δεξιόστροφη και ξενοφοβική

Κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύο συντηρητικά κόμματα της Φιλλανδίας αποφάσισε να σχηματίσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Juha Sipilä, ηγέτης του κόμματος του Κέντρου. Δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει στο κόμμα ο Olli Rehn, αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

b2ap3_thumbnail_Sipil-Juha5.jpg

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη 7 Μαΐου σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις ηγέτες των κομμάτων του Κέντρου, των Αληθινών Φιλλανδών και του Εθνικού Συνασπισμού, έχουν έρθει σε συμφωνία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης όπως έχει προκύψει από τις εκλογές της 19ης Απριλίου.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει άθροισμα 123 εδρών, που της δίνει ευρύτατη πλειοψηφία: 49 από το κόμμα του Κέντρου, 38 από το κόμμα των Αληθινών Φιλλανδών και 37 από τον Εθνικό Συνασπισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των 200 συνολικά εδρών δεν ψηφίζει.

Υπουργεία

Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα ανακοίνωση του υπουργικού σχήματος, οι εκτιμήσεις θέλουν τον Timo Soini, τον πληθωρικό και λαϊκιστή ηγέτη των Αληθινών Φιλλανδών να αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών. Οι θέσεις του για την Ελλάδα και την πιθανότητα παροχής νέων δανείων ή πίστωσης προς την Αθήνα είναι εξαιρετικά αρνητικές. Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν θα επιμείνει σε αυτές και μετεκλογικά.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού, Alexander Stubb, φέρεται ως ο πιθανότερος νέος Υπουργός Εξωτερικών. Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι την άνοιξη του 2014, οπότε και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος από τον Jyrkki Katainen, προκειμένου ο δεύτερος να μετακομίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σίγουρη θεωρείται και η συμμετοχή του Olli Rehn στο μικρό υπουργικό σχήμα που σχεδιάζει ο Juha Sipilä, χωρίς ωστόσο να έχει σταθεροποιηθεί ακριβώς ποιο πόστο θα αναλάβει.

Αντιπολίτευση

Μία από τις εκπλήξεις της ανακοίνωσης ίσως είναι η μη-συμμετοχή του μικρού κόμματος των Σουηδόφωνων στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς το τελευταίο συμμετείχε σε κάθε κυβέρνηση των τελευταίων 36 χρόνων. Η μη πρόσκλησή τους αυτή τη φορά, πιθανώς σχετίζεται με τις θέσεις του κόμματος των Αληθινών Φιλλανδών, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής εκμάθησης της Σουηδικής γλώσσας. 

Από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε διαπραγμάτευση είχαν κληθεί μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες, οι θέσεις των οποίων φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με εκείνες του δεξιού Εθνικού Συνασπισμού. Αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα αγκάθια της συνεργασίας τους στην απερχόμενη κυβέρνηση, με τον Σοσιαλδημοκράτη Υπουργό Οικονομικών Antti Rinne να διαφωνεί με τις περικοπές που ζητούσε ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός.

10 δις περικοπών

Ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγμάτευση-αστραπή με τα Συνδικάτα, η οποία όμως δεν ευοδόθηκε. Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η προσωπική του επιχειρηματική καριέρα, καθώς έγινε εκατομμυριούχος πουλώντας μία εταιρεία σε Αμερικανούς, ίσως μπορεί να θεωρηθεί πυξίδα για το πώς το εννοεί.

Στην ανακοίνωση της αποτυχίας της επίτευξης συμφωνίας, ο Sipilä τόνισε ότι βρίσκεται αναγκασμένος να προβεί σε μέτρα λιτότητας ύψους 10 δισεκατομμυρίων. Τα έξι από αυτά θα προέλθουν από περικοπές του προϋπολογισμού, κάτι που αναμένεται να έχει μεγάλο κόστος στο κοινωνικό κράτος.

Ταυτόχρονα, ο Sipilä δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τη φορολογία από τα σημερινά επίπεδα, κάτι που όμως δεν αποτελεί θέσφατο και ενδέχεται να αναθεωρηθεί σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Kauppalehti.

Συμβόλαια εργασίας μηδέν ωρών

Ενώ η νέα κυβέρνηση κάνει στροφή στις νεοφιλελεύθερες περικοπές, στη Βουλή θα φτάσει σύντομα προς συζήτηση η κατάργηση των συμβολαίων μηδενικών ωρών εργασίας, κατόπιν πρωτοβουλίας πολιτών. Συγκεκριμένα, από το 2012 ο Νόμος προβλέπει ότι εάν ένα συγκεκριμένο ζήτημα λάβει πάνω από 50 χιλιάδες υπογραφές υποστήριξης εντός ορίου έξι μηνών, τότε αυτό θα παρουσιαστεί στη Βουλή προς συζήτηση και πιθανώς για νέα νομοθεσία.

Στη Φιλλανδία υπάρχουν σήμερα πάνω από 83 χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβόλαιο που τους εγγυάται μηδέν ώρες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για γυναίκες εργαζόμενες. Το αίτημα που έχει υποβληθεί ζητά να υπάρχει ελάχιστο όριο 18 ωρών εργασίας, εβδομαδιαίως.

Το ξενοφοβικό κόμμα

Καθώς η Φιλλανδία έχει σοβαρή ανάγκη από μετανάστες για να αιμοδοτήσει το ασφαλιστικό της σύστημα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συμβολή του ξενοφοβικού κόμματος των Αληθινών Φιλλανδών στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που παίρνουν μέρος σε κυβερνητικό σχηματισμό.

 b2ap3_thumbnail_TimoSoini.jpg

Ενδιαφέρον θα έχει και η υποδοχή της συμμετοχής των Αληθινών Φιλλανδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή που αυτή στηλιτεύει τη συμμετοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Ελληνική Κυβέρνηση. Θα εφαρμόσει άραγε πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά;

 

Πηγές και περισσότερα στοιχεία:

https://omniatv.com/blog/5260-φιλλανδικές-βουλευτικές-εκλογές

https://omniatv.com/blog/5263-αποτελέσματα-εκλογών-φιλλανδίας

http://yle.fi/uutiset/opposition_finland_becoming_more_conservative_and_backward/7980599

http://yle.fi/uutiset/researcher_next_finance_minister_to_carry_heaviest_burden/7981144

http://yle.fi/uutiset/sipilas_social_contract_with_labour_reps_comes_up_dry/7978395

http://yle.fi/uutiset/citizens_initiative_opposing_zero-hour_contracts_to_go_before_mps/7977791

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο