Για την προβλεπόμενη κατάργηση του Νόμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βρετανία

Ο δεξιός Michael Gove, υπέρμαχος της ποινής του απαγχονισμού

Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Michael Gove στοχεύει στην κατάργηση του Νόμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αντικατάστασή του με το Βρετανικό Νομοσχέδιο Δικαιωμάτων μέσα στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως η χώρα δεν θα υποχρεούται να εναρμονίζεται νομοθετικά με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δεν θα δικαιούται να ασκεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσφυγές των Βρετανών πολιτών σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού πλέον τέτοιες υποθέσεις θα εκδικάζονται μόνο στο Στρασβούργο.

Το δικαίωμα στη ζωή, στην ανθρώπινη μεταχείρηση, στην ελευθερία και την ασφάλεια, το δικάιωμα σε μια δίκαιη δίκη, το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης, το δικαίωμα στη μόρφωση και η απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρησης είναι κάποια από τα δικαιώματα που εξασφαλίζει η Ευρωπαίκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτές οι αρχές που οφείλουν να τηρούν όλα τα κράτη μέλη, έχουν εμποδίσει στο παρελθόν την απέλαση μεταναστών κρατουμένων στις χώρες καταγωγής τους, σε περίπτωση εκεί που θα αντιμετώπιζαν βασανισμό και κίνδυνο κατά της ζωής τους.

Το περιεχόμενο του Βρετανικού Νομοσχεδίου Δικαιωμάτων παραμένει προς το παρόν άγνωστο, όμως εάν το Human Rights Watch Dog δεν δεχτεί τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, η Βρετανία θα αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κάτι που σύμφωνα με τον πρώην γενικό εισαγγελέα Dominic Grieve θα βουλιάξει τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, αφού μ’  αυτό τον τρόπο καταπατάται και το σύμφωνο Northern Ireland Good Friday που τελέστηκε το 1998 ενώ η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη και με τις αντιρρήσεις της Σκωτίας.

Ο νέος υπουργός δικαιοσύνης, που έχει δηλώσει δημόσια πως είναι υποστηρικτής της θανατικής ποινής, δεν έχει ακόμα δηλώσει τις προθέσεις του για το σύστημα φυλακών της χώρας, παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο της Guardian στοχεύει να ακολουθήσει κατά γράμμα την πολιτική του προκάτοχου του, Chris Grayling. Το 2014 κατά την υπουργική θητεία του Grayling, οι αυτοκτονίες στις φυλακές αυξήθηκαν κατά 69% μέσα σε ένα έτος, η χρήση της απομόνωσης λόγω έλλειψης προσωπικού γενικεύθηκε σε πολλές φυλακές και παράλληλα υπήρχαν σχέδια για φυλακές ανηλίκων με επιτρεπτή τη χρήση βίας κατά των κρατουμένων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο