Πώς είναι η ζωή για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες στη φυλακή;

της Evie Litwok

H Evie Litwok, είναι πρώην κρατούμενη, υπέρμαχος μεταρρυθμίσεων στο ποινικό σύστημα και αναφέρει τις εμπειρίες και τις δράσεις της στον ιστότοπό της, ExOffenderNation.

Η ανοιχτή στάση μου για το σεξουαλικό μου προσανατολισμό, όχι μόνο προκάλεσε τη συλληψή μου αλλά έπαιξε τεραστιο ρόλο όσον αφορά στη φυλάκισή μου στην Ομοσπονδιακή Φυλακή Alderson το 2010 και στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα στο Tallahassee το 2013 – αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς μου χρησιμοποιόταν πάντοτε εναντίον μου.

Είχα συλληφθεί πριν 17 χρόνια για φοροδιαφυγή και απάτη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, πέρασα από δικαστήριο που με καταδικαστική απόφαση, οδήγησε στη φυλάκιση μου το 2010. Μήνες αργότερα, το Περιφερειακό Εφετείο αναίρεσε την καταδίκη μου και διέταξε την αποφυλάκισή μου. Το 2013, δικάστηκα για δεύτερη φορά για μία από τις δύο κατηγορίες από τις οποίες είχα προηγουμένως αθωωθεί, με αποτέλεσμα την καταδίκη και τη φυλάκισή μου ξανά. Αφέθηκα ελεύθερη τον Αύγουσο, άστεγη και χωρίς χρήματα, και προς το παρόν αναμένω τη δικαστική απόφαση του Εφετείου.

Ο ρόλος της ομοφυλοφιλίας μου στην εξέλιξη τη δίκης και της φυλάκισής μου

Τα προβλήματά μου ξεκίνησαν όταν ο Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης με κατηγόρησε πως ”η ομοφυλόφιλη σύντροφος και συγκάτοικος μου” είχε αποδεχθεί χρήματα από μένα και πως αυτά τα ποσά σχετίζονταν με την απάτη της φοροδιαφυγής. Η υποτιθέμενη ”ομοφυλόφιλη σύντροφος και συγκάτοικος” που ήταν κύρια μάρτυρας κατηγορίας, αντιμετωπίστηκε με ατιμωρησία. Αλλά δεν ήταν σύντροφός μου. Ούτε ποτέ έζησα μαζί της. Την εποχή της σύλληψής μου όμως, το 1997, υπήρχε ένα ιδιαίτερα ομοφοβικό κλίμα σε επίπεδο νομοθεσίας και κουλτούρας: Το νομοσχέδιο προστασίας του γάμου είχε μόλις ψηφιστεί και το Dont ask dont tell αντηχούσε ακομα, παρά την ψήφισή του το 1993. Η στρατηγική του Εισαγγελέα ήταν να χρησιμοποιήσει υπέρ του ένα νομικό κλίμα που τασσόταν κατά των LGBTQ με αποτέλεσμα να δικαστεί ο τρόπος ζωής μου, ελπίζοντας πως οι ένορκοι θα καταδίκαζαν πιο εύκολα μια γυναίκα ομοφυλόφιλη και δεν θα έδιναν σημασία στην αλήθεια όσον αφορά τους ισχυρισμούς για φοροδιαφυγή.

Όταν μπήκα στο Alderson, μια ομοσπονδιακή φυλακή γυναικών στη Δυτική Βιρτζίνια, ήμουν 59 ετών και ήμουν ανοιχτά ομοφυλόφιλη για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Το ”Inmate dot com”, η  σύχρονη μορφή επικοινωνίας και πηγή πληροφόρησης για όλα όσα συμβαίνουν στη φυλακή, λειτούργησε αμέσως, ενημερώνοντας για τη σεξουαλική μου ταυτότητα ως λεσβία, τις κρατούμενες.

Πήρε λιγότερο από πέντε λεπτά μετά την άφιξή μου στην πτέρυγα για να αρχίσουν οι φήμες

Πριν μπω στη φυλακή, είχα να κάνω σχέση πάνω από μία δεκαετία. Δεν ήθελα να συμπεριλάβω ή να εκθέσω κανένα σε όλη αυτή τη φρίκη της υπόθεσής μου. Μπήκα στη φυλακή αποφασιστικά ως ”αδρανής λεσβία”. Αυτό επίσης είχε περιληφθεί στο “Inmate dot com.”

Γι’ αυτό και μου προκάλεσε σοκ όταν η κυρία Rees, η λευκή ρατσίστρια διεθύντρια της φυλακής στο τμήμα προσαλατολισμού (μέρος που στεγάζονται όλοι οι νεοεισαχθέντες στη φυλακή), με φώναξε στο γραφείο της για να μιλήσουμε. Κάθισα απέναντι της, μη έχοντας ιδέα για ποιό λόγο με είχε καλέσει αφού δεν είχαν περάσει ούτε δέκα μέρες από την άφιξή μου.  

”Έχει περιέλθει στην προσοχή μου πως είσαι ανοιχτά λεσβία”, είπε.

”Ναι, αυτό είναι ακριβές… είναι όσο ακριβές όσο ο αυτοπροσδιορισμός μου ως γυναίκα, ή ως Εβραία”, πρόσθεσα.

”Αρκετές γυναίκες κατήγγειλαν σε μένα ότι έχεις αγγίξει τα οπίσθιά τους”, συνέχισε.

Ξαφνικά, ένιωσα να εξοργίζομαι και να τρελαίνομαι. Το ότι με κατηγόρησαν για κάτι που δεν είχα κάνει ήταν ο λόγος που ήμουν στη φυλακή, τώρα με κατηγορούσαν πως άγγιζα ανθρώπους που δεν γνώριζα και ήταν ένα ψέμα που δεν είχα τη δύναμη να κάτσω να ακούσω.

Με ολοκληρωτική περιφρόνηση για τις σεβαστές αρχές της διακριτικότητας και του αυτοσεβασμού, πετάχτηκα κυριολεχτικά πάνω από το τραπέζι προς το μέρος της, καθώς συνέχιζε να εισηγείται πως ήμουν επιθετική και πως χωρίς λόγο άγγιζα τα σώματα γυναικών στην πτέρυγά μου. Με βάση τις ρατσιστικές και καθαρά ομοφοβικές της αντιλήψεις, οι λεσβίες ήταν απο τη φύση τους επιθετικές και με είχε στοχοποιήσει.

Τότε την κοίταξα εντελώς οργισμένη και είπα:

”Φέρε αυτές τις γυναικες εδώ αυτή τη στιγμή. Θέλω να δω και να γνωρίσω αυτές που υποτίθεται άγγιξα, επειδή δεν είχα καμία σχέση με καμία γυναίκα για πάνω από δεκαετία και αν νομίζεις πως θα ερχόμουνα στη φυλακή για να αρχίσω να κάνω κάτι που δεν έκανα καν έξω, τότε είσαι τρελή.”

Η κυρία Rees κατάλαβε πόσο θυμωμένη ήμουν και δεν νοιάστηκε ούτε πίστεψε λέξη από όσα είπα. Είχε ήδη πάρει την απόφασή της. Δεν ήθελε ένα ομοφυλόφιλο άτομο στην άσπιλη φυλακή της και είχε την εξουσία να διατάξει τη μεταγωγή μου. Έτσι, μέσα σε μερικές ώρες, έκανε αυτό ακριβώς-  με μετέφερε μέσα σε μια θωρυβώδη πτέρυγα με την ονομασία ”το ghetto”. Ήταν ο τρόπος της να με τιμωρήσει που ήμουν λεσβία.

Στις ομοσπονδιακές φυλακές, οι σωφρονιστικοί δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα

Ο νόμος Patriot που συστάθηκε για να μας προστατέψει από την τρομοκρατία, χρησμοποιήκε από το Σωφρονιστικό Τμήμα για να μετασχηματίσει τις πρακτικές του. Με αφορμή ”τον κίνδυνο για την ασφάλεια” οι σωφρονιστικοί βάζουν γυναίκες στην απομόνωση για μήνες ολόκληρους. Οι σωφρονιστικοί μεταφέρουν γυναίκες όπως τους βολευει, αναιρούν τα δικαιώματά τους για επισκέψεις, την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τη χρήση τηλεφώνου. Οι σωφρονιστικοί χρησιμοποιούν τον όρο ”ασφάλεια” για να στηρίξουν όλων των ειδών αποφάσεις, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια.

Το κυνήγι μαγισσών υπό τον μανδύα της ασφάλειας, συχνά στοχοποιεί τις ομοφυλόφιλες γυναίκες

Ο αριθμός ομοφυλόφιλων γυναικών που τιμωρούνται στις ομοσπονδιακές φυλακές είναι σημαντικός. Με είχαν μεταφέρει συχνά με αφορμή την ”ασφάλεια” – που ήταν κωδικός για την μεταγωγή μιας λεσβίας. Άλλες γυναίκες, που είχαν δημιουργήσει πραγματικές σχέσεις χωρίζονταν και στέλνονταν σε διαφορετικές φυλακές. Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες, που έπαιζαν παιχνίδια και προσποιούνταν πως είχαν σχέσεις -κάτι που αποκαλείται ”γκέυ για όσο μείνω”- πολύ σπάνια υποβάλλονταν σε τέτοιες μεταφορές. Η έννοια του ρίσκου ασφαλείας δεν ισχύει για όσους είναι ομοφυλόφιλοι μόνο στη φυλακή, αλλά για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και άτομα.

Η τιμωρία μου ήταν άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος πως εξέφραζα ελεύθερα τον τρόπο ζωής μου, τολμώντας να είμαι ο εαυτός μου μπροστά τους. Αυτή η στάση στη φυλακή, ένα μέρος που δεν έχει καμία σχέση με τον ελευθερο κόσμο, είναι επικίνδυνη, γιατί οι σωφρονιστικοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Η φυλακή και το προσωπικό της φυλακής στο θυμίζουν αυτό συνεχώς, πως πλέον δεν ανήκεις στους ελευθερους ανθρώπους.

Και είναι ικανοί να σου κάνουν οτιδήποτε, απλά και μόνο επειδή ΜΠΟΡΟΥΝ.

Πηγή: Ravishly.com

Translation: BlackCat

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο