Ανοιχτή επιστολή διεθνών προσωπικοτήτων προς τη FIFA για αποβολή του Ισραήλ

b2ap3_thumbnail_20150520-115422.jpg

 

Ανοιχτή επιστολή προς τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) με αίτημα την αποβολή τoυ Ισραήλ απευθύνουν ο πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Φολκ, ο στοχαστής και ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και άλλες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και της διανόησης καθώς και ακτιβιστές. Παραθέτουμε σε μετάφραση την επιστολή, που δημοσιεύτηκε στη Guardian στις 15 Μαΐου 2015:

Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα υποβάλει πρόταση στο ετήσιο συνέδριο της FIFA στις 28-29 Μαΐου ζητώντας την αποβολή της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Καλούμε τους αντιπροσώπους να υπερψηφίσουν την πρόταση. Η Παλαιστίνη συμμετείχε στο Κύπελλο Ασίας τον Ιανουάριο μέσα σε ενθουσιώδεις επευφημίες από φιλάθλους όλων των χωρών. Η πρώτη της συμμετοχή στους τελικούς του Κυπέλλου Ασίας   ήταν ένα ηρωικό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ομάδα. Δεν οφείλονται ευχαριστίες στην Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Έχει σταθεί στο πλευρό του δολοφονικού καθεστώτος του Ισραήλ την ώρα που Παλαιστίνιοι ποδοσφαιριστές πυροβολούνται, κακοποιούνται , βομβαρδίζονται και φυλακίζονται ανάμεσα σε άλλους συμπολίτες τους. Και η μόνη της απάντηση στην καθημερινή παρακώλυση ταξιδιών, συμμετοχής σε τουρνουά και δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων είναι να επαναλαμβάνει τη δικαιολογία περί “ανησυχιών για την ασφάλεια” της οποίας έχει γίνει τεράστια κατάχρηση.

Η Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλωσορίζει ομάδες από παράνομους εποικισμούς στις διοργανώσεις και τα πρωταθλήματά της. Έχει διαχωρίσει φυλετικά τμήμα του εθνικού παιδικού πρωταθλήματος, επισύροντας νομική δράση εναντίον της. Δεν έχει επιβάλει ποτέ την παραμικρή τιμωρία στην Beitar Jerusalem για τη μακροχρόνια καταφανή τακτική του συλλόγου να απαγορεύει τη συμμετοχή Αράβων παιχτών, ούτε πήρε σοβαρά μέτρα για να συγκρατήσει τη διαβόητη αντιαραβική βία των υποστηρικτών της ομάδας. Δύο χρόνια διπλωματίας έχουν αποτύχει να εξασφαλίσουν την αλλαγή και η FIFA οφείλει να επιβάλει κυρώσεις υπερασπιζόμενη το ανθρωπιστικό της ήθος. Ο 30χρονος αποκλεισμός της Νότιας Αφρικής από τις τάξεις της παρέχει ένα προηγούμενο για την απαιτούμενη δράση. Το μάθημα είναι σίγουρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία “θετική εμπλοκή” με το απαρτχάιντ, μόνο ηθική αντίθεση.

Η FIFA οφείλει σε όλους τους Παλαιστινίους να υποστηρίξει το δικαίωμά τους για πλήρη πρόσβαση στο ποδόσφαιρο υιοθετώντας την έκκληση της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για αποβολή της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

πηγή: http://www.theguardian.com/world/2015/may/15/call-on-fifa-suspend-israel-football-association

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο