Ενώ η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, μελών του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων, διανύει την 46η ημέρα η κυβέρνηση αποφάσισε την εισβολή της αστυνομίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την μη υποχρεωτική λήψη DNA ως αποδεικτικού στοιχείου.

Bασικά αιτήματα της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας είναι η κατάργηση του «κουκουλονόμου», των «τρομονόμων» (άρ. 187 & 187Α του Ποιν. Κώδ.), η κατάργηση υποχρεωτικής λήψης και χρήσης DNA ως αποδεικτικού στοιχείου η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ («υψίστης ασφαλείας») και η δυνατότητα αποφυλάκισης για κρατουμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο Σάββας Ξηρός του οποίου η κράτηση συνεχίζεται μόνο για εκδικητικούς λόγους, καθώς έχει κριθεί ανάπηρος σε ποσοστό 98%.

Δεκτή έγινε η τροπολογία για την κατάργηση της επιβαρυντικής περίπτωσης της κάλυψης χαρακτηριστικών προσώπου – του λεγόμενου «κουκουλονόμου». Η κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου θα εξακολουθεί να αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση όταν πρόκειται για ληστεία.

Έγινε όμως δεκτή τροπολογία του ακροδεξιού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με βάση την οποία η κατ’ οίκον κράτηση των ουσιαστικά αναπήρων, βαρειά ασθενών κρατουμένων, θα γίνεται με ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης (το λεγόμενο «βραχιολάκι»).

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης έχουν καταφερθεί με υπεροπτικό ύφος τόσο εναντίον της ίδιας της απεργίας πείνας, όσο και κατά των δράσεων αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων η κατάληψη στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η διαμαρτυρία με πανώ στο προαύλιο της Βουλής και η κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 7 το πρωΐ, αστυνομικές δυνάμεις με εντολή εισαγγελέα εισέβαλαν στην πρυτανεία, όπου και συνέλαβαν 14 αλληλέγγυους στους απεργούς πείνας οι οποίοι κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικές και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «φθορά δημόσιας περιουσίας» – ενώ η πρυτανεία του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στο κτίριο. Πράγμα που τεκμηριώνει και το βίντεο που ανέβασε η ίδια η κατάληψη:

avatar
3 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Λουκάς ΣταμέλλοςAngela Z. Ioannidou Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Angela Z. Ioannidou
Member

ΛΑΘΟΣ! Ο κουκουλονόμος καταργήθηκε πλήρως. Αυτό που
παρέμεινε είναι ότι το δικαστήριο θα λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι ο δράστης φορούσε κουκούλα (δηλαδή τις συνθηκες τέλεσης του εγκλήματος όπως έλεγε ο νόμος πριν το 2009 που ψηφίστηκε ο κουκουλονόμος).Αλλάζει όμως το σημείο που έλεγε ότι η βάση του πλαισίου ποινής άλλαζε από 5 σε 10 χρόνια αν φοραγες κουκούλα και γίνεται από 5 μέχρι 20 (όπως είναι δηλαδή για όλες τις ληστείες).

Angela Z. Ioannidou
Member

Παλιά τα 5 χρόνια ποινής γίνονταν 10 αν φόραγες κουκούλα, τώρα ισχύουν τα 5-20 χρόνια όπως για όλες τις ληστείες. Εξακολουθεί όμως να λαμβάνεται υπόψη η χρήση της κουκούλας ως επιβαρυντικό στοιχείο. Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμιά σχέση με τον “κουκουλονόμο” ο οποίος καταργήθηκε .

Angela Z. Ioannidou
Member

Σχετικά με το DNA μένει η υποχρεωτική λήψη μπαίνουν όμως εγγυήσεις
όπως η υποχρεωτική εισαγγελική εντολή και θα πραγματοποιείται με σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Επίσης θα μπορεί ο κατηγορούμενος να ορίσει τεχνικό σύμβουλο.

Angela Z. Ioannidou
Member

Επειδή γράφεις στην κατηγορία “ειδήσεις-ρεπορτάζ” πρέπει να ενημερώνεις σωστά. Αν θέλεις να γελάς ή να πεις την δικιά σου άποψη να γράφεις στην κατηγορία “απόψεις-αναλύσεις”.

Angela Z. Ioannidou
Member

Στο ξαναλέω να ενημερώνεσαι σωστά και να μην γράφεις ανακρίβειες. Η τροπολογία που έγινε δεκτή (και επιβεβαιώνει τις προφορικές εγγυήσεις του υπουργού) είναι η εξής: ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Επί της υπό Γενικό αριθμό 44 και Ειδικό Αριθμό 6 από 14.04.2015 προτεινόμενης ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ στο Σχέδιο Νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτωνκράτησης Γ τύπου και άλλες διατάξεις», Με θέμα: «Τροποποίηση του άρθρου 200Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γίνεται δεκτή ως εξής:: Η παράγραφος 1 του άρθρου 200Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 200Α – Ανάλυση DNA» «1. Όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα… Read more »

Angela Z. Ioannidou
Member

Και μπορεί το DNA να μην καταργήθηκε αλλά είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αναφερόμαστε μόνο σ’ αυτό και όχι στις υπόλοιπες τροποιήσεις που υπερψηφίστηκαν για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και του κουκουλονόμου, και για την απελευθέρωση πάνω από 3000 κρατουμένων, πάνω από 500 μεταναστών φυλακισμένων ως “φιλοξενούμενοι” σε κρατητήρια, ανήλικων, ασθενών, ανάπηρων και τοξικομανών. Είναι [b]τουλάχιστον ασέβεια[/b] προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια για τα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους (ποινικούς @ πολιτικούς).

Angela Z. Ioannidou
Member

Η ένστασή μου έχει να κάνει με το παραπλανητικό [b]”Δεκτή εν μέρει έγινε η τροπολογία για την κατάργηση της επιβαρυντικής περίπτωσης της κάλυψης χαρακτηριστικών προσώπου – του λεγόμενου «κουκουλονόμου»”[/b]. Ο “κουκουλονόμος” έχει καταργηθεί και εσύ επιμένεις να μην το διορθώνεις ή έστω να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος. Για τα υπόλοιπα, απλώς κάνω κριτική για ένα άρθρο που γράφτηκε μετά την ψήφιση στην ολομέλεια και έχει ως τίτλο το ΜΟΝΑΔΙΚΟ αρνητικό σημείο αυτού του ν/σ προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις, αποφεύγοντας και την ελάχιστη αναφορά στα υπόλοιπα ευεργετικά άρθρα που υπερψηφίστηκαν. Πρόκειται δηλαδή για ένα άρθρο που δεν έχει καμιά σχέση… Read more »