Κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων στην Ισλανδία

Στις 5 Μαϊου κατέληξαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ομοσπονδία Γενικών και Εξειδικευμένων Εργατών (SGS) και την Business Iceland (SA) που εκπροσώπησε τις Ισλανδικές επιχείρήσεις.  Την επόμενη μέρα τέθηκε σε εφαρμογή 48ωρη στάση εργασίας από 10,000 μέλη της (SGS), που εργοδοτούνται σε 2,000 εταιρίες εκτός της πρωτεύουσας. Το αίτημα της SGS είναι η αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 2,032 ευρώ το μήνα.

Ήδη ο Σύλλογος Ακαδημαϊκών απεργεί επ’ αόριστον μαζί με ιατρικό και κτηνιατρικό προσωπικό και σήμερα βρίσκεται στην 34η ημέρα της απεργίας, ενώ οι δικηγοροι του Γραφείου Επαρχιακού Επιτρόπου στο Reykjavík, οι ακτινογράφοι και οι βιοχημικοί αναλυτές έχουν επίσης προβεί σε στάση εργασίας.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται 176,000 ανθρωποι στην Ισλανδία από τους οποίους πιθανολογείται να απεργήσει ποσοστό 40% εάν τα απεργιακά μέτρα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι οργανώσεις που προγραμματίζουν να συμμετάσχουν στις απεργίες είναι: η VR Trade Union, η Εμπορική Ομοσπονδία της Ισλανδίας (LÍV),  η Flóabandalagið στην οποία υπάγονται τα εργατικά συνδικάτα της νοτιοδυτικής Ισλανδίας και ο Σύλλογος Νοσηλευτών. Από τις αρχές Ιουνίου, υπολογίζεται η συμμετοχή 70,000 εργαζομένων σηματοδοτώντας κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

Πηροφορίες από: Icelandic Review

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο