Ισλανδία: μαζικές παραιτήσεις μετά την ποινικοποίηση της απεργίας νοσηλευτών

Φωτογραφία νοσοκομείου landspitali.is

Paul Fontaine

Την Κυριακή η βουλή ψήφισε ένα νόμο που επιβάλλει στις νοσοκόμες να επιστρέψουν στην εργασία τους, γεγονός που προκάλεσε μαζικές παραιτήσεις εργαζομένων καθώς και χαρακτηρισμό της νομοθεσίας ως ”εντελώς αχρείαστη”.

Ο νόμος προβλέπει την επιστροφή του προσωπικού νοσηλείας στην εργασία του και τη μετέπειτα δημιουργία διαπραγματευτικής επιτροπής που θα καθορίσει τα συλλογικά αιτήματα για την επίτευξη συμφωνιας, εάν αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την πρώτη Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει απαγορευτεί ρητά η συμμετοχή στις απεργίες, ανταπεργίες, διακοπή εργασίας ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ως οργανωμένη εργατική δράση κατά της διεύθυνσης.

Το μέτρο δεν έρχεται σε σύγρουση με τη θέση που εξέφρασε ο  πρωθυπουργός Sigmundur Davíð Gunnlaugsson’s πριν από τρία χρόνια- έχει όμως προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με μαζικές παραιτήσεις που συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή προκαλώντας σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης όχι μόνο από τα σωματεία νοσηλευτών αλλα κι από ανωτάτους υπαλλήλους των νοσοκομείων που αναφέρουν πως ο νόμος είναι αχρείαστος και θα αποδειχτεί ιδιαίτερα προβληματικός για το σύστημα υγείας γενικότερα.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο όλοι οι εργαζόμενοι της τελευταίας βάρδιας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Landspítali έχουν δώσει την παραίτησή τους όπως και οι ακτινογράφοι, ενώ το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού του νοσοκομειακού προσωπικού παραιτήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Ως γεγονός, 42 νοσηλευτές έχουν παραιτηθεί από χθες, ενώ αναμένεται να καταγραφούν περισσότερες παραιτήσεις.

Ο Sigríður Gunnarsdóttir, διευθυντής νοσηλευτικού προσωπικού στο  Landspítali, είπε στο RÚV, πως το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις παραιτήσεις και πρόσθεσε πως ”υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση” ανάμεσα σε συναδέλφους για τον τρόπο που έληξε αυτή απεργιακή κινητοποίηση.

Ο σύλλογος ακαδημαικών (BHM), στον οποίο ανήκουν οι νοσηλευτές δεν έχει μόνο κατακρίνει τη νομοθεσία – αναφορές στο Kjarninn  για τον χαρακτηρισμό του νόμου ως ”εντελώς αχρείαστο” από τον πρόεδρο του συλλόγου Þórunn Sveinbjarnardóttir- αλλα σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο RÚV ο BHM προτίθεται να κινηθεί δικαστικά κατά της κυβέρνησης αφού παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.

 
Παράλληλα, το Vísir αναφέρει πως η δημοσιογράφος María Lilja Þrastardóttir ερμηνεύει τη νομοθεσία κατά της απεργίας ως μια ‘‘διακύρηξη πολέμου από την πατριαρχία κατά των γυναικών” αφού το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αποτελούμενο κυρίως από γυναίκες. Ως απάντηση, η ίδια πρότεινε στις εργαζόμενες γυναίκες να σταματούν την εργασία τους για 15 λεπτά καθε μέρα στις 11 και να χρησιμοποιούν αυτό το χρόνο για  να αναρτούν τις σκέψεις και τις ιδέες τους για την όλη κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #kvennafrí2015 (women’s holiday 2015).

Το πρωταρχικό αίτημα των νοσηλευτριών είναι η καταβολή μισθού και επιδομάτων στο επίπεδο των άλλων Σκανδιναβικών χωρών- όπου πολλά άτομα έχουν ήδη αρχίσει να μεταναστεύουν- αλλά και στο επίπεδο των μισθών των υπολοίπων εργαζομένων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Μέχρι τώρα, δεν έχει υποβληθεί καμία ικανοποιητική πρόταση που να συμβάλει στη μείωση των παραιτήσεων ή να πείσει τους εργαζόμενους να παραμείνουν στη χώρα.

Μετάφραση -BlackCat
Πηγή- Grapevine

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο