McKinney, Texas: οι μαύροι τους “ενοχλούν”

b2ap3_thumbnail_McKinney0.jpg

Ένα απίστευτο περιστατικό που θυμίζει τις εποχές του 1950, τότε που ακόμα υπήρχαν οι ταμπέλες “απαγορεύεται η είσοδος σε σκύλους και νέγρους”, συνέβη το Σαββατοκύριακο στην πόλη McKinney του Τέξας, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ντάλλας.

Μία ομάδα εφήβων που αποφάσισε να γιορτάσει το τέλος της σχολικής χρονιάς κάνοντας πάρτι σε μία δημόσια πισίνα (Craig Ranch North Community Pool), δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς. Κατά τα φαινόμενα, κάποιοι λευκοί κάτοικοι της περιοχής ενοχλήθηκαν από το μεγάλο αριθμό μαύρων και άλλων έγχρωμων εφήβων στο πάρτι που είχε διοργανώσει η Tatyana Rhodes, κι έτσι κάλεσαν την αστυνομία. Η τελευταία πρόθυμα υιοθέτησε τη ρητορική τους περί διατάραξης της οικιακής ηρεμίας “από μεγάλο αριθμό νέων που δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής και δεν είχαν άδεια να βρίσκονται εκεί”.

“Μας ζητούσαν να φύγουμε, αλλά όταν το κάναμε, μας κυνηγούσαν και όταν μέναμε, μας έθεταν υπό σύλληψη” είπε μία μάρτυρας του περιστατικού.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=R46-XTqXkzE","width":"800","height":"450"}

Πέρα από τους πολλούς έφηβους τους οποίους ανάγκασαν να φορέσουν χειροπέδες και να παραμείνουν στο έδαφος, ιδιαιτέρως βίαια συμπεριφέρθηκαν σε μία 15χρονη λουόμενη. Η Dajerria Becton, η οποία φορούσε το μαγιώ της και ήταν προφανές ότι δεν αποτελούσε κανενός είδους απειλή, βρέθηκε με το πρόσωπο στο έδαφος, χτυπημένη από έναν αστυνομικό, ο οποίος της τραβούσε τα μαλλιά και της γύριζε τον βραχίονα. Αφού κάθησε στην πλάτη της για αρκετή ώρα, είτε με το γόνατό του είτε με όλο το βάρος του, άφησε έναν συνάδελφό του να της περάσει χειροπέδες.

b2ap3_thumbnail_McKinney4.jpg

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο εν λόγω αστυνομικός, απείλησε με το όπλο του πολλά από τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί, χωρίς να υπάρχει λόγος. Όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο, ο τρόπος με τον οποίο τραβάει το όπλο του παραπέμπει περισσότερο σε κατάσταση μάχης με ενόπλους, παρά στην αντιμετώπιση άοπλων παιδιών που είχαν πάει για να κολυμπήσουν και να γιορτάσουν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Το περιστατικό βιντεοσκόπησε ο Brandon Brooks, ένας λευκός 14χρονος, ο οποίος και το ανέβασε στο διαδίκτυο. Όπως ήταν αναμενόμενο, το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=R46-XTqXkzE έχει δεχθεί εκατομμύρια επισκέψεις (πάνω από 4) ενώ και το #McKinney έγινε αμέσως πρώτη τάση συζήτησης στο τουίτερ.

b2ap3_thumbnail_McKinney1.jpg

Κατόπιν της γενικής κατακραυγής, το Αστυνομικό Τμήμα του McKinney ανακοίνωσε ότι ο Eric Casebolt, ο οποίος υπηρετεί εκεί από το 2005, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του περιστατικού. Ο δήμαρχος Brian Loughmiller της πόλης των 150 χιλιάδων κατοίκων (75% λευκοί, 10,5% αφροαμερικανοί) δήλωσε ενοχλημένος και προβληματισμένος.

Διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί στην πόλη McKinney, με αίτημα την παύση του Eric Casebolt από την οργάνωση Next Generation Action Network, η οποία ζητά να απολυθεί και να του ασκηθεί δίωξη για επίθεση κατά ανηλίκων.

Η οργάνωση Dallas Communities Organizing for Change (Κοινότητες του Ντάλλας Οργανωμένες για την Αλλαγή) ζητά την παύση του από το σώμα και την πλημμεληματική δίωξή του σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Τέξας (Title 8 Sec. 39.03) περί κατάχρησης εξουσίας δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, μία οικογένεια σκοπεύει να ασκήσει δίωξη για τα ρατσιστικά σχόλια των λευκών κατοίκων.

b2ap3_thumbnail_McKinney.jpg

Αντίθετη άποψη με όλα αυτά έχει ο Sean Toon, ο λευκός που κάλεσε την αστυνομία. Δηλώνει ότι οι αστυνομικοί φέρθηκαν όπως άρμοζε στην περίπτωση.

Ένα ακόμη βίντεο το οποίο δείχνει δύο λευκές ενήλικες γυναίκες να επιτείθενται στην 15χρονη Dajerria Becton πριν φθάσει η αστυνομία, δεν αποτέλεσε αρκετό στοιχείο ώστε αυτές να προσαχθούν. Σύμφωνα με τους εφήβους, ο καυγάς ξεκίνησε όταν λευκοί γονείς είπαν στα μαύρα παιδιά “να επιστρέψουν στις εργατικές κατοικίες” (Section 8 [public] housing).

Ταυτόχρονα, οι παριστάμενοι κατέθεσαν στα ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν μόνο σε όσους έφηβους ήταν έγχρωμοι (μαύροι, Μεξικανοί, Άραβες) και όχι σε εκείνους που ήταν λευκοί. Όπως ακούει κανείς και στο βίντεο, οι εκφράσεις του Casebolt είναι διαρκώς υβριστικές.

b2ap3_thumbnail_McKinney2.jpg

Το όλο περιστατικό επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το πόσο ρατσιστικά προκατειλημένη είναι η αστυνομία στις ΗΠΑ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τους μαύρους εφήβους σαν ενήλικες και όχι ως παιδιά, όπως θα έκαναν δηλαδή εάν ήταν λευκοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 12χρονου μαύρου Tamir Rice τον οποίο η αστυνομία είχε περιγράψει ως 20χρονο.

Πηγές:

http://uproxx.com/smokingsection/2015/06/mckinney-texas-pool-party-attack/

http://www.syracuse.com/us-news/index.ssf/2015/06/mckinney_texas_pool_party_police_draw_gun_racist.html

http://www.buzzfeed.com/davidmack/texas-police-officer-suspended-after-pulling-weapon-on-teens

http://www.huffingtonpost.com/2015/06/08/mckinney-texas-pool-party_n_7535608.html

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο