Φιλλανδικές βουλευτικές εκλογές

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_115759.jpg

 

Σήμερα, Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 διεξάγονται εκλογές στη Φιλλανδία. Το μόνο σίγουρο καθώς γράφεται αυτό το κείμενο είναι ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση.

 

Ποια ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση;

 

Από τις εκλογές του 2011, προέκυψε μία εξακομματική κυβέρνηση συνεργασίας η οποία περιείχε τα εξής κόμματα:

 

Kokoomus, Εθνικός Συνασπισμός, το αδελφό κόμμα της ΝΔ, 44 έδρες

SDP, οι Σοσιαλδημοκράτες, το αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, 42 έδρες

Vasemmistoliitto, Αριστερή Ένωση, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, 14 έδρες

Vihreät liitto, Ένωση Πρασίνων, οι οικολόγοι, 10 έδρες

RKP – FSP, το Σουηδικό κόμμα, φιλελεύθερης κλίσης, 9 έδρες

ΚD, Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, συντηρητικό, 6 έδρες

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_120001.jpg 

(η αφίσα της Αριστερής Ένωσης)

Εκτός κυβέρνησης έμειναν τρία κόμματα:

 

Keskusta, το κόμμα του Κέντρου, το αδελφό κόμμα των Φιλελευθέρων, 35 έδρες

Perussuomalaiset, οι Παραδοσιακοί Φιλλανδοί, κάτι παρόμοιο με το ΛΑΟΣ, 39 έδρες

Åland Coalition, ένα τοπικό κόμμα αυτόνομης περιοχής, 1 έδρα

 

 

Περίπου ενάμισυ χρόνο αργότερα, αποχώρησαν από την κυβέρνηση η Αριστερή Ένωση και οι Πράσινοι, αφήνοντας τους τέσσερεις άλλους να συνεχίσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας. Οι λόγοι αποχώρησης φέρονται να ήταν διαφωνίες σε περικοπές κοινωνικών δαπανών και σε ζητήματα σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.

 

Διαφωνίες στις περικοπές φέρεται να είχε συχνά και ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Antti Rinne, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει ασκήσει βέτο σε αρκετά από όσα ήθελε να εφαρμόσει ο νεοφιλελεύθερος απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Kokoomus, Αλεξάντερ Στουμπ (1).

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_121252.jpg

(αφίσα εξωκοινοβουλευτικού ξενοφοβικού κόμματος με το σύνθημα “άνοιξε τα μάτια σου”)

[(1) Ο Alexander Stubb ανέλαβε την ηγεσία του Kokoomus την άνοιξη του 2014 μετά από εσωκομματικές εκλογές. Διακρίνεται για τις φιλο-ΝΑΤΟικές και νεοφιλελεύθερες θέσεις του, βγάζει selfies με ρυθμό πολυβόλου και δημοσιεύει πολλές από αυτές στο τουίτερ. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Jyrki Katainen. αποσύρθηκε από το κόμμα και αμέσως μετά, ανέλαβε τη θέση Επιτρόπου της ΕΕ.]

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δύο πρώην εταίροι φέρονται αποφασισμένοι να μην συμμετάσχουν στην ίδια κυβέρνηση συνεργασίας ξανά. Στην πραγματικότητα, η δημοτικότητα και των δύο κομμάτων έχει κατακρημνιστεί μετά από την τετραετία λιτότητας χωρίς αποτελέσματα που επέβαλαν. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από τις αυξανόμενες ουρές στη Δημόσια Υγεία, την κατάργηση πολλών γραφείων του Φιλλανδικού ΟΑΕΔ και τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές (υποστήριξη γονιών, φοιτητικά επιδόματα κλπ) αλλά και την μειωμένη επιχειρηματικότητα που φέρνει γκρίνια στην αγορά.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_115842.jpg

(Σε δημόσιους χώρους αναρτώνται αφίσες από κάθε κόμμα που μετέχει στις εκλογές.)

Το κόμμα του Κέντρου το οποίο δεν είχε καν κληθεί να πάρει μέρος στην κυβέρνση το 2011 προερχόμενο από μία τετραετία συγκυβέρνησης με το Kokoomus (2007-2011) και μία δεινή εκλογική ήττα, έρχεται πλέον σταθερά πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης του Juha Sipilä, μεγαλοεπιχειρηματίας, θα λάβει το χρίσμα του Πρωθυπουργού. Δεδομένου ότι εδώ και εβδομάδες, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, βολτάρει στο Ελσίνκι παρέα με τον ευρωβουλευτή Όλι Ρεν προστατευμένοι από άνδρες ασφαλείας με πολιτικά, όλοι περιμένουν να δουν τον πρώην επίτροπο της ΕΕ σε υπουργική θέση πολύ σύντομα.

 

Το Kokoomus, το οποίο από την ημέρα που το ανέλαβε ο Στουμπ ακολούθησε μία σταθερά πτωτική πορεία, παλεύει για τη δεύτερη θέση με τους Παραδοσιακούς Φιλλανδούς, χωρίς πολλές αξιώσεις. Γιατί έχει σημασία η δεύτερη θέση στις εκλογές; Επειδή από αυτή, σύμφωνα με τις παραδόσεις των κυβερνήσεων συνεργασίας, θα προέλθει ο μελλοντικός Υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_120007.jpg

(η αφίσα του Κόμματος του Κέντρου, στον αριθμό 20 βλέπουμε τον Όλι Ρεν)

 

Η Ελληνική κρίση

 

Ένδειξη του πόσο τους απασχολούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν το γεγονός ότι σε κάθε συζήτηση που έγινε στα ΜΜΕ, σε κάθε στρογγυλό τραπέζι όπου κλήθηκαν τα κόμματα να υποστηρίξουν το πρόγραμμά τους, υπήρχε σταθερά και ερώτηση για την Ελλάδα. Δεν ήταν ποτέ η πρώτη ερώτηση αλλά ερχόταν 100% κάπου στην πορεία της συζήτησης.

Ακολουθώντας την ίδια καταστροφολογική στρατηγική με τον Σαμαρά, το Kokoomus επέλεξε να κάνει σημαία του την Ελλάδα. Σε όλο το προεκλογικό του υλικό επικρατούσε η εικόνα μίας οδικής πινακίδας όπου ο ένας δρόμος δείχνει προς την “Ελληνική Οδό” ενώ η αντίθετη κατεύθυνση είναι η οδός της “Εργασίας”. Οι συνειρμοί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν έχουν άμεση σχέση με την προτεσταντική λουθηρανική ηθική και τον τρόπο σκέψης που αυτή συνεπάγεται.

 

 b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_115806.jpg

(η αφίσα του Kokoomus με την πινακίδα που δείχνει προς τον Ελληνικό δρόμο “Kreikkan tie”)

 

Δείτε σχετικά προηγούμενη δημοσίευση.

 

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός;

 

Ο Juha Sipilä γεννήθηκε το 1961 στη βορειοδυτική Φιλλανδία και πήρε πτυχίο Μηχανικού από το Παν/μιο του Oulu. Εργάστηκε ως μηχανικός αλλά και ως διευθυντής επιχειρήσεων. Τo 1998 ξεκίνησε τη δική του εταιρεία επενδύσεων. Το 1996 έγινε εκατομμυριούχος, πουλώντας μια επιχείρηση σε Αμερικανική εταιρεία.

 

Το 2011 εκλέχθηκε στη Βουλή από την περιφέρεια του Oulu με μόλις 5.543 ψήφους. Το Μάη του 2012 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος του Κέντρου, κατόπιν εσωκομματικών εκλογών, όταν ο προηγούμενος επικεφαλής αποχώρησε για να αναλάβει θέση στον ΟΟΣΑ.

 

 b2ap3_thumbnail_Sipil-Juha5.jpg

(Juha Sipilä)
 

Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά. Ανήκει στη Λουθηρανική αίρεση Laestadian (Λόγος της Ειρήνης), σύμφωνα με την οποία η εξομολόγηση μπορεί να γίνεται προς όλα τα μέλη της εκκλησίας. Διαφωνούν επίσης με την αντισύλληψη, το αλκοόλ, την τηλεόραση, το μακιγιάζ, τη μουσική, τον κινηματογράφο κλπ.

 

Διαδικαστικά των εκλογών

Ένα μήνα πριν τις εκλογές, το Ληξιαρχείο στο οποίο ανήκεις σου στέλνει ένα ενημερωτικό έγγραφο. Από αυτό μαθαίνεις το εκλογικό σου κέντρο, πότε μπορείς να στείλεις επιστολική ψήφο (8 με 14 Απριλίου εντός της χώρας και 8 με 11 Απριλίου από το εξωτερικό) και πού, πώς είναι η διαδικασία των εκλογών και μερικές γενικές πληροφορίες για τη λειτουργία της Βουλής.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_103557.jpg

(ενημερωτικό φυλλάδιο που λαμβάνουν ταχυδρομικά οι ψηφοφόροι)

Την ημέρα των εκλογών, οι κάλπες είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί εώς τις 8 το βράδυ. Ο ψηφοφόρος πηγαίνει στο εκλογικό κέντρο όπου ανήκει, επιδεικνύει την ταυτότητα ή το διαβατήριό του, του δίνουν ένα χαρτόνι που περιέχει έναν κύκλο και αποσύρεται στο παραβάν. Εκεί υπάρχει η λίστα με τους υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας (η Φιλλανδία έχει συνολικά 15 τέτοιες περιφέρειες), και δίπλα σε κάθε υποψήφιο υπάρχει ένας αριθμός.

 

Δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια κομμάτων, δεν μπορεί κανείς να ψηφίσει δύο υποψηφίους ή να ρίξει ψήφο μόνο στο κόμμα. Επιλέγει τον βουλευτή που επιθυμεί, αναγράφει το νούμερό του εντός του κύκλου, διπλώνει το χαρτόνι στα δύο και στη συνέχεια πηγαίνει στην εφορευτική επιτροπή. Αυτοί σφραγίζουν το χαρτόνι πριν πέσει μέσα στην κάλπη, η οποία δεν είναι διαφανής.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20150419_103812.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο