Πέρα από τη Βαλτιμόρη: Η πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις Η.Π.Α.

(photo Drew Angerer/Getty Images)

της Heather Ann Thomson

Κι ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί δειπνούσαν ήσυχα το βράδυ της Δευτέρας, ο κυβερνήτης στο Maryland, Larry Hogan, κύρηξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πολη της Βαλτιμόρης. Η Βαλτιμόρη καίγεται, εξήγησε, και τίποτα λιγότερο από την έκκληση για παρουσία της Εθνικής Φρουράς δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ηρεμία στη γοητευτική πόλη. Μερικά λεπτά αργότερα, το CNN, το NPR και μυριάδες άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορές για χάος που επικρατούσε. Όση συγχώρεση κι αν ζητούσε το Αστυνομικό Τμήμα και παρά τις διαβεβαιώσεις για εξονυχιστική διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν το θάνατο του 25χρονου Freddie Gray, οι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούσαν να ηρεμήσουν.

Πώς μπορούν ακόμα οι επίσημοι του κράτους και τα μέσα ενημέρωσης να δηλώνουν έκπληκτοι, για το γεγονός πως οι υποσχέσεις για εσωτερική διερεύνηση δεν ήταν καθησυχαστικές; Έχουν ξεχάσει πως οι πολίτες έχουν επανηλημμένα γίνει μάρτυρες της κρίσης από την απρεπή συμπεριφορά και την κακοποίηση της αστυνομίας, χωρίς ποτέ να αλλάξει κάτι; Δεν μπορούν να θυμηθούν τις μυριάδες των υποθέσεων αστυνομικής βίας κατά φυσιολογικών πολιτών που παραδέχτηκαν ακόμα και οι ίδιοι όταν πλήρωσαν σε αποζημιώσεις εκατομμύρια δολλάρια στα θύματα; Πριν από εφτά μήνες, σε άρθρο της εφημερίδας Baltimore Sun, ολοκληρωμένο με φωτογραφίες σοβαρά τραυματισμένων πολιτών από αυτή την πόλη, αναφέρεται πως οι επίσημες αρχές έχουν δώσει αποζημιώσεις πέραν των $5.7 εκατομμυρίων σε θύματα αστυνμικής βίας από το 2011. Και όπως φαίνεται η πολιτεία τη γλίτωσε φτηνά, γιατί παραθέτει χρηματικό όριο στις υποθέσεις αστυνομικής βίας, στοιχίζοντας μόνο $200,000 ανά περιστατικό.

Ακόμα κι αν οι επίσημοι του κρατους δεν καταλαβαίνουν στ’ αλήθεια γιατί η Βαλτιμόρη καίγεται, θα έκαναν καλά αν πήγαιναν ένα βήμα πίσω και λάμβαναν υπόψη τους λόγους που η πόλη τους κάηκε στο παρελθόν, το 1968. Ίσως τότε ανακαλύψουν, με κάποια έκπληξη, ότι και τότε όπως και τώρα οι μαύροι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν μόνο και μόνο γιατί δεν άντεχαν να ακούνε ειδήσεις για κάποιον μαύρο άνδρα που σκοτώθηκε στην Αμερική. Ίσως τότε δουν πως η πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τότε, όπως και τώρα, δεν είναι η οργή ούτε ο πετροπόλεμος κατά της αστυνομίας, αλλά οι φυλετικές διακρίσεις και η αστυνομική βαρβαρότητα.

Αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σέρνει πίσω της μια μακρά εθνική ιστορία. Πίσω στο 1967 για παράδειγμα, όταν το Detroit καιγόταν και οι μαύροι πολίτες επίσης έβγαιναν στους δρόμους με οργή και απόγνωση, ο κυβερνήτης του Michigan George Romney, κύρηξε και τότε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επίσης κάλεσε την Εθνική Φρουρά. Αλλά, πιο σημαντικά, δεν έδειξε να κατανοεί την πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που αντιμετώπιζε η πόλη.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=MnrJR9KSJYk","width":"800","height":"450"}

Τότε, όπως και τώρα, η πραγματική κατάσταση δεν ήταν οι σπασμένες βιτρίνες ούτε οι φωτιές. Άλλωστε, όλα αυτά, θα σταματούσαν σύντομα.  

Η πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήταν πως το Αστυνομικό Τμήμα στο Detroit κακοποιούσε τους μαύρους πολίτες για δεκαετίες δίχως σταματημό. Η πραγμτική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήταν πως οι ζωές των μαύρων δεν άξιζαν αρκετά στο Detroit.

Και αυτή ειναι η πραγματική κρίση που αντιμετώπισε ο κυβερνήτης Larry Hogan, που αντιμετωπίζει και κάθε άλλος Αμερικανός κυβερνήτης αυτή τη στιγμή. Οι μαύροι πολίτες συνεχίζουν να τραυματίζονται, να ακρωτηριάζονται και να δολοφονούνται από όργανα της επιβολής του νόμου. Αυτές είναι πραγματικές γυναίκες, όπως η Rekia Boyd και η Aura Rosser. Αυτά είναι πραγματικά κορίτσια όπως η εφτάχρονη Ayana Stanely-Jones. Αυτοί είναι πραγματικοί άνδρες, όπως ο Walter Scott και ο Eric Garner. Αυτά είναι πραγματικά αγόρια, όπως ο Tamir Rice και ο Vonderitt Meyers.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει το γεγονός πως οι ζωές των μαύρων δεν έχουν ακόμα αρκετή αξία στην Αμερική.

H Heather Ann Thomson είναι διδάκτωρ ιστορίας και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τις επιπτώσεις της μαζικής φυλάκισης στην Αμερική. Έχει γράψει το βιβλίο ”Whose Detroit: Politics, Labor and Race” και  σύντομα θα εκδοθεί το βιβλίο της με θέμα την εξέγερση στη φυλακή Attica το 1971.

Translation: BlackCat

Source: Huffington Post

Translation: BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο