Ραγδαία αύξηση της σεξουαλικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου υπό το καθεστώς Αλ Σίσι

b2ap3_thumbnail_rape.jpg

 

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIHD) που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2015 η σεξουαλική βία από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου σε βάρος συλληφθέντων και κρατουμένων έχει αυξηθεί δραματικά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2013 που ανέτρεψε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. “Η κλίμακα της σεξουαλικής βίας κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση, οι ομοιότητες στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και η γενικευμένη ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δράστες υποδεικνύουν μία κυνική πολιτική στρατηγική που έχει σκοπό να καταστείλει την κοινωνία των πολιτών και να φιμώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIHD Καρίμ Λαχίντι. Η FIHD είναι η ομοσπονδία που συνενώνει 178 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλον τον κόσμο.

Βασισμένη σε συνεντεύξεις με θύματα, δικηγόρους αλλά και μέλη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα η έκθεση αποκαλύπτει την εμπλοκή αστυνομικών, στρατιωτικών αλλά και αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών σε εγκλήματα σεξουαλικής βίας που περιλαμβάνουν προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς, ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και βιασμούς με χρήση αντικειμένων. Επίσης  έχουν σημειωθεί και απόπειρες εκβιασμού των θυμάτων σεξουαλικής βίας με τη χρήση βίντεο που τραβήχτηκαν  από τους δράστες κατά την διάπραξη αυτών των εγκλημάτων. Θύματα έχουν πέσει μέλη και υποστηρικτές όλων των κομμάτων και πολιτικών χώρων της αντιπολίτευσης, φοιτητές, γυναίκες, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, ακόμη και ανήλικοι. Να σημειώσουμε εδώ ότι από το φθινόπωρο του 2013 η αιγυπτιακή χούντα έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά των ΛΟΑΤ ατόμων με εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε δημόσια λουτρά και αθρόες συλλήψεις με την κατηγορία “του έκλυτου βίου” και “της προσβολής της δημοσίας αιδούς”. Κατά τη σύλληψη και την κράτησή τους, που έγιναν σύμφωνα με τις αρχές για “τη διατήρηση της ηθικής και θρησκευτικής τάξης”, πολλά από τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας υπέστησαν σεξουαλική βία.

Η σεξουαλική βία με δράστες μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Αιγύπτου διαπράττεται παντού, από τις πανεπιστημιουπόλεις μέχρι τα αστυνομικά τμήματα αλλά και μυστικά κέντρα κράτησης σε στρατιωτικές βάσεις. Η ατιμωρησία των δραστών είναι εκτεταμένη καθώς καμία σχετική δίκη δεν έχει διεξαχθεί παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες που έχουν γίνει. Τον Ιούλιο του 2014 δικάστηκαν επτά άντρες που κατηγορούνταν για σεξουαλικές επιθέσεις στην πλατεία Ταχρίρ κατά τις συγκεντρώσεις  του Ιουνίου του ίδιου έτους μετά τις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον στρατηγό Αλ Σίσι, όμως οι κατηγορούμενοι αυτοί ήταν όλοι πολίτες.

Την ίδια στιγμή τα εγκλήματα αυτά αναδεικνύουν την υποκριτική στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης που έχει δηλώσει από το 2014 ότι θέτει ως βασική προτεραιότητά της την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Επί προεδρίας Αντλί Μανσούρ,  που διετέλεσε υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου 2013 μέχρι την ορκωμοσία του Αλ Σίσι στις 8 Ιουνίου 2014, η σεξουαλική παρενόχληση κατετάγη για πρώτη φορά μεταξύ των ποινικών αδικημάτων επιφέροντας κατώτερη ποινή κάθειρξης τους 6 μήνες και χρηματικό πρόστιμο. Η  Έμπα Ελ Ταμάμι, εκπρόσωπος της οργάνωσης HarassMap που εργάζεται για την εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αίγυπτο, έχει ωστόσο επισημάνει το εξής: “Η αστυνομία συχνά δείχνει συμπάθεια και ανοχή προς τους δράστες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ή παρενοχλεί και η ίδια. Ακόμη και όταν μια γυναίκα αποφασίσει τελικά να πάει στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει την παρενόχληση θα συναντήσει αντίσταση από τους αστυνομικούς που θα επιχειρήσουν να τη διώξουν χωρίς να καταθέσει την καταγγελία”.

Τόσο το διάταγμα για την ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και οι λοιπές, αποσπασματικές και ανεπαρκείς νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει, αλλά και η δημιουργία ειδικού τμήματος του υπουργείου εσωτερικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν δείχνουν να μπορούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο.

 Η έκθεση καταλήγει με την απαίτηση προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση να δώσει τέλος σε αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονται από ανθρώπους υπό την άμεση αρμοδιότητά της καθώς και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών για όλες τις καταγγελίες και την ποινική δίωξη και τιμωρία των υπευθύνων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

πηγές:

https://www.fidh.org/International-Federation-for-Human-Rights/north-africa-middle-east/egypt/stifling-egyptian-civil-society-sexual-violence-by-security-forces

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/may/18/sexual-violence-egypt-women-report-shereen-el-feki

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο