Υπεργολάβοι αναστολής φυλακίσεων: πώς η φτώχεια τιμωρείται στις ΗΠΑ

imgo

Στην Πολιτεία της Georgia των ΗΠΑ από το 1991 και μετά, το σύστημα αναστολών ποινών φυλάκισης πέρασε από τα χέρια της Πολιτείας στα χέρια ιδιωτών. Συγκεκριμένα, οι τοπικές Αρχές απέκτησαν την ελευθερία να προσλαμβάνουν ιδιώτες υπεργολάβους για την επιτήρηση της περιόδου αναστολής των παραβατών του Νόμου.

Από το 2000 και μετά, το Τμήμα Φυλακίσεων περιορίστηκε αποκλειστικά στην επιτήρηση της αναστολής καταδίκων που είχαν διαπράξει κακουργήματα, αφήνοντας όλα τα άλλα αδικήματα στους ιδιώτες υπεργολάβους. Κάπως έτσι, και με δεδομένο ότι οι τροχαίες παραβάσεις είναι ποινικές στην εν λόγω Πολιτεία, έφτασε η Πολιτεία της Georgia να έχει 34 τέτοιους ιδιώτες εργολάβους το 2013, οι οποίοι επιτηρούν 175 χιλιάδες άτομα, των οποίων οι ποινές έχουν ανασταλεί. Ταυτόχρονα λειτουργούν 54 επιπλέον δημόσιες εταιρείες για τον ίδιο λόγο, στα 776 δικαστήρια της Πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ρυθμό φυλάκισης κρατουμένων με 2,3 εκατομμύρια φυλακισμένους (στοιχεία Οκτ. 2013) ή 716 άτομα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Κατ’αντιστοιχία μία χώρα 10 εκ. κατοίκων θα είχε 71.600 κρατούμενους ενώ η Ελλάδα έχει 102 ανά 100 χιλιάδες (στοιχεία 2009). Παράλληλα, στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 3,5 εκ. πολίτες με αναστολή ποινής.

Έχουν καταφέρει έτσι να μετατρέψουν το σύστημα Δικαιοσύνης σε μια τεράστια μπίζνα δεκάδων δισεκατομμυρίων (60,3 δις δολάρια ήταν ο προϋπολογισμός των φυλακών για το 2013), με ιδιωτικές φυλακές που κερδίζουν από την κακοπληρωμένη εργασία των κρατουμένων και τις εξοντωτικές ποινές.

Όπως φαίνεται όμως από τις μηνύσεις που άρχισαν ξαφνικά να πέφτουν βροχή, στην Πολιτεία της Georgia οι ιδιώτες έχουν βρει τρόπο να κερδοσκοπούν και από όσους παίρνουν αναστολή ποινής.

Η 52χρονη Vera Cheeks παραβίασε ένα σήμα ΣΤΟΠ στο δρόμο και γι’αυτό της επιδόθηκε πρόστιμο 135 δολαρίων. Μη έχοντας χρήματα να το πληρώσει, καταδικάστηκε και τέθηκε σε αναστολή ποινής, μέχρι το εισόδημά της να της επιτρέψει να εξοφλήσει. Ωστόσο αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να πληρώσει και “καπέλο” καθώς την υπόθεσή της χειρίστηκε μία από τις 34 ιδιωτικές εταιρείες της Georgia που διαχειρίζονται το 80% των περιπτώσεων, η Red Hills Community Probabtion. Της χρέωσαν 132 δολάρια επιπλέον για να της δώσουν αναστολή. Την απείλησαν μάλιστα ότι εάν δεν πλήρωνε επί τόπου 50 δολάρια, θα την έστελναν στη φυλακή.

Φυσικά δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική που είχε τέτοια εμπειρία. Ένας διανοητικά καθυστερημένος και άπορος 54χρονος ο Adel Edwards, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 500 δολαρίων επειδή έκαιγε φύλλα στην αυλή του. Ο δικαστής τον παρέπεμψε στην Red Hills όπου τον ενημέρωσαν ότι τους χρωστούσε 1028 δολάρια συν 12 μήνες επί 44 δολάρια το μήνα για την “επίβλεψη”. Καθώς όμως ήταν άπορος κατέληξε στη φυλακή για αρκετές μέρες, μέχρι να τον βγάλει ένας φίλος του πληρώνοντας 250 δολάρια.

Ο Thomas Barrett έφτασε να χρωστάει 1.000 δολάρια στην εταιρεία επιτήρησης αναστολής της ποινής του, καταδικασμένος για την κλοπή μίας μπύρας αξίας 2 δολαρίων.

Ο K. Todd Butler καταδικάστηκε το 2014 σε πρόστιμο 1.248 δολαρίων για την κατοχή μαριχουάνας σε ποσότητα μικρότερη από μία ουγγιά (28 γραμμάρια). Η εταιρεία Red Hills απαίτησε άμεσα την καταβολή 400 δολαρίων από αυτό το πρόστιμο ώστε να ανασταλεί η ποινή του και όταν αυτός εξήγησε ότι δεν είχε τόσα χρήματα, με τη συνεργασία ενός αστυνομικού υπαλλήλου της πόλης Cairo, αρχικά κρατήθηκε σε κελί των δικαστηρίων και τελικά μεταφέρθηκε στη φυλακή.

Ωστόσο, το Σύνταγμα της Πολιτείας της Georgia, απαγορεύει ρητά τη φυλάκιση λόγω χρέους. Συνεπώς κάθε φορά που η Red Hills απαιτεί ένα ποσό προκειμένου να μην καταλήξει κάποιος στη φυλακή, αυτό αποτελεί τουλάχιστον “κλοπή μέσω εκβίασης” και παράνομη κράτηση.

Σε δύο ομαδικές αγωγές που έχουν κατατεθεί τόσο εναντίον της συγκεκριμένης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (LLC), της διευθύνουσας συμβούλου της Margaret B. Crutchfield αλλά και εναντίον των Κρατικών Αρχών που συνεργάζονται μαζί της, έρχονται στο φως ιστορίες τρόμου. Τουλάχιστον 12 αγωγές εκρεμούν εναντίον άλλων υπεργολάβων επιτήρησης αναστολών ποινών.

Έρευνα της Πολιτείας της Georgia αναφέρει στα συμπεράσματά της ότι οι εν λόγω εταιρείες χρεώνουν υπέρογκα ποσά για τις υπηρεσίες τους. Την πενταετία μέχρι το 2012, υπολογίζεται ότι εισέπραξαν από 125 εώς και 132 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στις αγωγές αναφέρεται ότι ουσιαστικά ζητάνε ένα τόκο επί των προστίμων περίπου 14% κάθε μήνα και πάνω από 160% σε ετήσια βάση.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, κατηγορούνται ότι αρκετά συχνά, και ενώ οι ποινές έχουν λήξει, χρεώνουν τους πολίτες για αμοιβές συναντήσεων με τους επιτηρητές ποινής, απειλώντας τους με φυλάκιση εάν δεν ανταποκριθούν.

Φυσικά, θύματα αυτών των εταιρειών είναι οι φτωχότεροι πολίτες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση: 18,2% από τα 10 εκ. κατοίκους της Πολιτείας της Georgia ζουν κάτω από το επίπεδο φτώχειας, ενώ ο εθνικός μέσος όρος στις ΗΠΑ είναι 15,4%.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.nbcnews.com/news/us-news/probation-firm-holds-poor-ransom-suit-charges-n341331

http://thinkprogress.org/justice/2015/04/15/3647374/private-probation-lawsuit-ransom/

http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2015/04/private-probation-firms?fsrc=scn/fb/wl/st/payingforpoverty

http://sowegalive.com/2015/04/30/cities-to-fight-lawsuits-alleging-unfair-probation-practices/

http://sowegalive.com/wp-content/uploads/2015/04/Misdemeanor-Probation-Operations.pdf

http://www.bizapedia.com/ga/RED-HILLS-COMMUNITY-PROBATION-LLC.html

http://www.timesenterprise.com/news/local_news/another-lawsuit-filed-against-red-hills-community-probation/article_fbbd12ea-e875-11e4-9c2b-5fc02f94b450.html

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_incarceration_rate

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο