Κατηγορίες κατά των 6 αστυνομικών στη Βαλτιμόρη- αυθαίρετες συλλήψεις της αστυνομίας

(Από τη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη την περασμένη Τετάρτη φωτ. Sebastian Murdock/The Huffington Post)

BlackCat

Ο θανατός του νεαρού Αφρο-Αμερικανού Freddy Gray έχει πλέον επίσημα καταχωρηθεί ως ανθρωποκτονία από τους αρμόδιους ιατροδικαστές. Η εισαγγελέας Marilyn Mosby εξέδοσε άμεσα κατηγορητήριο κατά των έξι αστυνομικών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει την δημόσια κατακραυγή από συντηρητικούς κύκλους δικηγόρων και αστυνομικών που την κατηγορούν για παρεμπόδιση δίκαιης δίκης, πολιτική σκοπιμότητα και συναισθηματική εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Κι ενώ έχουν προσαυθεί κατηγορίες κακουργηματικής και πλημελημματικής φύσης απέναντι στους έξι αστυνομικούς, αναμένεται εξέταση της υπόθεσης από ορκωτό δικαστήριο που θα αποφανθεί αν όντως οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη. Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η στάση των αρχών, που όρισε τις εγγυήσεις των κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία και επίθεση δεύτερου βαθμού στις $350, 000 και $250, 000 αντίστοιχα, ενώ ο συλληφθείς διαδηλωτής Allen Bullock καλείται να πληρώσει εγγύηση ύψους μισού εκατομμυρίου. Ο δεκαοχτάχρονος Bulllock  που παραδόθηκε στην αστυνομία οικειοθελώς  και κατηγορείται για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας, κλοπή, πρόκληση αναταραχών και διατάραξη της τάξης, κρατείται μέχρι σήμερα αφού η οικογένειά του αδυνατεί να καταβάλλει το τεράστιο αυτό ποσό.

Στην Βαλτιμόρη επίσης συνελήφθησαν άτομα που ασκούσαν νομική επιτήρηση το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα την έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης από το Δικηγορικό Σύλλογο των Η.Π.Α. :

Το τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου στο Maryland καταδικάζει τη σύλληψη δώδεκα μελών του, που λειτουργούσαν ως νομικοί παρατηρητές το βράδυ του Σαββάτου. Φορούσαν τα διακριτικά πράσινα καπέλα με τυπωμένες τις λέξεις ”Εθνικός Δικηγορικός Σύλλογος- Νομικοί Παρατηρητές” , ήταν ουδέτεροι και κατέγραφαν την συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιβολής της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Είναι ευρέως γνωστό πως οι παρατηρητές δεν συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και είναι εκπαιδευμένοι να μην ανακατεύονται με την αστυνομία. Η σκληρή και αδικαιολόγητη συμπεριφορά της αστυνομίας στις συλλήψεις των ουδέτερων  αυτών παρατηρητών καταδεικνύει άμεσα την αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

”Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μια απαράδεκτη πρακτική αστυνομικής καταστολής και βίας που υπόσχεται να προκαλέσει και όχι να ηρεμήσει την κοινωνική αναταραχή και την αγανάκτηση” είπε ο Συντονιστής Μαζικής Υπεράσπισης του Συλλόγου και βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο  της Βαλτιμόρης, Collin Starger.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης από τη δήμαρχο Stephanie Rawlings-Blake που είχε κυρήξει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την προηγούμενη Τρίτη, ενισχύοντας τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις με 1000 αστυνομικούς και 2000 μέλη της εθνικής φρουράς. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για το θάνατο του Freddie Gray, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών σε όλη τη χώρα. O Kevin Moore, ο άνθρωπος που βιντεογράφησε τη σύλληψη του Gray συνελήφθηκε υπό την απειλή όπλου αφού για μέρες υπέστη διαρκή παρενόχληση από τις αρχές. Κατά τη διάρκεια των διαδηλωσεων σημειώθηκαν και περιστατικά αστυνομικής βίας που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των διαδηλωτών, όπως αυτό που καταγράφει το βίντεο που ακολουθεί. Αστυνομικός επιτίθεται εναντίον άοπλου διαδηλωτή με τη χρήση χημικών στο πρόσωπο και έπειτα τον σπρώχνει στο έδαφος, τραβά τα μαλλιά του και χτυπά το κεφάλι του κάτω με αποτέλεσμα να αιμορραγήσει. 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=e1gXqrUsZYM","width":"800","height":"450"}

 

Κι ενώ ο πατριός του Freddie Gray, Richard Shipley, είπε πως αυτή είναι μια ευκαιρία για μεταρρυθμισεις στο υπάρχον σύστημα αστυνόμευσης, να θυμίσουμε πως και η νομιμοποίηση της μαριχουάνας που έλαβε χώρα το 2014 εφαρμόστηκε ως μέτρο παύσης της  παρενόχλησης Αφρο-Αμερικανών πολιτών, αφού η αστυνομία συχνά χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη δικαιολογία για να στοχοποιήσει έγχρωμους πολίτες. H Seema Sadanandan, διευθύντρια της οργάνωσης ACLU (Αμερικανικής Ένωσης Κοινωνικών Ελευθεριών), είχε ισχυριστεί τότε πως κανένας νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει μια αστυνομική κουλτούρα που βασίζεται στις φυλετικές διακρίσεις. Δυστυχώς η σύλληψη του Gray επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της, αφού έγινε σε περιοχή υψηλού ρίσκου όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών όπου τον καταδίωξαν με μόνο στοιχείο το χρώμα του δέρματός του.

Ευχαριστώ τον Dr_Aluca για την βοήθειά του με το οπτικοακουστικό υλικό του άρθρου.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο