Ανακοίνωση μετά τη λήξη της απεργίας πείνας των αναρχικών κρατουμένων στη Χιλή

Mετά από 54 μέρες απεργίας πείνας, την Παρασκευή 5 Ιουνίου τελειώσαμε την κινητοποίησή μας που ήταν μια απάντηση στους κατασταλτικούς ελιγμούς της εξουσίας εναντίον μας που στρέφονταν κατά της ψυχολογίας μας και του αλληλέγγυου περιβάλλοντός μας. Αποφασίσαμε  να σταθούμε στο ύψος μας και να δημοσιοποιήσουμε την κατάστασή μας, αποτρέποντας την υλοποίηση του σχεδίου της εξουσίας, που με τη χρήση του νόμου, της αστυνομίας και της κατασταλτικής δολιοπλοκής προσπάθησαν να διαιωνίσουν την απομόνωση, τη σιωπή και την απόλυτη υποταγή. Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε μέσω μιας κοινής απόφασης, μιας οριζόντιας συμφωνίας, μακριά από επίπεδα και ιεραρχίες που οι λάτρεις της εξουσίας και του νόμου κάνουν απόπειρες να αναπαράγουν σε κάθε ομάδα ανθρώπων. Αυτός είναι o πιο αξιοπρεπής τρόπος ύπαρξης σ’ αυτό τον κόσμο των ανθρώπων με το σκυμένο κεφάλι και τις τιμές των αφεντικών.

Ο κύριος στόχος αυτής της απεργίας πείνας ήταν η απελευθέρωση του συντρόφου Ενρίκε Γκουσμάν Αμαντέο και η μεταγωγή της Νάταλυ έξω από την παρανοϊκή απομόνωση που της είχε επιβληθεί από την πρώτη μέρα της απαγωγής – κράτησής της.

Ακόμα, προσθέσαμε κι άλλα αιτήματα, όπως τη λήξη της παρενόχλησης και των επιθέσεων κατά των κοντινών μας ανθρώπων και των αλληλέγγυων, που ήρθαν αντιμέτωποι με την καταδίωξη και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η εξουσία κατά των αγαπημένων μας κι αυτών με όμοιες πολιτικές πεποιθήσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η κράτηση του Ενρίκε,  ο οποίος από την πρώτη στιγμή και χωρίς  να κρύψει τίποτα, μας πλησίασε και μας βοήθησε στη φυλακή, με την έμπρακτη αλληλεγγύη του και την επαναστατική του αγάπη που ήταν σε αντίθεση με το φόβο και την απομόνωση που η εξουσία έχει στόχο να διοχετεύει και να επιβάλλει μέσω των κατασταλτικών πρακτικών της.

Επιπλέον, το ξεκαθάρισμα της επιστημονικής εγγυρότητας του DNA  που παρουσιάστηκε από τον εισαγγελέα και δεν έχει ακόμα εξεταστεί από τους συνήγορους μετά από τόσους μήνες,  κάτι για το οποίο ευθύνεται η ενσωμάτωση νομικών διαδικασιών στην εφαμοργή αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας, καθυστερεί τη δουλειά των συνηγόρων όσο μπορεί, για  να δώσει στον εισαγγελέα το προβάδισμα. Καταλαβαίνουμε πως η απάθεια και η συχνή συνενοχή της με την κατηγορουσα αρχή σε αυτά τα γραφειοκρατικά θέματα είναι ζήτημα επιβολής από τα πάνω.

Επίσης απαιτήσαμε ένα τέλος στις επιθέσεις εναντίον μας από δεσμοφύλακες/ μισθοφόρους της εξουσίας στη φυλακή Σαντιάγο 1 και στο σωφρονιστικό κατάστημα Σαν Μιγκέλ, κατά τις οποίες παραβίασαν και έψαξαν τα κελιά μας δια της βίας ισχυριζόμενοι γραπτώς πως δέχτηκαν απειλές κατά  της ζωής τους, κάτι που εμείς αρνηθήκαμε από την πρώτη στιγμή, αφού δεν είχαμε κανένα πρόβληαμα να τους αναγνωρίσουμε, απλά δεν συνέβησαν ποτέ!!! Απλά μας τιμωρούν. Αναγνωρίζουμε  πως οι δεσμοφύλακες αντιμετωπίζονται με ατιμωρησία και έχουν τη συνεργασία και των δύο, και του θεσμού τους και των εισαγγελέων αλλά και γενικότερα της εξουσίας. Όλοι οι κρατούμενοι είναι στην ίδια κατάσταση σε συνθήκες εγκλεισμού, μέσα στη συνεχόμενη εχθρικότητα από την άσκηση εξουσίας και την αντίσταση που προβάλλουμε ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια. Λόγω της τιμωρίας μας (Χουάν και Νάταλυ), δεν μας επέτρεπαν την πρόσβαση από τη μία φυλακή στην άλλη, ούτε τη σεξουαλική επαφή κάτι που πραγματοποιήθηκε μόνο μια φορά τον Νοέμβριο. Γι αυτό απαιτούμε να επανακτήσουμε το δικαίωμα μετακίνησης από τη μία φυλακή στην άλλη που μας απαγορεύθηκε λόγω των κακών διαθέσεων του εισαγγελέα, των εναγόντων και των δεσμοφυλάκων, με το μυαλό της αστυνομίας.

Επίσης προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε τις αυστηρές συνθήκες που κρατούν τον Γκιγιέρμο σε απομόνωση 24 ώρες την ημέρα, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για επτά μήνες χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, λόγω του καπρίτσιου και της φασιστικής νοοτροπίας των εναγόντων και του εισαγγελέα, των εκπροσώπων της εξουσίας και του συστήματος φυλακών.

Κάποια από  αυτά τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις. Θεωρούμε πως η απεργία μας άσκησε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε πως αυτά αποτελούν νίκες της απεργίας/κινητοποίησης που κάναμε, παρόλο που τα  δικαστήρια, οι εισαγγελείς, οι ενάγοντες, η φυλακή και ακόμα και οι συνήγοροι αρνούνται πως αυτές οι μάχες είναι χρήσιμες και ασκούν πίεση. Επίσης γνωρίζουμε πως το μυαλό και το σώμα τους υποτάσσεται στην επιβολή του νόμου και της ηθικής τάξης και πως πάντα θα αρνούνται την οποιανδήποτε κινητοποίηση που θα έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την υγεία και το εργασιακό τους περιβάλλον γιατί ο φόβος κα η υποταγή απέναντι στα αντίποινα είναι τόσο ενσωματωμένα μέσα στη λογική τους που πάντα θα αρνούνται να πάρουν θέση μόνοι τους γι’ αυτές τις δράσεις. Δεν μας ενδιαφέρει εαν αυτό προέρχεται από το φόβο ή τη συνενοχή με την εξουσία, εμείς θα συνεχίσυμε την πορεία μας μέχρι το τέλος των ημερών μας, αφού νιώθουμε ικανοποίηση όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εξουσία υπό αυτές τις συνθήκες όπου η πλειοψηφία υποτάσσεται και επιτρέπει τον εκφοβισμό της από την κυριαρχία της σιωπής και η αναλγησία.

Το απόγευμα της 29ης Μαϊου, πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή μου (Νάταλυ) στη δεύτερη πτέρυγα και τώρα μετά από μήνες στην απομόνωση μπορώ να βρίσκομαι με συγκρατούμενες γενικού πληθυσμού, με τις οποίες ήθελα να είμαι από καιρό για να περάσω τις μέρες μου με την Ταμάρα και την Τάτο, όμως το σωφρονιστικό ίδρυμα δεν αφήνει τις συντρόφισσες να συναντηθούν λόγω των ισχυρισμών για επιθέσεις που θα προέκυπταν αν βρίσκονταν μαζί. Πιστεύουμε πως αυτές ειναι απλά δικαιολογίες που κρύβουν πίσω τους πολιτικές μηχανορραφίες που επίσης φαίνονται στην αποφαση για μεταφορά του συντρόφου Sol Malen εξαπατώντας τον και χωρίς προειδοποίηση. Αυτές είναι οι συνθήκες που δημιουργεί η εξαπάτηση, η εχρθρικότητα, ο φόβος, η απομόνωση, η υποταγή, πράγματα που πάντα εμείς αναιρούμε ως αυτόνομοι και ανυπότακτοι άνθρωποι ενάντια στην κυριαρχία, αφού θεωρούμε την εξέλιξη τους μια πράξη πολέμου και τασσόμαστε ενάντια σ’  αυτή την πραγματικότητα.

Tην Παρασκευή 5 Ιουνίου, ακούσαμε με χαρά πως ο Ενρίκε βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μας προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά να μάθουμε πως ο σύντροφός μας θα μπορεί να απολαύσει την συντροφιά της αγάπης του, τις επισκέψεις της οικογένειας και των κοντινών του ανθρώπων. Θα θέλαμε να μπορεί να βγει από το σπίτι του και να κάνει πράγματα αλλα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ελπιζουμε αυτή η πιθανότητα να ληφθεί υπόψη στο μέλλον, αφού η έφεση του εισαγγελέα και των εναγόντων έχει απορριφθεί. Σίγουρα ο Orellana, ο Guzman και οι φίλοι τους απογοητεύτηκαν με τις κατηγορίες που χρησιμοποίησαν για να μας κρατήσουν στη φυλακή. Η υπόθεσή έχει αρχίσει να διαλύεται, τα γενετικά τεκμήρια είναι τόσο ψεύτικα όσο και οι καλές τους προθέσες  όπως αποδεικνύεται από τον ειδικό που παρουσίασε η νομική υπεράσπιση του Ενρίκε, ο οποίος αναίρεσε εντελώς την επιστημονική εγγυρότητα της μελέτης που παρουσιάστηκε από τα σκυλιά της εισαγγελείας και γι αυτό τα βασικά τεκμήρια που μας συνδέουν με τους βομβαρδισμούς έχουν πλέον καταρρεύσει. Μας ευχαριστεί να γνωρίζουμε πως αυτό το νομικό χτύπημα δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα εναντίον μας σ αυτή τη διαδικασία, όπως και το γεγονός πως θα αποδειχτεί πως ο αδερφός μας είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί μόνο και μόνο για την αλληλεγγύη και την ανυποταξία του απέναντι στον πολιτικό εκφοβισμό.

Αυτά τα δύο γεγονότα σηματοδότησαν την απόφαση να δώσουμε ένα τέλος στην απεργία πείνας, γνωρίζοντας πως σύντομα θα βρεθεί λύσει και για τα υπόλοιπα αιτήματα. Οι αξιολογήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από τον δημόσιο ποινικό διαμεσολαβητή, οι επισκέψεις μας ανάμεσα στις δύο φυλακές (για τον Χουάν και τη Νάταλυ) θα ζητηθούν μετά τη λήξη της τιμωρίας που μας επέβαλλαν αφού δεν δικαιούμαστε επισκεπτήριο για ένα μήνα λόγω της απεργίας πείνας. Τα περιοριστικά μέτρα κατά του Γκιγιέρμο θα επανεξεταστούν μέσα σ΄ αυτόν τον μήνα. Πιστεύουμε πως αυτή η κινητοποίηση έχε αποδόσει, με την επιτάχυνση των διαδικασιών υπεράσπισης ενάντια στις κατηγορίες του εισαγγελέα και την κατάρριψη της καταστολής που εξαπέλυσε το σύστημά τους. Γνωριζουμε πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί παύση της παρενόχλησης και των διώξεων εναντίον μας, των οικογένειών μας, των συγγενών και των ομοϊδεατών μας, αυτή η πραγματικότητα προϋπήρχε. Η εξουσία ζητά την απομόνωση και την υποταγή των κρατουμένων κάτω από τη δυναμη της μπότας και των όπλων των πεινασμένων σκυλιών της εξουσίας, επειδή οι οικογένειες και το αλληλέγγυο περιβάλλον μετατρέπουν την αγάπη σε ατέλειωτες πράξεις αλληλεγγγύης και στήριξης. Βλέποντας αυτή την πραγματικότητα που τόσοι άνθρωποι έγιναν αδέρφια μας σ αυτή τη μάχη μας δίνεται απέραντη ευτυχία και ικανοποίηση.

Απαντήσαμε με αξιοπρέπεια στις επιθέσεις των εχθρών μας, με τρόπο που εμείς κρίναμε ως αναγκαίο και σχετικό. Ανάμεσα σε τόσα πολλά τείχη και συρματοπλέγματα, επιτηρούμενοι από τους μπράβους τους, επιβεβαιώνουμε την απέχθεια που νιώθουμε για τις φυλακές, την τιμωρία, την εξουσία και κάθε μορφής κυριαρχία βάζοντας το σώμα μας ως οχυρό και χρησιμοποιώντας τη δύναμη και τη θέληση μας ως όπλα.. Αυτές οι μέρες ήταν μακριές, αλλα μας έδωσαν τόση δύναμη γνωρίζοντας πως πάντα μπορούμε να απαντήσουμε και ποτέ να μην πέσουμε στην αναλγησία όπως αυτοί που μας εγκλώβισαν εύχονται.

Ευχαριστούμε την κάθε κίνηση δράσης και στήριξης που ανασήκωσε τον αγώνα μας και που νιώσαμε σαν χάδια και χαμόγελα στις μέρες της απεργίας πείνας. Όλοι αυτοί που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, σε συγκεντρώσεις, στην ενημέρωση και έδωσαν ιδιαίτερη στήριξη σε εμάς με κινήσεις που ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις και δυνάμωσαν τις πεποιθήσεις, όπως την πράξη αλληλεγγύης των κρατουμένων που αυτοπροσδιορίζονται ως εχθροί της εξουσίας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις οργανωσεις και τα άτομα που έλαβαν δράση ως ένδειξη αλληλεγγύης με ένα αντι-εξουσιαστικό και επαναστατικό τρόπο. Μια αδελφική αγκαλιά στις συντροφικές βιβλιοθήκες Sante Jerónimo Castello, Sacco y Vanzetti, Luis Armando Triviño, στους συντρόφους της οργάνωσης ”Κατά των φυλακών- Πάλη για δικαιοσύνη” και του ”Συντονισμού κατά των φυλακών- Απόδραση” της ομάδας ”81 Λόγοι” των λαϊκών μέσων ενημέρωσης και μέσων αντιπληροφόρησης, την έκδοση , Refrectarion, το λαϊκό σταθμό ”1η Μαϊου”, τον Ενρίκε Τόρρες, τη Villa Francia, την ”Αντιεξουσιαστική Αθλητική Λίγκα”, την έκδοση ”Ιδέα”, τους συντρόφους της ομάδας ”Επαναστατικού Αγώνα”, τα αδέρφια της Sin Banderas Ni Fronteras (Χωρίς σημαίες και σύνορα), τους συντρόφους διαφόρων ομάδων, αυτόνομων κοινωνικών χώρων που έλαβαν δράση ανά τον κόσμο, σε κάθε συλλογικότητα και ατομική πρωτοβουλία και μας υποστήριξε μέσα από την πολύμορφη δράση που στοχεύει στη συνέχιση της σύγκρουσης με κάθε εξουσία και επιβολή κυριαρχίας.

Στέλνουμε τις αδερφικές αγκαλιές και την αγάπη μας σ όλους τους φυλακισμένους συντρόφους στο κράτος της Χιλής και κάθε κράτος αυτού του κόσμου. Στους συντρόφους της CAS, Marcelo Villaroel, Freddy Fuentevilla, Juan Aliste Vega, Carlos Gutiérrez Quiduleo, Hans Niemeyer, Alejandro Astorga και Alfredo Canales, που ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 28 Απριλίου και προχώρησαν σε πολλές πράξεις αλληλεγγύης, τις συντρόφισσες Tamara Sol Vergara και Natalia Collado που επίσης συμμετείχαν στην απεργία πείνας από τις 10 μέχρι τις 17 Μαϊου. Στέλνουμε μία αγκαλιά συνενοχής στη συντρόφισσα Sol Malen, αναγνωρίζοντας την αξιοπρεπή αντίστασή της κατά της παγίδας που έστησαν οι σωφρονιστικοί στη φυλακή San Miguel που με δόλο την μετέφεραν χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να της επιτρέψουν να αποχαιρετήσει τις συντρόφισσες που έγιναν αδερφές της. Δύναμη και αγώνας κατά των νέων συνθήκων κράτησης και την μπάσταρδη επικύρωση της καταδίκης από την δικαιοσύνη της άρχουσας τάξης, γινόμαστε αδέρφια με τη θέση και την αντίθεσή σας ενάντια σ΄ αυτή την πραγματικότητα.

Αγάπη και αγώνας στους συντρόφους παντού στον κόσμο που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλληγγύης, τα αδέρφια των φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που μας αγκάλιασαν με τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς τους που γκρεμίζουν κάθε νοητό και φυσικό τοίχο, τους συντρόφους στην Ελλάδα και την Αυστραλία που ενημερώνουν για τον αγώνα και την κατάστασή μας. Στα αδέρφια μας αυτού του κόσμου από το παρόν, το παρελθόν και των χρόνων που θα ακολουθήσουν, που στάθηκαν μπροστά στην εξουσία για να παλέψουν για την απελευθέρωση, γι΄αυτούς που πάντα μένουν αδιάλλακτοι, θα τους σκεφτόμαστε πάντα και θα τους νιώθουμε με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας, με μια ιδέα στο μυαλό μας και με στοργή στην καρδιά μας.

Σε όλους τους συντρόφους που ξεσηκώνονται για να παλέψουν και να δράσουν πολύμορφα κατά της κυριαρχίας, σε όλους αυτούς που ψάχνουν την απελευθέρωση από την εξουσία στη ζωή και  την πραγματικότητα που βώνουν, σε όλους όσους ζητούν την απελευθέρωση, μια αγκαλιά σε κάθε σύντροφο που έλαβε δράση αλληλεγγύης για μας και για τα πιστεύω του και σε όλους που οπλίζουν την αλληλεγγύη ως το πιο ωραίο όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να διαδόσουμε τις ιδέες μας, όπως αυτή της πολύμορφης δράσης.

Στέλνουμε τους χαιρετισμούς και τη συνενοχή μας με την Mónica Caballero, τον Francisco Solar και τους συντρόφους που κρατούνται για τις επιχειρήσεις Pandora και Piñata. Συνενοχή με όλους τους συντρόφους που έδειξαν την αλληλεγγύη τους από την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η καταστολή.

Σε όλους τους κρατούμενους των φυλακών όλου του κόσμου, σε όλους που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα, ο θάνατός τους είναι μόνο φυσικός. Η επαναστατική μνήμη θα τους θυμάται πάντα, οι μονοι νεκροί είναι οι ξεχασμένοι. Κάθε πράξη πολέμου, κάθε ζωή που θέλει να ζήσει και να πεθάνει ελεύθερα ειναι ένα εσωτερικό κάλεσμα ενάντια σε κάθε μορφής κυριαρχία, ένα κάλεσμα για το διαρκή αγώνα μέχρι να φτάσουμε στην ελευθερία.

Μέσα από αυτό το κείμενο ενώνουμε τις φωνές μας με την ”June call for Earth and Αgainst Capital”, μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να προωθήσει ιδέες και δράση για την απελευθέρωση της γης και όλων των πλασμάτων που ζουν κάτω από την καταστροφική  και εκμεταλλευτική κυριαρχία του καπιταλισμού που στηρίζεται από όλα τα καθεστώτα, που μόνο διαιωνίζει και νορμαλοποιεί την κατάσταση της δουλείας που μας επιβάλλουν για αιώνες. Επίσης ενώνουμε τους εαυτούς μας με το μποϋκοτάζ και και την πρωτοβουλία για σαμποτάζ κατά των μέσων ενημέρωσης και των αθλητικών εκδηλώσεων Copa América. Αποκυρήσσουμε την bourgeois κουλτούρα και τις αθλητικές της διοργανώσεις που προωθούν τον πατριωτισμό, την κοινωνική νάρκωση και παράλληλα τις τσέπες αυτών που πλουτίζουν μέσα από την μπίζνα του ποδοσφαίρου και  όλων των συννθηκών που συνοδεύουν αυτό το καρναβάλι της λήθης και της ηλιθιότητας.

Αγάπη και δύναμη στις οικογένειές μας που συνεχίζουν να μας στηρίζουν άνευ όρων.

Σε όλους τους συντρόφους γνωστούς και άγνωστους που συμμετέχουν σε κάθε πρωτοβουλία αγώνα κατά της εξουσίας.

Ενάντια στη σιωπή και την αδιαφορία για την κοινωνία της φυλακής, καμία συγχώρεση, καμία λήθη, απλά αγωνιστείτε!

Φυλακισμένοι του αγώνα των δρόμων!

Nataly Casanova Muñoz
CDP San Miguel, Πτέρυγα 2

Juan Flores Riquelme
Φυλακή Σαντιάγο 1, Πτέρυυγα 1

Guillermo Duran Méndez
Κατ’ οίκον περιορισμός

Μετάφραση BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο