήλ: «Όταν οι επιθέσεις που πλήττουν αδιακρίτως, σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους, συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Αυτή η έκθεση επαναλαμβάνει την τυπική συμμετρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (προηγούμενες εκθέσεις κατηγόρησαν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Protective Edge) ζητώντας και από τις δύο πλευρές να πάρουν όλες τις προφυλάξεις για να σεβαστούν τις ζωές αμάχων, υπενθυμίζοντάς τους να «επιλέξουν κατάλληλα μέσα και μεθόδους επίθεσης».

«Η χρήση όπλων που εκ φύσεως πλήττουν αδιακρίτως όπως οι μη κατευθυνόμενες ρουκέτες απαγορεύεται. Και η χρήση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπλων που δεν είναι ακριβείας, τα οποία δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς ένα στρατιωτικό στόχο με επαρκή ακρίβεια, όπως οι όλμοι, είναι πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα άνευ διακρίσεων επιθέσεις και επίσης απαγορεύεται.»

Υπάρχει μια υπονοούμενη αντίθεση με τις ανώτερες τεχνολογικές δυνατότητες του Ισραήλ, οι οποίες επιτρέπουν, όπως ισχυρίζονται οι IDF («Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας») να διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις με «χειρουργική ακρίβεια». Αλλά τα στοιχεία δίνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Τουλάχιστον 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι∙ κάπου 1500 πιστεύεται ότι ήταν άμαχοι (σύμφωνα με την Αμνηστία κάποιοι εξ’ αυτών σκοτώθηκαν από παλαιστινιακή ρουκέτα). Στην ισραηλινή πλευρά 72 άτομα σκοτώθηκαν, 66 εμπόλεμοι και 6 άμαχοι. Αυτοί οι αριθμοί υποδεικνύον μια ξεκάθαρη αντίφαση. Δεν είναι μόνο ότι το Ισραήλ σκότωσε 300 φορές [ΣτΜ. το σωστό μάλλον είναι 250 φορές] περισσότερους Παλαιστίνιους αμάχους, αλλά ότι η αναλογία θανάτων αμάχων μεταξύ των Παλαιστινίων ήταν πολύ μεγαλύτερη: 70% όσων σκοτώθηκαν από το Ισραήλ ήταν άμαχοι, σε σύγκριση με το 8% όσων σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους. Αυτά τα στατιστικά δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ βομβαρδισμών ακριβείας και διάκρισης μεταξύ εμπόλεμων και αμάχων. Τα όπλα υψηλής τεχνολογίας μπορούν επίσης να σκοτώσουν αδιακρίτως.

Η έκθεση της Αμνηστίας δείχνει όχι μόνο πόσο παραπλανητικό μπορεί να είναι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά επίσης ότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τείνουν να αγνοούν τις ασυμμετρίες ισχύος και να τις αναπαράγουν. Η έκθεση ουσιαστικά λέει ότι η χρήση αυτοσχέδιων πυραύλων – δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο σε ανθρώπους που ζουν υπό μόνιμη πολιορκία – είναι έγκλημα πολέμου. Με άλλα λόγια, οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ενοχοποιούνται εξαιτίας της τεχνολογικής τους κατωτερότητας.

Ο Νικόλα Περουτζίνι είναι Επίκουρος Καθηγητής και Επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Δικαίου στο Al Quds Bard Honors College (Ιερουσαλήμ). Μπορείτε να τον παρακολουθείτε στο @PeruginiNic.

Ο Νέβε Γκόρντον είναι συγγραφέας του Israel’s Occupation όπως και του ‘The Human Right to Dominate‘ (μαζί με τον Νικόλα Περουτζίνι, που θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2015).

Άρθρο μεταφρασμένο από το Counterpunch. Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο London Review of Books.

Διαβάστε ακόμα:

Ανοιχτή επιστολή και υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη Διεθνή Αμνηστία

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο