Επανεκτιμώντας τον Malcolm X. Mια επαναστατική κληρονομιά.

Του  PAUL BERMANZOHN (μετάφραση Sylvia)

Τα κινήματα που αναπτύσσονται σήμερα, αντιμετωπίζουν ερωτήματα σχετικά με τον κοινωνικό μετασχηματισμό: Πώς να εξαλείψουν τον ρατσισμό; Πώς μπορούμε να τερματίσουμε την εκμετάλλευση; Αυτά τα αιώνια ερωτήματα δεν είναι καθόλου καινούργια, αλλά η προσέγγιση του Μalcolm Χ παραμένει σε μεγάλο βαθμό θαμμένη.
Τα 90α γενέθλια του Malcolm Χ στις 19 Μαΐου, φαίνεται να αποτελούν μια ευκαιρία και μια ιδανική χρονική στιγμή, για να να ανακτήσουμε την κληρονομιά του, ανασύροντάς την κάτω από ένα σωρό διαστρεβλώσεις. Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένας ζωντανός πρεσβύτερος αν δεν είχε δολοφονηθεί. Η κληρονομιά του, όταν κατανοηθεί σωστά, παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή.

Το βιβλίο του Manning Marable, η πιο πρόσφατη και πιο γνωστή βιογραφία του Malcolm ήταν απογοητευτική. Με τον τίτλο Malcolm X: “A Life of Reinvention”, απέτυχε να παρουσιάσει και να προσεγγίσει τον επαναστατικό ρόλο του Malcolm X  στις αναταραχές της δεκαετίας του 1960 και να τον κοιτάξει ως έναν άνθρωπο ικανό να δημιουργήσει ριζικά εκ νέου τη δική του εικόνα. Ήταν μια εκδοχή του Malcolm όπως ταιριάζει στην σύγχρονη και κυριαρχημένη από τα μέσα ενημέρωσης, εποχή που ζούμε, με βασική την αρχή, ότι η ουσία δεν μετράει, παρά μόνο η εμφάνιση.

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Malcolm ήταν ικανότητά του για αλλαγή. Πάντα βάζοντας μπροστά την όσο καλύτερη κατανόησή του, δυναμικά και πειστικά, ήταν σε θέση να αλλάξει τις απόψεις του, καθώς μάθαινε ο ίδιος  περισσότερα και καθώς τα πράγματα άλλαζαν. Αλλά ποτέ δεν άλλαζε την βασική στάση του ως επαναστάτη, παρά μόνο την κατανόηση και την γνώση για το πώς θα βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να υλοποιήσει το στόχο του, που ήταν το τέλος αυτού του σάπιου συστήματος.  Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επαναστάτη, όχι μόνο προσωπικά χαρακτηριστικά,αλλά ιδιότητες, τόσο αναγκαίες σήμερα.

Ο Malcolm διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις επαναστατικές αναταραχές του 1960 της Αμερικής. Πρέπει να επανεκτιμηθεί ο ρόλος του Malcolm, για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάστασή μας σήμερα και το πώς θα προχωρήσουμε.

Μιλώντας χωρίς συμβιβασμούς για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Αφροαμερικανοί, ο Malcolm κατέκρινε έντονα τις ΗΠΑ. « Η αμερικανική δημοκρατία είναι αμερικανική υποκρισία», ήταν το σλόγκαν του, εξαπολύοντας μια κριτική ενάντια σε ολόκληρη την κουλτούρα των αυτο-συγχαρητηρίων της Αμερικής. Εξέθεσε ένα ολόκληρο σύστημα από ψέματα, που βρίσκεται στη ρίζα της αυτοδικαιολόγησης που ακολουθεί η Αμερική και άνοιξε το δρόμο για ιστορικούς, όπως ο Gerald Horne για να παρουσιάσουν την ιστορία των ΗΠΑ, ως μιας “Δημοκρατίας  ιδιόκτητων σκλάβων.”

Ο Malcolm καταδίκασε τον αγώνα για την κοινωνική ενσωμάτωση, με τρόπο παρόμοιο με εκείνου του Κινήματος των Ινδιάνων, που απαξίωσαν την ένταξή τους στην κοινωνία που τους σκότωνε.

Το 1964 κατήγγειλε την «πορεία 1963» στην Ουάσιγκτον, την οποία χειραγώγησαν ηγεμόνες και ιθύοντες με μεγάλες δωρεές και η οποία στην ουσία εκτροχίασε την αυξανόμενη επαναστατική εξέγερση, μετατρέποντάς την σε μια «φάρσα στην Ουάσιγκτον».

Η κριτική του στον ρεφορμισμό ήταν ζωηρή και διεισδυτική. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, εάν ο νόμος περί του δικαιώματος της ψήφου, ήταν η πρόοδος, ο Malcolm απάντησε “όχι”. Έκπληκτος, ο δημοσιογράφος ρώτησε για περισσότερα. Ο Malcolm εξήγησε :  “Αν ένας άνθρωπος βάζει ένα μαχαίρι στην πλάτη σας 9 ίντσες  και το τραβά έξω 6 ίντσες, αυτό δεν είναι πρόοδος.”

Η κριτική του Malcolm είχε τεράστιο αντίκτυπο, με αποτέλεσμα την επαναστατική στροφή του κινήματος. Όχι μόνο συνέβαλε στο σχηματισμό του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και την πολιτική αφύπνιση  αμέτρητων άλλων επαναστατών, αλλά επηρέασε και τον ίδιο τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Δύο χρόνια μετά το 1965, ο Malcolm δολοφονήθηκε από άτομα που παραμένουν άγνωστα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δήλωσε ότι συντάσσεται με την παγκόσμια επανάσταση στην επίσημη αλλά υποβαθμισμένη σήμερα, ομιλία του : Beyond Vietnam: A Time to Break Silence, ( Πέρα ​​από το Βιετνάμ: Καιρός να σπάσει η σιωπή) .

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσπάθησε να τερματίσει “τα γιγαντιαία τρίδυμα, τον ρατσισμό, τον υλισμό, και την οικονομική εκμετάλλευση” .
Αγκάλιασε την παγκόσμια επανάσταση λέγοντας : «Αν θέλουμε να προχωρήσουμε με τη σωστή πλευρά της παγκόσμιας επανάστασης, εμείς, ως έθνος πρέπει να υποβληθούμε σε μια ριζική επανάσταση των αξιών. Θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα η μετάβαση από μια κοινωνία προσανατολισμένη στα υλικά, σε μία κοινωνία προσανατολισμένη στον άνθρωπο». Είπε, επίσης : « η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της βίας στον κόσμο σήμερα».

Έναν χρόνο μετά την ημέρα αυτής της ομιλίας, ο Μ. Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε κάτω από παρόμοιες συνθήκες με εκείνες που δολοφονήθηκε ο Malcolm. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η χρονική στιγμή της δολοφονίας του Κινγκ ήταν ένα μήνυμα που στάλθηκε από την κυβέρνηση, ένα μήνυμα που έλεγε στους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τον επαναστατικό δρόμο. Αν ναι, ήταν ένα μήνυμα που κατανοήθηκε καλά από τους Αφροαμερικανούς.  Την δολοφονία του Κινγκ ακολούθησαν εξεγέρσεις σε 110 πόλεις, η μεγαλύτερη αναταραχή στις ΗΠΑ από τον Εμφύλιο Πόλεμο, μια αναταραχή που απειλούσε να κατακλύσει ολόκληρη την τάξη. Αυτή η μεγάλη εξέγερση ονομάζεται γενικά  «ταραχές» και είναι περιφρονημένη. Ήταν μια καθυστερημένη αναγνώριση της επιρροής του Malcolm X, ο οποίος δίδαξε ότι η επανάσταση στις ΗΠΑ ήταν αναγκαία και δυνατή.

Είναι μια κληρονομιά που καλά θα κάνουμε να την σκεφτούμε σήμερα.

(πηγή : http://www.counterpunch.org/2015/05/15/recovering-malcolm-x/)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο