Δικαιοσύνη ΗΠΑ: ανήλικοι κρατούμενοι και μίζες εκατομμυρίων

Ένα ακόμα κρούσμα διαφθοράς, φανέρωσε πέραν κάθε αμφιβολίας το τί συμβαίνει στις φυλακές των ΗΠΑ. Ο πρώην δικαστής Mark Ciavarella καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 χρόνων επειδή “πουλούσε” ανήλικους κρατούμενους σε ιδιωτικές φυλακές. Το σκάνδαλο ονομάστηκε χαρακτηριστικά “kids for cash” (παιδιά έναντι μετρητών).

b2ap3_thumbnail_judge-C.jpg

Σε παλιότερα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στο OmniaTV έχουν γίνει εκτενείς αναφορές για τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα δικαιοσύνης και φυλακίσεων των ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε μία βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Πώς κερδοσκοπούν οι τράπεζες των φυλακών

Εταιρείες ιδιωτικών φυλακών: πώς κερδίζουν

Υπεργολάβοι αναστολής φυλακίσεων

Αυτή η περίπτωση όμως, ξεπερνά τα όρια της φαντασίας: ο δικαστής της κομητείας Luzerne της Πενσυλβάνια ο οποίος κατέστρεψε τις ζωές πάνω από 2.000 παιδιών, καταδικάστηκε το 2011 για μίζες τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τον Robert Powell, έναν συνιδιοκτήτη και τον Robert K. Mericle, κατασκευαστή και συνιδιοκτήτη φυλακών ανηλίκων.

Ο Ciavarella ζήτησε να συνάψει συμφωνία ώστε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 7 χρόνων, ωστόσο το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι δεν είχε λάβει μίζες και τον καταδίκασε σε 28 χρόνια. Μεταξύ άλλων καταδικάστηκε για εκβίαση και συνωμοσία, ενώ είχε κατηγορηθεί για συνολικά 48 αδικήματα και μίζες ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνούνταν στους ανηλίκους το δικαίωμά τους να καταθέσουν παρουσία συνηγόρου, ενώ απέρριπτε και κάθε προσπάθεια συμβιβαστικής εξωδικαστικής λύσης.

Παράλληλα, με τη συνεργασία του δικαστή Michael T. Conahan είχε φροντίσει να μπει λουκέτο στην φυλακή ανηλίκων της κομητείας, ώστε όλοι οι ανήλικοι να κατευθύνονται πλέον στην ιδιωτική φυλακή των Powell & Mericle. Συγκεκριμένα, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, έκλεισαν την χρηματοδοτική κάνουλα προς το δημόσιο ίδρυμα, βάζοντάς του λουκέτο.

Η ιδιωτική εταιρεία PA Child Care είχε έσοδα πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια από την κομητεία Luzerne για την φυλάκιση ανηλίκων μέχρι το 2008, οπότε και αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Πάνω από 4.000 ποινές που είχε εκδόσει ο Ciavarella το διάστημα 2003-2008 έχουν ανατραπεί ενώ πάνω από 3.000 είναι τα ανήλικα θύματά του, ηλικίας από 10 ετών και άνω. Η ζημιά στην εκπαιδευτική πορεία, στην ψυχοσύνθεση και στην προσωπικότητα αυτών των παιδιών είναι ανυπολόγιστη, καθώς η προκατάληψη που είχαν να αντιμετωπίσουν με το τέλος της ποινής τους δεν μπορεί να καταμετρηθεί.

Μεταξύ αυτών, μία 14χρονη που είχε φτιάξει χιουμοριστική σελίδα για καθηγητή της στο κοινωνικό δίκτυο MySpace, ένας 12χρονος που έβρισε τη μητέρα ενός συμμαθητή του και ένας 13χρονος που απλά παραβίασε τα όρια ενός ακατοίκοιτου κτηρίου.

Ο Ed Kenzakoski έπασχε από σύνδρομο έλλειψης συγκέντρωσης (ADD) ενώ σε ηλικία 14 ετών βρέθηκε να καταναλώνει αλκοόλ (κάτι που στις ΗΠΑ επιτρέπεται μετά τα 21). Για να τον τρομάξει και να τον συνετίσει, όταν ήταν 17 ετών, ο πατέρας του έβαλε μικροποσότητα μαριχουάνας στα πράγματά του, σε συνενόηση με δύο φίλους του που ήταν αστυνομικοί. Κατέληξε όμως στη φυλακή από τον Ciavarella, ο οποίος τον έστειλε μέσα και δεύτερη φορά λίγο αργότερα. Η τραγική κατάληξη ήταν να δώσει τέλος στη ζωή του μετά από έναν ακόμα καυγά με τον πατέρα του.

Παρά την αποκάλυψη του σκανδάλου που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από τη δικαστική έδρα, ζήτησε να λάβει εφάπαξ ύψους 232.051 δολαρίων και μηνιαία σύνταξη ύψους 5.156. Το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων απέρριψε το αίτημά του.

Η απολογία του στο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε και ως μνημείο θράσους καθώς αρνήθηκε πως οι μίζες επηρέασαν τις αποφάσεις του. To 2014, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση του Ciavarella. Αυτή ήταν και η τελευταία του προσπάθεια για έφεση, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Εάν επιδείξει καλή συμπεριφορά, ενδέχεται να αποφυλακιστεί μετά από 24 χρόνια, όταν θα είναι 85 ετών.

Ο δικαστής Michael T. Conahan, αφού ομολόγησε την ενοχή του και επικαλέστηκε τραυματική παιδική ηλικία, καταδικάστηκε σε 17,5 χρόνια φυλάκισης και αποζημιώσεις 874.000 δολαρίων μεταξύ άλλων για συνωμοσία, εκβίαση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

O Robert Mericle καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου και χρηματικό πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Ciavarella

http://nypost.com/2014/02/23/film-details-teens-struggles-in-state-detention-in-payoff-scandal/

http://citizensvoice.com/news/u-s-supreme-court-won-t-hear-ciavarella-appeal-1.1644060

http://citizensvoice.com/boss-conahan-sentenced-to-17-years-1.1207996

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Conahan

http://thetimes-tribune.com/news/luzerne-s-other-disgraced-judge-a-study-in-contrasts-1.1205381

http://www.timesleader.com/news/local-news-news/1351389/Mericle-gets-12-months-in-prison

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο