Απέρριψε μεταπτυχιακό κλάδο το UCL ως ”υπερβολικά κριτικό” στο κατεστημένο

Μεγάλο μέρος της έρευνας του ακαδημαϊκού αφορά τις ρατσιστικές πρακτικές του πανεπιστημίου στο οποίο εργάζεται.

Jack Grove

Ο μαύρος ακαδημαϊκός Dr. Coleman στο UCL (University College London) έχασε την ευκαιρία για μόνιμη θέση εργασίας αφού η εισήγησή του για ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα προκάλεσε φόβο στην Ακαδημία.

Ένας από τους λιγοστούς μαύρους φιλόσοφους στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίφθηκε όταν ζήτησε μόνιμη θέση εργασίας, αφού οι εισηγήσεις του αμφισβητούν την κυριαρχία των λευκών στον ακαδημαϊκό κόσμο.

Ο Nathaniel Adam Tobias Coleman ήταν ο πρώτος ερευνητικός συνεργάτης στον κλάδο της ”φιλοσοφίας της φυλής” στο UCL το 2013 και αποτελεί ένα από τους 5 μαύρους ακαδημαϊκούς στον κλάδο της φιλοσοφίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η περισσότερη δουλειά του Coleman επικεντρώνεται στον τρόπο που η διδακτέα υλη στα πανεπιστήμια είναι ”υπερβολικά λευκή” με το να αποκλείονται τα βιβλία μαύρων διανοουμένων που έχουν αγνοηθεί για χάρη ”νεκρών λευκών ανδρών”.

Ο Coleman διοργάνωσε μια δημόσια ομιλία στο UCL το Μάρτιο του 2014 με τον τίτλο ”Γιατί ο καθηγητής μου δεν είναι μαύρος;”  στην οποία παρεβρέθηκαν αρκετές εκατοντάδες μαύροι φοιτητές και πανεπιστημιακοί, με συντονιστή τον Michael Arthur, κοσμήτορα και πρόεδρο στο UCL.

Αλλά ο Coleman, που τοποθετεί μια γραμμή σε όλο το μήκος του επώνυμού του για να τονίσει πως αυτό δόθηκε στην οικογένειά του από τους δουλέμπορους στην Τζαμάικα, ανέφερε πως του είπαν πως δεν θα υπάρχει πλέον θέση εργασίας γι΄αυτόν στο πανεπιστήμιο όταν το συμβόλαιό του λήξει τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός πως πιστεύει πως έχει πολύ καλό ιστορικό διδασκαλίας, έρευνας και γενικότερης κοινωνικής δράσης οσον αφορά την προώθηση ενός διαλόγου γύρω από τη φυλετικότητα στην ανώτατη παιδεία. Ο Coleman πήρε επίσης το βραβείο ”Online communicator of the year”  στην τελετή βράβευσης του Πανεπιστημίου στις 7 Μαϊου.

Είπε πως η αίτησή του για μόνιμη θέση εργασίας απορρίφθηκε γιατί το πόστο βασίστηκε στη δημιουργία ενός νέου μεταπτυχιακού για το μαύρο πολιτισμό που προσφάτως θεωρήθηκε ανέφικτο.

Ο ίδιος πρότεινε τον κλάδο των κριτικών αποικιοκρατικών σπουδών, κάτι που δεν ευνοήθηκε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι ήθελαν ένα πρόγραμμα μαύρου πολιτισμού που να μην αμφισβητεί το κατεστημένο των λευκών.

”Η ηγεμονία ων λευκων τέθηκε στο μικροσκόπιο” ανέφερε στην εφημερίδα Times Higher Education.

” Όταν όμως η δημοσιότητα στρέφεται στο λευκό πύργο, τότε φοβούνται πολλοί ακαδημαϊκοί που κρύβονται εκεί μέσα, ιδιαίτερα αυτοί που θωρουν τους εαυτούς τους λευκούς- που ευχαριστιούνται να κάνουν έρευνες και να διδάσκουν ένα περιεχόμενο που αγνοεί τις πτυχές της φυλετικότητας και προβάλλει τις εμπειρίες και τα βιώματα των λευκών”.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που ο Coleman ασκεί κριτική βρίσκεται και ο Francis Galton, ο διάσημος βικτωριανός πατέρας της ευγονικής και ευεργέτης του UCL.

Ο Jonathan Wolff, εκτελεστικός διευθυντής του κλάδου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών είπε πως το προτεινόμενο μετατυχιακό απορρίφθηκε γιατί είναι εμφανές πως το UCL δεν είναι έτοιμο να προσφέρει ένα δυνατό πρόγραμμα σ’ αυτον το τομέα.

”Αν το νέο μάστερ είχε γίνει αποδεκτό, θα δημιουργόταν μια νέα θέση εργασίας και θα υπήρχε ενθάρυνση για να κάνει αίτηση ο Coleman, παρολο που, φυσικά θα υπήρχαν αιτήσεις κι από άλλους ακαδημαϊκούς σύμμφωνα με τον κανονισμό για ισότητα ευκαιριών του πανεπιστημίου”, είπε.

Ευχαρίστησε τον Coleman για ”την δουλειά που έχει κάνει για να ρίξει φως σε σημαντικά προβλήματα και πρακτικές του πανεπιστημίου αλλά και πέρα από αυτό, ενώ κάποια αρχικά βήματα έχουν ληφθεί για την δημιουργία αυτού του σημαντικού μεταπτυχιακού”,  ένας στόχος στον οποίο το πανεπιστήμιο παραμένει αφοσιωμένο.

Το UCL έκανε πρόσφατα νέες προσλήψεις στο τμήμα Αφρικανικών Σπουδών, που ”βελτιώννει περισσότερο τα προβλήματα ισότητας και πολυμορφίας γενικότερα”, όπως οι προσπάθειες να κερδιθεί ένας καλύτερος βαθμός ισότητας, πρόσθεσε.

Ο Coleman, που πήρε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είπε πως θα ψάξει δουλειά στις Η.Π.Α. αν δεν του δοθεί μια θέση στο UCL.

Πηγή Times Higher Education

Μετάφραση BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο