Oι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα Μνήμης με προσευχές για ειρήνη ενώ έχουν εξαπολύσει διαρκή πόλεμο

b2ap3_thumbnail_usa-worldwide.jpg

του Μπιλ Κουίγκλυ

 Η Ημέρα Μνήμης, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, είναι μέρα προσευχής για μόνιμη ειρήνη. Είναι όμως δυνατόν να προσεύχεται κανείς ειλικρινά για ειρήνη ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν το νούμερο 1 κράτος στον κόσμο στη διεξαγωγή πολέμων, στη στρατιωτική παρουσία, στις στρατιωτικές δαπάνες και στις πωλήσεις όπλων σε όλον τον πλανήτη;

Διαρκής πόλεμος

Από το 1980 οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες σε 14 χώρες μόνο στον ισλαμικό κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Washington Post: Ιράν (1980, 1987-88), Λιβύη (1981, 1986, 1989, 2011), Λίβανος (1983), Κουβέιτ (1991), Ιράκ (1991-2011, 2014-), Σομαλία (1992-93, 2007-), Βοσνία (1995), Σαουδική Αραβία (1991, 1996), Αφγανιστάν (1998, 2001-), Σουδάν (1998), Κοσσυφοπέδιο (1999), Υεμένη (2000, 2002-), Πακιστάν (2004-), και τώρα στη Συρία. Στο δικό μας ημισφαίριο, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στη Γρενάδα (1983) και στον Παναμά (1989)και αποβίβασαν 20.000 στρατιώτες στην Αϊτή (1994).

HΠΑ: παγκόσμια πολεμική μηχανή

Οι ΗΠΑ έχουν στρατό που αριθμεί 1,3 εκ. ανθρώπους ενώ άλλο ένα εκατομμύριο υπηρετούν στις στρατιωτικές εφεδρείες. Οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 700 στρατιωτικές βάσεις σε 63 χώρες σε όλον τον κόσμο αναπτύσσοντας σε αυτές στρατιωτικό προσωπικό άνω των 255.000 ατόμων. Το υπουργείο Άμυνας διαχειρίζεται επισήμως πάνω από 555.000 κτίρια σε 4.400 ιδιοκτησίες εντός της επικράτειας και σε πάνω από 700 ιδιοκτησίες σε όλον τον κόσμο. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερες από 1.500 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, πάνω από 13.000 πολεμικά αεροσκάφη, δεκάδες υποβρύχια, πολλά εκ των οποίων φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και 88 τεράστια αντιτορπιλικά πολεμικά σκάφη.

Παγκόσμια καταστροφή

Σχεδόν 7.000 άνθρωποι που υπηρετούσαν στο στρατό των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των πολέμων που εξαπέλυσε η χώρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Στο Ιράκ πάνω από 216.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν μετά την εισβολή του 2003. Κανείς δεν έχει υπολογίσει μέχρι σήμερα τους θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν κατά τα 5 πρώτα χρόνια του πολέμου μας εκεί. Οι επιθέσεις μας με μη επανδρωμένα έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες παιδιά και εκατοντάδες ενήλικες αμάχους στο Πακιστάν και δεκάδες ακόμη στην Υεμένη.

Πρώτη χώρα σε στρατιωτικές δαπάνες  

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των στρατιωτικών δαπανών των επόμενων επτά ισχυρότερων κρατών, δηλαδή είναι περισσότερες από της Κίνας , της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Γερμανίας μαζί.

Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά πολύ τα 3 τρις. δολάρια. Οι άμεσες εχθροπραξίες και οι δαπάνες ανοικοδόμησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έχουν κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 1,6 τρις. δολάρια σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.  Ακόμη περισσότερα τρισεκατομμύρια έχουν σπαταληθεί για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου και για τωρινά και μελλοντικά αυξημένα επιδόματα υγείας και αναπηρίας για τους βετεράνους.

Ο στρατός των ΗΠΑ απορροφά το 55% των εθνικών διαθέσιμων δαπανών και οι δαπάνες για τα επιδόματα των βετεράνων προσθέτουν άλλο ένα 6%. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50% ενώ οι δαπάνες για άλλες εγχώριες ανάγκες αυξήθηκαν μόνο κατά 13% σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Προτεραιοτήτων.

Εταιρείες που κερδοσκοπούν από τον πόλεμο   

Με τόσα τρισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται για πολέμους, πλήθος εταιριών αποκομίζουν κέρδος.

Η νούμερο 1 εταιρεία που κερδοσκοπεί από τον πόλεμο είναι η Lockheed Martin, σύμφωνα με τη USA Today, με ετήσιες πωλήσεις όπλων ύψους 36 δις. δολαρίων. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Lockheed Martin ξοδεύει πάνω από 14 εκ. δολάρια το χρόνο για την άσκηση πιέσεων στους ανθρώπους που αποφασίζουν για το πόσα χρήματα θα ξοδευτούν για όπλα και ποια ακριβώς όπλα θα αγοραστούν. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αμείβεται με περισσότερα από 15 εκ. δολάρια, σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας για τους μετόχους του 2015, ενώ στο συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν ο Τζέης Έλλις, πρώην ναύαρχος και επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ, που αμείβεται με 277.000 δολάρια για αυτήν τη θέση μερικής απασχόλησης, και ο Τζέημς Λόυ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, που αμείβεται με 260.000 δολάρια. Η Lockheed Martin κλείνει σημαντικά συμβόλαια με την κυβέρνηση που αντιστοιχούν, όπως έχει υπολογιστεί, σε πάνω από 260 δολάρια από κάθε φορολογούμενο νοικοκυριό των ΗΠΑ. Μια ειδική  έρευνα από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έδειξε ότι η Lockheed Martin χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων για να ασκήσει πίεση για ακόμη περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους.

Η νούμερο 2 εταιρεία που κερδοσκοπεί από τον πόλεμο είναι η Boeing με ετήσιες πωλήσεις όπλων ύψους 31 δις. δολαρίων. Η Boeing δαπανά πάνω από 16 εκ. δολάρια το χρόνο για να ασκήσει πιέσεις. Η υπόλοιπη δεκάδα των κυριότερων εταιρειών που κερδοσκοπούν από τον πόλεμο περιλαμβάνει τις εταιρείες BAE Systems, General Dynamics, Raytheon, EADS, Finmeccanica, L-3 Communications και United Technologies. Μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τις εταιρικές συνεισφορές τους σε μέλη του Κογκρέσου, ιδιαίτερα στους πολιτικούς  των επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας για τις δαπάνες, στην ιστοσελίδα OpenSecrets.org.

Και ενώ τα περισσότερα από τα χρήματα που δαπανώνται για την άσκηση πιέσεων έχουν πάει στους Ρεπουμπλικάνους, όλοι οι έμποροι όπλων προσλαμβάνουν λομπίστες  για να επηρεάσουν Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με το Κέντρο για Υπεύθυνη Πολιτική.

Αυτοί οι κερδοσκόποι δεν πωλούν όπλα μόνο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χώρα πούλησε το 2013 όπλα αξίας άνω των 26 δις. δολαρίων σε ξένα κράτη και για πολύ καιρό ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο αν και πρόσφατα αυτή η πρωτιά περνά κατά διαστήματα στη Ρωσία.

Τι πρέπει να γίνει

Στις 4 Απριλίου 1967, στην περίφημη ομιλία του στην εκκλησία του Riverside, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βίας στον κόσμο. Και ως αντίδραση σε αυτό έκανε έκκληση για μία αληθινή επανάσταση αξιών. Αυτή η επανάσταση μας καλεί να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη πολλών από τις παρελθούσες και τις τωρινές πολιτικές μας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου και της αντίθεσης μεταξύ πλούτου και φτώχιας τόσο στην ίδια τη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ο πρώην Πρόεδρος και στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ  πριν αποχωρήσει προειδοποίησε τους πολίτες για την ενισχυόμενη πολεμική βιομηχανία. Είδε την επιρροή της πολεμικής μηχανής και προέτρεψε όλους τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να αναγκάσουν την “τεράστια βιομηχανική και στρατιωτική αμυντική μηχανή” να ανταποκριθεί στη δημοκρατία και στην επιθυμία των λαών για ειρήνη.

Τι πρέπει να κάνουμε; 1ον: Οφείλουμε να μάθουμε τα γεγονότα και να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη πολεμοχαρής δύναμη στον κόσμο. 2ον:Πρέπει να δεσμευτούμε οι ίδιοι και να οργανώσουμε και άλλους  σε μια αληθινή επανάσταση αξιών και να αντιπαρατεθούμε με τις εταιρείες και τους πολιτικούς που συνεχίζουν να σπρώχνουν το έθνος σε πολέμους και να φουσκώνουν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό με τη συνεχή καπηλεία του φόβου. 3ον:Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η χώρα μας διέπραξε αδικίες και να πληρώσουμε αποζημιώσεις για τη βία που οι ΗΠΑ προκάλεσαν σε χώρες σε όλον τον κόσμο. 4ον: Πρέπει να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας από όλες τις χώρες, να περιορίσουμε σημαντικά τη στρατιωτική μας δύναμη, να αφοπλίσουμε τα πυρηνικά μας όπλα και πραγματικά να μείνουμε προσηλωμένοι στην καθαρή άμυνα της δικής μας χώρας. 5ον: Οφείλουμε να εργαστούμε για ειρηνικές, δίκαιες λύσεις των συγκρούσεων τόσο εδώ όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Μόνο όταν αρχίσουμε να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση του να μην είναι πλέον οι ΗΠΑ η παγκόσμια ηγέτιδα στον πόλεμο θα έχουμε το δικαίωμα να προσευχηθούμε για ειρήνη κατά την Ημέρα Μνήμης.

Πηγή: http://www.counterpunch.org/2015/05/25/praying-for-peace-while-waging-permanent-war/

(μετάφραση-επιμέλεια Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο