Νομιμοποιείται ο γάμος ομοφυλοφίλων ενώ η βία και οι διακρίσεις συνεχίζονται στην Ευρώπη

Το ευτυχισμένο ζευγάρι τη μέρα του γάμου του, 16 Μαϊου 2015

BlackCat

Ο κεντροδεξιός πρωθυμπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel παντρεύτηκε το σύντροφό του Gauthier Destenay το Σάββατο 16 Μαϊου. Κι ενώ η νομιμοποίηση του γάμου ανάμεσα σε ομοφυλόφιλα άτομα μπορεί  από μία άποψη να θεωρηθεί ως μια σημαντική κοινωνική κατάκτηση, όταν οι κοινωνίες λειτουργούν μέσα σε αυστηρά όρια που καθορίζονται από την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού της διαφορετικότητας, τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν ευελπιστούν να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ομοφυλοφίλων. Κι αυτό γιατί σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες οι άνθρωποι αναγκάζονται να αποκρύψουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα για να αποφύγουν τις διακρίσεις και να διασφαλίσουν την κοινωνική τους ένταξη. Όταν η ταυτότητα φύλου ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός αντικρούονται από τον πουριτανισμό, την αμάθεια και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, ιδιαίτερα σε κοινωνίες που δεν έχει επισημοποιηθεί ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, τα εμπόδια που βιωνουν καθημερινά οι ομοφυλόφιλοι δεν ξεπερνιούνται τόσο απλά. Κι αυτά δίνουν έναυσμα στη συγκρότηση ακραίων συμπεριφορών, όπως η περιθωριοποίηση, οι λεκτικές και βίαιες επιθέσεις, με στόχο τη χρήση του φόβου ως μέσο καταστολής και τιμωρητικότητας. Ιδιαιτερα σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένη οικονομική ανασφάλεια, ο φόβος για  απώλεια εισοδήματος λόγω της σεξουαλικότητας του ατόμου μπορεί να αποτελέσει έντονη πηγή άγχους εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκδηλωθεί ελεύθερα και να απολαύσει άνετα την προσωπική του ζωή. Με τη συνενοχή της κρατικής αναλγησίας, τα προβλήματα αυτά ενάγονται σε τεράστια ζητήματα, συγκεκριμένα στις μικρές κοινωνίες που υπάρχει αυξημένη κοινωνική συνοχή (κι εξάρτηση από τον κοινωνικό περίγυρο για να εξασφαλιστούν τα προς το ζειν) και λιγότερη ατομική ελευθερία. Ένα θετικό βήμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια συστηματική προσπάθεια βελτίωσης όλων των υπολοίπων δομών της κοινωνίας για να διασφαλιστεί η αποδοχή, η κοινωνική ένταξη και οι ίσες ευκαιρίες για άτομα ΛΟΑΤ. Πολιτικές διαμαρφωμένες μέσα από το διάλογο ανθρώπων ΛΟΑΤ, ερευνητών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως π.χ. η δημιουργία προγραμμάτων για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤ στα σχολεία, διδακτέα ύλη για την ταυτότητα φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό στο μάθημα σεξουαλικής αγωγής, ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για γονείς, οικογένειες, γιατρούς και εκπαιδευτικούς, συμβούλια προώθησης ίσων ευκαιριών στα πανεπιστήμια και στο χώρο εργασίας.

Πιο κάτω ακολουθούν κάποια στοιχεία που ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέλλεξε το 2012, θέτοντας μια  σειρά ερωτήαματα σε άτομα LGBT. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν οι Ευρωπαϊκές χώρες στους ανθρώπους ΛΟΑΤ.

 

Έχετε βιώσει διακρίσεις ή και παρενόχληση λόγω του σεξουαλικού σας προσανατολισμού τους τελευταίους 12 μήνες;

b2ap3_thumbnail_harrassment.png

Η Λιθουανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Κύπρος  είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό παρενόχλησης ΛΟΑΤ ανθρώπων.

 

Έχετε δεχτεί διακρίσεις λόγω του ότι είστε άτομο ΛΟΑΤ σε δημόσιο χώρο ( σε καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ ή club);

b2ap3_thumbnail_lgbt-discrimination-in-public.png

Κροατία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία και Ελλάδα είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά διακρίσεων σε δημόσιους χώρους κατά ατόμων ΛΟΑΤ

 

Αποφεύγετε να κρατάτε το χέρι του ομοφυλόφιλου συντρόφου σας σε δημόσιο χώρο από φόβο για επιθέσεις, απειλές ή παρενόχληση;

b2ap3_thumbnail_avoid-holding-hands.png

Παρά το 25% που εκδηλώνεται ανοιχτά, η πλειοψηφία των ανθρώπων ΛΟΑΤ στην Ευρώπη δηλώνει το αντίθετο με ποσοστό 53%

 

Αποφεύγετε ορισμένες τοποθεσίες από φόβο για επίθεση, απειλές ή παρενόχληση λόγω της σεξουαλικής σας ταυτότητας;

b2ap3_thumbnail_20150519-080005.png

Οι άνθρωποι που ζουν στη Λιθουανια, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία και Πολωνία επηρεάζονται εντονότερα από τον κοινωνικό εκφοβισμό αφού οι κινήσεις τους περιορίζονται από την αίσθηση απειλής που βιώνουν. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 50%.

 

Είσαστε ανοιχτοί για τη σεξουαλική σας ταυτότητα στο χώρο εργασίας σας;

b2ap3_thumbnail_lgbt-openness-at-work.png

Ρουμανία, Λιθουανία, Κύπρος, Ελλάδα και Κροατία συγκαταλέγονται στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που οι άνθρωποι αναγκάζονται να αποκρύψουν την σεξουαλική τους ταυτότητα στο χώρο εργασίας.

 

Έχετε βιώσει διακρίσεις από ιατρικό προσωπικό λόγω της σεξουαλικής σας ταυτότητας;

b2ap3_thumbnail_discrimination-in-healthcare.png

Σουηδία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Μάλτα είναι οι χώρες με τις περισσότερες διακρίσεις από ιατρικό προσωπικό.

 

Σε περίπτωση που πέσατε θύμα επίθεσης τι σας συνέβη ;

b2ap3_thumbnail_serious-attack.png

Η σωματική επίθεση (42%) και οι απειλές για επίθεση (36%) είναι οι πιο συχνές μορφές επιθετικότητας προς τα ΛΟΑΤ άτομα στην Ευρώπη, ενώ η σεξουαλικής φύσης επίθεση βρίσκεται στο 6% όπου επίσης κυμαίνεται και η διπλή επίθεση ξυλοδαρμού-βιασμού.

 

Ποιός ήταν ο δράστης;

b2ap3_thumbnail_perpetrator.png

Στις πλείστες περιπτώσεις (47%) ο δράστης ήταν άγνωστος στο θύμα σε αντίθεση με το 11% που τον//την γνώριζαν, ενω ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως οι έφηβοι αποτελούν το 30% των δραστών σε τέτοια περιστατικά κάτι που καταδεικνύει την αποτυχία της παιδείας στην Ευρώπη αφού το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το 11% των εξετρεμιστικών οργανώσεων. Για να αποφευχθεί στο μέλλον η συνέχιση του φαινομένου όπου οι έφηβοι εκδηλώνουν περισσότερο εξτρεμισμό και απο οργανώσεις του είδους, χρειάζεται να εφαρμοστεί στρατηγική πρόληψης μέσω της παιδείας (και άμεσα). Παράλληλα, στο 9% ήταν συμφοιτητής ή συμμαθητής, στο 8% μέλος της οικογένειας, στο 5% γείτονας όπως επίσης πελάτης ή ασθενής, στο 4% αστυνομικός ή συνάδελφος, στο 3% προσωπικό ασφαλείας και στο 2% δημόσιος υπάλληλος.

 

Καταγγείλατε το περιστατικό στην αστυνομία ;

b2ap3_thumbnail_report-it-to-the-police.png

Η συντριπτική πλειοψηφία με 81% δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, κάτι που έπραξε μόνο το 19%.

 

Καταγγείλατε το περιστατικό σε κάποια οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων;

b2ap3_thumbnail_report-it-to-gay-rights-organization.png

Το 86% επέλεξαν να μην καταγγείλουν καθολου το περιστατικό, ενώ το 6% το κατήγγειλε σε οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, το 4% το ανέφεραν στο νοσοκομείο ή άλλο οργανισμό, 2% σε οργανισμό στήριξης θυμάτων, 2% σε κρατικό ίδρυμα, 2% σε ΜΚΟ και 1% σε κέντρο αντιμετώπισης βιασμού. Αυτό δείχνει πως οι στατιστικές που υπάρχουν και αναπαράγονται από επίσημους φορείς και οργανώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα οσον αφορά το μέγεθος των επιθέσεων που βιώνουν οι άνθρωποι. Στην Ελλάδα το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 32 επιθέσεις ατόμων ΛΟΑΤ μέσα στο 2014, όμως με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις τα ποσοστά αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο