#FreeFede: ποινή 15 μηνών με αναστολή για Ιταλό διαδηλωτή

Ο Φεντερίκο Αννιμπάλε, φοιτητής στο Τμήμα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου βρέθηκε στη Φρανκφούρτη στις 18 Μαρτίου μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα με διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες. Τη μέρα εκείνη θα εγκαινιαζόταν ένα νέο σύμβολο της νεο-φιλελευθερης Ευρώπης, το πολυώροφο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ύψος 185 μέτρα και κόστος 1.3 δις.

Ενώ βρισκόταν κέντρο της πόλης, ο Φεντερίκο, ”αναγνωρίστηκε” από τις αρχές και συνελήφθη χωρίς αρχικά να γνωρίζει το λόγο. Την ίδια μέρα αφέθηκαν ελεύθεροι 349 προσαχθέντες για συγκρούσεις με την αστυνομία, ο Φεντερίκο όμως, τον οποίο τα ΜΜΕ θα εκμεταλλεύονταν εκτενώς τις επόμενες εβδομάδες, δεν ήταν ένας απ’ αυτούς. Παρόλο που δεν έφερε καμία αντίσταση κατά τη σύλληψη του, η χρήση αδικαιολόγητης βίας και ο δυσανάλογος αριθμός αστυνομικών που έφεραν εις πέρας τη σύλληψη -υπολογίζεται πως ήταν 20-30 αστυνομικοί- δεν αποτέλεσε μόνο θέαμα καταστολής για το κοινό ή ψυχολογικό εκφοβισμό για τους διαδηλωτές. Η εγκληματοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων τροφοδότησε την αφήγηση των ΜΜΕ  με στόχο να απαλειφθούν τα εγκλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του οικονομικού πολέμου κατά των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων στην Ευρώπη. Τα στοιχεια αυτά που πολύ περίτεχνα συνέθεσαν την όλη αφήγηση των ΜΜΕ για την επικινδυνότητα των διαδηλωτών, παρουσίαζαν μια αλλοιωμένη εικόνα της πραγματικότητας νοηματοδοτώντας ως πρόβλημα τις αντιδράσεις και όχι την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση ούτε την αστυνομική βία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διαδηλωτές.

Η Γερμανική δικαιοσύνη αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σκληρότητα τον φοιτητή, αφού τα περιοριστικά μέτρα κατά την προφυλάκισή του όπως η απαγόρευση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γονείς του και η άρνηση των αρχών για χρηματική εγγύηση ήταν δυσανάλογα με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Παρόλο που ο ίδιος  δεχόταν επισκεπτήρια από τους γονείς του, οι οποίοι έσπευσαν στη Φρανκφούρτη όπου παρέμειναν για να στηρίξουν τον Φεντερίκο, η τοποθέτησή του σε μονό κελί χωρίς επικοινωνία με άλλους συλληφθέντες και η σκληρή ποινή που ακολούθησε στέλνουν το μήνυμα πως ο νεοφιλελευθερος καπιταλισμός δεν πρόκειται να ανεκτεί τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις κατά της λιτότητας.

Ο Ιταλός διαδηλωτής που παρέμεινε προφυλακισθείς από τις 18 Μαρτίου αφέθηκε ελεύθερος στις 3 Ιουνίου μετά το τέλος της δίκης του στη Φρανκφούρτη. Η κατάθεση των αστυνομικών ήταν καταλυτική τόσο για τη σύλληψη όσο και για την καταδίκη του, αφού το μόνο τεκμήριο εναντίον του ήταν δύο πέτρες που βρέθηκαν στην κατοχή του. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο στις κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης και εξέδοσε δεκαπεντάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Η ακραία αντιμετώπιση του Φεντερίκο από τη Γερμανική δικαιοσύνη και η παραβίαση των δικαιωμάτων του οδήγησε στη δημιουργία της καμπάνιας #FreeFede που απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση του φοιτητή και έλαβε τη στήριξη χιλιάδων ανθρώπων ανα τον κόσμο. Ο εκπρόσωπος τύπου της καμπάνιας Simon Campbell είπε στη Βρετανική εφημερίδα Morning Star:

Νιώθουμε απίστευτη χαρά βλέποντας τον Φεντερίκο να επιστρέφει στην οικογένεια και τους φίλους του. Αλλά εν μέσω αυτού του εορτασμού ας μην ξεχάσουμε τις πολιτικές που μας έφεραν σ’ αυτό το σημείο. Η προφυλάκιση και η ποινή του Φεντερίκο αποσκοπούν στο να καταπνίξουν το διάλογο γύρω από τη λιτότητα.

Πηγές

London student finally free from German jail

Charges against Federico Annibale- what’s really happening

Free Fede: You cannot arrest ideas

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο