Η τουρκική αστυνομία δολοφονεί (και δεν λογοδοτεί)

Μόνο το 2014, 3.401 άτομα στην Τουρκία υπέστησαν βασανιστήρια, κακομεταχείριση και σκληρή ψυχολογική βία από άνδρες των ομάδων ασφαλείας.

Δικαιοσύνη για τον Onur Yaser Can και την Hatice Can

Ο Οnur Yaser Can συνελήφθη για κατοχή μικροποσότητας χασίς στις 20 Ιουνίου του 2010. Συνελήφθη και οδήγηθηκε στη δίωξη ναρκωτικών, όπου χτυπήθηκε, εξευτελίστηκε και απειλήθηκε. Υπό αυτές τις συνθήκες, και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, οι αστυνομικοί απέσπασαν και την κατάθεσή του. Την επομένη ο Onur κληθήκε εκ νέου στη δίωξη ναρκωτικών, όπου και υποχρεώθηκε να υπογράψει νέα κατάθεση, την οποία δεν είχε καν διαβάσει. 

Χωρίς να γνωρίζει πλέον για τι κατηγορείται και έχοντας υποστεί άγρια σωματική και ψυχολογική βία, ο Onur υπέφερε από άγχος, φοβίες και κατάθλιψη. Για 20 ημέρες, ομάδα αστυνομικών παρακολουθούσε κάθε κίνησή του. Την 21η μέρα, εκλήθη εκ νέου στη δίωξη. 

Αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το παράθυρο του σπιτιού του, αρνούμενος να υποστεί ξανά το ίδιο βαανιστήριο.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?t=115&v=Qb5hQ6p_UbI","width":"800","height":"450"}

Η οικογένειά Can ξεκίνησε δικαστικό αγώνα για τη δικαίωσή του. Παρά τις επίμονες και απόλυτα δικαιολογημένες αιτιάσεις των συγγενών του για πρόσβαση στο υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στο χώρο ανάκρισης, δεν τους επετράπη να συλλέξουν κανένα στοιχείο.

To Μάρτιο του 2014, η μητέρα του Onur, Hatice Can, τον ακολούθησε, αυτοκτονώντας. Δεν άντεξε την απώλεια του γιου της και την ατιμωρησία.

Από το 2007 και τις τροποποιήσεις του νόμου 5681, που αφορά τις αρμοδιότητες της τουρκικής αστυνομίας, τα περιστατικά βασανισμού πολιτών από μέλη των ομάδων ασφαλείας έχουν πενταπλασιαστεί. Στο διάστημα αυτό, έχουν δολολοφονηθεί από την αστυνομία 183 άνθρωποι.

Στις 26 Μαΐου, ομάδα φίλων και συγγενών του Onur καλεί αλληλέγγυους να παρευρεθούν στο δικαστήριο Çağlayan στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, αποκλειστικά σε ότι αφορά την παράτυπη αλλαγή της κατάθεσης του Onur. Παρά το δικαστικό αγώνα της, η οικογένεια δεν έχει κατορθώσει να πείσει τους δικαστές να αναγνωρίσουν το αδίκημα του βασανισμού.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο