Mohamed Morsi: θανατική ποινή για τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου

O πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Mόρσι, καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με 105 άλλα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο κ. Morsi καταδικάστηκε για μαζική απόδραση από τη φυλακή το 2011. Σε προηγούμενη δίκη καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι διέταξε την σύλληψη και τον βασανισμό των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην εξουσία – μια δικαστική απόφαση, που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει “παρωδία της δικαιοσύνης”.

Υποστηρικτές του κ Morsi λένε, ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν νομική εξουσία στο στρατιωτικό πραξηκόπημα του 2013,  που ηγήθηκε ο τωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

“Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση και αποτελεί μια εγκληματική δολοφονία, που πρόκειται να διαπραχθεί, την οποία θα πρέπει να σταματήσει η διεθνής κοινότητα,” ανέφερε ο Αmr Darrag, συν-ιδρυτής του διαλυμένου Κόματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, η πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας .

Η Διεθνής Αμνηστία συμφωνεί ότι η δίκη κατά του πρώην προέδρου έχει πολιτικά κίνητρα, λέγοντας: «Μια μονόπλευρη δικαιοσύνη δεν είναι η δικαιοσύνη.”

Ο κ Morsi και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατηγορούνταν για απόδραση από τη φυλακή και για επίθεση εναντίον της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 ενάντια στον Χόσνι Μουμπάρακ. Είκοσι επτά κατηγορούμενοι δικάζονταν, με τους υπόλοιπους να δικάζονται ερήμην.  
Οι θανατικές ποινές θα πρέπει να επικυρωθούν από την κορυφαία θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή.

Η τελική απόφαση αναμένεται στις 2 Ιουνίου. Ακόμη και αν η εκτέλεση γίνει δεκτή, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι το αιγυπτιακό καθεστώς θα προχωρήσει κατευθείαν με μια τέτοια προκλητική ενέργεια.

Η θανατική ποινή είναι, ωστόσο, η τελευταία έκρηξη σε μια 23-μηνών καταστολή ενάντια ισλαμιστών και αριστερών ομάδων, που έχουν δει χιλιάδες δικούς τους να σκοτώνονται και δεκάδες χιλιάδες να φυλακίζονται.
Η Hoda Αbdel Moneim, μία ανώτερη αξιωματούχος στο πλαίσιο της πολιτικής πτέρυγας της Moυσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ανάμεσα στους καταδικασθέντες είναι και δύο που έχασαν τη ζωή τους το 2008 και το 2009, και ένας τρίτος που βρίσκεται στη φυλακή στο Ισραήλ για πολλά χρόνια. «Θέλουν μόνο εκδίκηση», υποστήριξε. “Ζούμε σε μια φάρσα που την καθοδηγεί ο στρατός , την διευκολύνουν τα διεφθαρμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και υλοποιείται από ένα διεφθαρμένο δικαστικό σώμα.”

(πηγές : http://www.channel4.com/news/mohamed-morsi-mursi-death-sentence-egypt-court

http://www.theguardian.com/world/2015/may/16/morsi-egypt-death-sentence-backlash)
(μετάφραση, Sylvia)

 
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο