τί συνεπάγεται το Τ-shirt των 2 €

Μία μη-κερδοσκοπική εταιρεία ονόματι Fashion Revolution διεξήγαγε ένα κοινωνικό πείραμα για να αναγκάσει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουν ρούχα. Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν έναν αυτόματο πωλητή στο Βερολίνο, προσφέροντας στους περαστικούς την ευκαιρία να αγοράσουν ένα T-Shirt για μόλις 2 ευρώ. Ωστόσο, πριν πραγματοποιήσουν την αγορά, έπρεπε να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο από τα κάτεργα που εκμεταλλεύονται εργάτες για ψίχουλα ώστε να μπορεί να πωληθεί ένα ρούχο τόσο φθηνά.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?t=18&v=KfANs2y_frk","width":"800","height":"450"}

Το βίντεο κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου, την οποία ονόμασαν Ημέρα της Επανάστασης στη Μόδα (Fashion Revolution Day). Τη συγκεκριμένη ημέρα πριν δύο χρόνια (2013) κατέρευσε το οκταόροφο κτήριο Rana Plaza στη Ντάκα του Μπανγκλαντές, σκοτώνοντας πάνω από 1.100 εργαζόμενους στην βιομηχανία ιματισμού.

Οι εργάτες αυτοί – κυρίως γυναίκες – κατασκεύαζαν ρούχα για Αμερικανικές φίρμες κάτω από πολύ επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα τα ρούχα προορίζονταν για τις εταιρείες: Benetton, Bonmarché, the Children’s Place, El Corte Inglés, Joe Fresh, Monsoon Accessorize, Mango, Matalan, Primark, Walmart.

Σε αυτές τις βιομηχανίες φασόν, οι εργάτες κερδίζουν περίπου 13 cents του ευρώ ανά ώρα εργασίας και όχι, αυτό δεν αρκεί για να ζήσουν ούτε στο Μπανγκλαντές. Γι’αυτό και η βιομηχανία ιματισμού στο Μπανγκλαντές αξίζει πάνω από 24 δισεκατομμύρια, πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Βρίσκονται στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές ρούχων, μετά την Κίνα.

Παράλληλα, παρά τις μεγαλοστομίες περί εταιρικής υπευθυνότητας, οι εργάτες σε τέτοια εργοστάσια είναι πολύ συχνά ανήλικοι. Η μεγάλη πλειοψηφία τους αμείβεται με μισθούς πείνας ενώ εργάζονται υπερωριακά μέχρι εξάντλησης. Πολλές επιχειρήσεις τους κλειδώνουν μέσα στα κτήρια, έτσι σε μία επικίνδυνη συγκυρία, βρίσκονται παγιδευμένοι.

Η Fashion Revolution θέλει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές της Δύσης να αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα ρούχα τους. Για παράδειγμα, πού κατασκευάζονται και υπό ποιες συνθήκες.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

http://www.boredpanda.com/vending-machine-social-experiment-2-euro-t-shirt-fashion-revolution/

https://en.wikipedia.org/wiki/2013_Savar_building_collapse

http://www.reuters.com/article/2015/04/25/bangladesh-ranaplaza-idUSL4N0XM07Y20150425

http://www.huffingtonpost.com/news/rana-plaza/

http://www.latimes.com/fashion/alltherage/la-ar-rana-plaza-report-20150422-story.html

http://www.theguardian.com/world/2014/apr/19/rana-plaza-bangladesh-one-year-on

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο