10 χρόνια

Δεκάδες νεκροί στη Συρία σε σφοδρές μάχες για τον έλεγχο των περασμάτων ανεφοδιασμού #SyriaWar

 

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του προπύργιου των ανταρτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό συνεχίζονται, ενώ οι κάτοικοι ζουν σε γκρεμισμένα σπίτια.

b2ap3_thumbnail_syria-douma_20150422-214745_1.jpg

 

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες,  από σφοδρές μάχες μεταξύ αντικυβερνητικών ανταρτών και  μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, στην επαρχία της Δαμασκού της Συρίας, όπως δήλωσε ομάδα παρακολούθησης,  την Τετάρτη.

“Τουλάχιστον 30 ισλαμιστές αντάρτες και 12 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί σε μάχες από την Τρίτη”, στη λοφώδη περιοχή Καλμούν, όπως δήλωσε το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το δυτικό τμήμα της Καλμούν, συνορεύει με το Λίβανο και ελέγχεται κυρίως από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και βασικό σύμμαχο του Χεζμπολάχ. Το ανατολικό τομέα,  στο οποίο λαμβάνουν χώρα έντονες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και ισλαμικού κράτους, έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς συνορεύει με την “Μπαντίγια,” την πεδιάδα στην έρημο της Συρίας.

Οι πεδιάδες αυτές χρησιμοποιούνται από τους αντάρτες για τη μεταφορά όπλων από τα τουρκικά σύνορα προς τα βόρεια και τα ιορδανικά σύνορα στο νότο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη αποκόψει μία από αυτές τις διαδρομές και αποσκοπεί στο να καταλάβει περισσότερες για να  αποκλείσει τους αντάρτες.

 

Οι κυβερνητικές βομβιστικές επιθέσεις

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επίσης περάσει στην επίθεση για άλλη μια φορά,   χτυπώντας τα προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο γειτονικές περιοχές, στη Χαράστα και τη Ντούμα.

“Είναι πιθανό ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι  στην επίθεση, και ο αριθμός τους θα αυξηθεί λόγω των ατόμων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι βομβαρδισμοί στο βόρειο-ανατολικό προάστιο Χαράστα  σκότωσαν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, σύμφωνα με ακτιβιστές. Στα δυτικά της Χαράστα, αναφέρθηκε ότι κυβερνητική επιδρομή  στο γειτονικό προάστιο Ντούμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι δύο.

Η Δαμασκός, η οποία  υποστηρίζει τον Πρόεδρο Άσαντ, έχει δει επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές επιδρομές στα προάστια με στόχο τους αντάρτες.

Βορειότερα, στην επαρχία του Χαλεπίου, άλλοι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε κυβερνητικές επιδρομές στην  Ντέιρ Αλ-Χαλίφ, μια πόλη υπό τον έλεγχο των  μαχητών του ισλαμικού κράτους.

“Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μένουν στα κτίρια μετά την κατάρρευσή τους”, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Δεδομένου ότι ο στρατός έχασε τον έλεγχο της πόλης Ιντλίμπ, οι κυβερνητικές δυνάμεις  προσπαθούν να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές  για να προστατέψουν τα περάσματα για τις προμήθειές τους.  

Η αιματηρή σύγκρουση στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2011 ως μια εξέγερση κατά της εξουσίας- εδώ και δεκαετίες- της οικογένειας Άσαντ, έχει σκοτώσει  περισσότερα από 200.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ:  middleeasteye

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο