Αζερμπαϊτζάν: 16 νεκροί από εργασίες “εξωραϊσμού” της πρωτεύουσας Μπακού εν όψει αθλητικών αγώνων του Ιουνίου

b2ap3_thumbnail_baku-fire.jpg

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν 16 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στις 19 Μαΐου από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία 15 ορόφων. Αν και τέτοιες τραγωδίες δεν είναι ασυνήθιστες σε όλον τον κόσμο, το συγκεκριμένο περιστατικό παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα: η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και φθηνού, εύφλεκτου υλικού από πολυαιθυλένιο με το οποίο έχουν καλυφθεί είτε μόνο οι προσόψεις είτε όλες οι πλευρές 800 περίπου κτιρίων στα πλαίσια του “εξωραϊσμού” της πόλης για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2015 που θα διεξαχθούν εκεί από τις 12 ως τις 28 Ιουνίου.

Το νεώτερο από τα θύματα της πυρκαγιάς ήταν ένα δίχρονο κοριτσάκι. Μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook στη μνήμη της μικρούλας οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων Ρασίμ Αντζάλοφ, του μοναδικού ανθρώπου σε θέση ευθύνης που έδειξε στοιχειώδη ευθιξία μπροστά σε αυτό το κρατικό έγκλημα. Η ανάρτηση ήταν η εξής:

«Αγαπητές μου Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή και Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές όλων των ευρωπαϊκών κρατών! Το όνομά μου είναι Φέρεχ.  Ήμουν δύο ετών. Ναι, ήμουν και όχι είμαι. Σήμερα πέθανα σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από μία επένδυση “εξωραϊσμού” που κάλυψε το σπίτι μου καθώς σε λίγες βδομάδες θα ταξιδέψετε στη χώρα μου για να δείτε πόσο “ευτυχισμένοι” είμαστε. Και η μητέρα μου έχασε το αγέννητο αδερφάκι μου με την είδηση του θανάτου μου. Ελπίζω να είστε “χαρούμενοι” όταν δείτε πόσο “ευτυχισμένοι” είμαστε. Ζητώ συγνώμη για την ενόχληση. Καλή σας μέρα. Με αγάπη, Φέρεχ Μεχερέμοβα, 19 Μαΐου 2015»

Η πυρκαγιά αυτή δεν είναι η πρώτη που ξεσπά λόγω της χρήσης επικίνδυνων υλικών για την κάλυψη κτιρίων. Στις 10 Απριλίου σε μία ακόμη πολυκατοικία σε διαφορετική συνοικία της πόλης είχε σημειωθεί ανάλογη πυρκαγιά χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες ή νεκροί. Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός από κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και πολυκατοικίες όπου ζουν πολυάριθμες οικογένειες το ίδιο υλικό έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.     

 Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 9 υπόπτων που κατηγορούνται για πλημμελή μέτρα ασφαλείας σε σχέση και με τις δύο πυρκαγιές. Όλοι οι συλληφθέντες είναι στελέχη των εταιριών που είχαν αναλάβει τις σχετικές εργασίες στα κτίρια αυτά. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Μιριούσιφ Μαχμούντοφ, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Global Construction, φίλος και συνεργάτης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ από τον οποίο και βραβεύτηκε για τις επιδόσεις και την “προσφορά” της εταιρείας του το 2014.

Για την αιτία πρόκλησης αυτών των πυρκαγιών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο Γενικός Εισαγγελέας  Ζακίρ Γκαράλοφ δήλωσε ότι “η αιτία της φωτιάς ήταν η κακή ποιότητα του υλικού επένδυσης σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες”.

Στη συνείδηση των πολιτών βασικός υπεύθυνος του θανάτου 16 ανθρώπων δεν είναι άλλος από τον μεγαλομανή και αυταρχικό πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Στην προσπάθειά του να προβληθεί προς τα έξω μια εικόνα ευημερίας της χώρας, που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, ο Αλίεφ όχι μόνο έδωσε εντολή για εργασίες που έγιναν με μεγάλη προχειρότητα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και με απόλυτη αδιαφορία για τη ζωή και την υγεία των πολιτών αλλά και έχει προβεί σε μια εκστρατεία καταστολής και φίμωσης κάθε κριτικής προς αυτόν φωνής.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες και εν όψει των αγώνων του Ιουνίου η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει συλλάβει δεκάδες δημοσιογράφους και ακτιβιστές με ψευδείς κατηγορίες για ποινικά αδικήματα που επιφέρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης, έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία εντύπων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση καθώς και τη λειτουργία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η Νίνα Ογκνιάνοβα, συντονίστρια του  παραρτήματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, έχει επισημάνει το εξής:“Oι αρχές του Αζερμπαϊτζάν έχουν δείξει επανειλημμένα ότι δεν θα ανεχτούν την κριτική αλλά θα καταφύγουν σε εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις, διώξεις με πολιτικό κίνητρο, φυλακίσεις και επιθέσεις για να φιμώσουν κάθε ανεξάρτητη φωνή. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής οφείλει να μη σιωπήσει τη στιγμή που δημοσιογράφοι ικανοί να διασφαλίσουν την πλήρη και ελεύθερη κάλυψη των Ευρωπαϊκών Αγώνων, όπως ορίζεται από τον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παραμένουν φυλακισμένοι”.      

για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.theguardian.com/world/2015/may/28/european-games-baku-azerbaijan-fire-clean-up

http://www.meydan.tv/en/site/society/6024/Baku-on-fire-Reliving-the-tragedy.htm

https://cpj.org/2015/05/azerbaijan-olympic-officials-should-insist-on-pris.php

https://www.kar.org.gr/2015/05/24/%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο