Εργασιακό δελτίο 4/10/2011

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για την Τετάρτη
Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έπειτα από την κήρυξη απεργίας από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Την συμμετοχή της  στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει:
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) που θα πραγματοποιήσει 3ωρη στάση εργασίας (10:00-13:00).
Οι εργαζόμενοι του Αθηναικού και Μακεδονικού πρακτορίου ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με 24ωρη απεργία.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έπειτα από την κήρυξη 24ωρης απεργίας από την ΕΣΗΕΑ.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι δικηγόροι σε ολόκληρη την Ελλάδα με βάση την απόφαση της  Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Οι μηχανικοί του δημοσίου (Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ)
Οι εργαζόμενοι σε ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Κέρκυρας.
Σε ότι αφορά τις συγκοινωνίες:
24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αποφασιστεί το πρόγραμμα κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ.
http://omniatv.com/blog/2011-10-04-08-02-57.html

Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους, στα Ταμεία, στις εφορίες, στα νοσοκομεία (με κάλυψη της ΑΔΕΔΥ), καθώς και οι εργαζόμενοι στους 151 οργανισμούς που είτε διαλύονται είτε (ή και) εφαρμόζουν την εργασιακή εφεδρεία (πολλοί εκ των οποίων καλύπτονται από τη ΓΣΕΕ).
Ταυτόχρονα, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, την πλατεία που πήρε το όνομα από τα δάκρυα των διωκόμενων δημοσίων υπαλλήλων λόγω πολιτικών φρονημάτων πριν από έναν αιώνα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315067

Στις 12:00 διοργανώνεται συγκέντρωση στα Προπύλαια και πανεκπαιδευτική/απεργιακή πορεία από φοιτητές.
Στις 9:00 καλείται συγκέντρωση και πορεία από το συντονιστικό συνελεύσεων φοιτητών στο πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.
http://athens.indymedia.org/calendar/

alt.
.

.

Κατάλαβε κανείς αν έχει απεργία την Τετάρτη;
Υποτίθεται ότι για μεθαύριο Τετάρτη οι δύο μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες της χώρας, η ΓΣΕΕ του ιδιωτικού τομέα και η ΑΔΕΔΥ του Δημοσίου έχουν κηρύξει γενική απεργία, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και με έμφαση στα μέτρα για την εφεδρεία. Σήμερα μάλιστα, κκλοφόρησαν -επιτέλους- και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι σχετικές αφίσες (δυστυχώς της ίδιας θλιβερής αισθητικής με τις προηγούμενες) που καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν.

Η απεργία αυτή ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις διοργανώτριες συνομοσπονδίες, δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που μετέχουν στη ΓΣΕΕ, αλλά μόνο αυτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ. Για τους υπόλοιπους, μαζί βέβαια με τους προηγούμενους, υπάρχει το κάλεσμα για -κανονική- γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λοιπόν καλούν τους εργαζόμενους του δημοσίου (οι ΔΕΚΟ βέβαια μόνο δημόσιες δεν είναι πια), να απεργήσουν πρώτα μόνοι τους, για να αναδείξουν -υποθέτουμε- τα χωριστά ζητήματα “του κλάδου”, και μετά να απεργήσουν μαζί και με τους υπόλοιπους.

Δεν θα σταθούμε στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να εμπνεύσει και να είναι αποτελεσματική μια μάχη, ή “μάχη”, που αφορά κάποιους, τη στιγμή που όλοι μαζί οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση που δέχονται. Ας υποθέσουμε -με καλή θέληση- ότι η απεργία αυτή εντάσσεται σε μια στρατηγική “κλιμάκωσης”: πρώτα στο δημόσιο και αν δεν υποχωρήσουν, μετά παντού. Προφανώς, όλοι κατανοούν βέβαια ότι μια τέτοια στρατηγική ουδόλως αντιστοιχεί στις πράξεις και τα λόγια των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ιδιαίτερα στη ΓΣΕΕ, που δεν πείθουν κανένα ότι μπορούν (ή θέλουν) να νικήσουν.

Ας είναι και έτσι. Τουλάχιστον όμως, ας εξηγούσαν ακριβώς τί σχεδιάζουν. Σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν έχει καταλάβει ποιοι απεργούν την Τετάρτη, ποιοι καλούνται να συμμετάσχουν ή έστω ποιοι καλύπτονται. Υποτίθεται ότι ένα κάλεσμα για “γενική απεργία” από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ καλύπτει όλους τους εργαζομένους, αυτό άλλωστε είναι και το ύστατο τους προνόμιο

http://www.alterthess.gr

.

.

.

.

Καταλήψεις με το καλήμερα
Σε κατάληψη των υπουργείων Οικονομικών, επί της οδού Νίκης, Πολιτισμού και του κτιρίου του πρώην υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, νυν υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί μέλη της ΑΔΕΔΥ που αντιδρούν στις αποφάσεις σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία. Εντός της ημέρας αναμένεται να προχωρήσουν σε καταλήψεις και άλλων υπουργείων.
Παράλληλα ομάδα περίπου 70 φοιτητών έχουν κάνει κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας, από τις 6 το πρωί, με αίτημα την απόσυρση του νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315066

.

.

.

alt
Καμαρώστε τους
 Σε εκδήλωση που έγινε το πρωί στην πλατεία Τερψιθέας, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, επισφραγίστηκε ο τερματισμός της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, των υφυπουργών ΥΚΑ, Μιχάλη Τιμοσίδη και Μάρκου Μπόλαρη, του δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη, της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χριστίνας Παπανικολάου και του υποδιοικητή της Σωτήρη Ζώτου, της υποδιοικήτριας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Κατερίνας Αποστόλου και του προέδρου του ΕΦΕΤ, Γιάννη Μίχα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315008
(οχι μόνο κλείσανε ένα οργανισμό που προσέφερε υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης αλλά κάνανε και τελετή !!! Πλέον οι ναρκομανείς θα πάνε στα βουνά, θα κρυφτούν, θα εξαφανιστούν δια μαγείας, αφού οι μπάτσοι και η εξουσία όχι μόνο είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το ναρκοεμπόριο αλλά το ενισχύουν?)
.

.

.

.

Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, η οποία εκφράστηκε με 10 απολύσεις εργαζομένων (9 την Παρασκευή και 1 χτες) της παραγωγής και των γραφείων. Σε χτεσινή γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ», μετά από πρόταση του ταξικού τους σωματείου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, η οποία άρχισε με το τέλος της συνέλευσης και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ. Ταυτόχρονα εξουσιοδότησαν το ΔΣ του Σωματείου να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.
Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής προκλητικότητας ήταν ότι η τελευταία, χτεσινή, απόλυση ανακοινώθηκε σε εργαζόμενο την ώρα της Γενικής Συνέλευσης. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», ήταν η άμεση αντίδραση μιας εργαζόμενης στο άκουσμα της είδησης.
Να σημειωθεί πως η εργοδοτική επίθεση στην «ΕΒΓΑ» δεν αφορά μόνο στις απολύσεις. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργασία εντατικοποιείται με εφαρμογή 12ωρων βαρδιών. Συνέπεια της εντατικοποίησης είναι ακόμη και εργατικά «ατυχήματα», όπως το τελευταίο, όπου εργαζόμενος μετά από ηλεκτροπληξία έπεσε απ’ τη σκάλα που εργαζόταν και χτύπησε σοβαρά στα χέρια και τους ώμους ή προηγούμενα όταν ταινιόδρομος έπιασε το χέρι εργαζόμενης και η εργοδοσία επιχείρησε να κρατήσει το «ατύχημα» κρυφό.
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6472456&publDate=4/10/2011

.

.

.

.

alt
Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσουν σήμερα, Τρίτη, στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» οι συνδικαλιστικές ενώσεις, ζητώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση 16 εργαζομένων.

Η ανακοίνωση των ενώσεων έχει ως εξής:

«Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσουν αύριο (από τις 10 π.μ.) στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενες για την ενέργεια της εργοδοσίας να απολύσει δεκαέξι εργαζόμενους, με τρόπο καταχρηστικό και οπωσδήποτε ενδεικτικό της κραυγαλέας αδυναμίας της να κατανοήσει ποιο προϊόν παράγει.

Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου έχουν καταθέσει στη διεύθυνση της εφημερίδας σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη του φύλλου, την ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα του, τη βελτίωση της ανταπόκρισής του προς τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Αν και αδάπανες, οι προτάσεις αυτές αγνοήθηκαν από διεύθυνση και εργοδοσία. Αντ ‘ αυτών, προκρίθηκε ως «μαγική λύση» η βίαιη απαξίωση της εφημερίδας: Συρρίκνωση της δημοσιογραφικής ύλης, κατάργηση του αθλητικού τμήματος, περιορισμός των προδιαγραφών αξιοπιστίας και εκχώρηση της συντακτικής εργασίας σε ασαφή εξωτερικά σχήματα. Με δυο λόγια, παντελής αδιαφορία για τη δημοσιογραφική επάρκεια που επί χρόνια χαρακτήριζε τον Αγγελιοφόρο και σφράγιζε τη σχέση του με το κοινό.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΗΠΤ-Θ καλούν την εργοδοσία του Αγγελιοφόρου να εγκαταλείψει την αδιέξοδη τακτική που θα οδηγήσει την εφημερίδα σε αποτελέσματα τελείως αναντίστοιχα των προδιαγραφών της.

Να ανακαλέσει τις απολύσεις και να σεβαστεί το δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται από εφημερίδες που συντάσσονται από δημοσιογράφους, με προϋποθέσεις αξιοπιστίας και προδιαγραφές επαγγελματικές».
http://www.alterthess.gr

.

.

.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΕΘΕΛ
Χτες πραγματοποιήθηκε μία ακόμα γενική συνέλευση των οδηγών στα μπλε λεωφορεία με αντικείμενο τον περαιτέρω προγραμματισμό της δράσης του κλάδου στην επίθεση που δέχεται μαζί με το σύνολο των εργαζομένων από την κυβέρνηση και τις άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η συνέλευση έγινε, παρά τα εμπόδια και τους ελιγμούς των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, και αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση που αρχικά είχε προτείνει η ΔΑΣ.
Η απόφαση περιλαμβάνει: Το κλείσιμο από σήμερα των ακυρωτικών μηχανημάτων από τις 5 το πρωί έως τις 8 το πρωί, στη λογική της δωρεάν μετακίνησης των επιβατών, δηλαδή των εργαζομένων που εκείνες τις ώρες χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες για να πάνε στις δουλειές.
Από εκεί και πέρα καθορίστηκε το εξής απεργιακό πρόγραμμα:
24ωρες απεργίες αύριο, στις 11 Οκτώβρη και συγκέντρωση ενάντια στα χαράτσια στις 13 Οκτώβρη και συγκέντρωση ενάντια στη συρρίκνωση της λίστας των ΒΑΕ στις 19 Οκτώβρη (μέρα πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας). Επίσης, στάση εργασίας στις 17 Οκτώβρη και νέα γενική συνέλευση. Σε περίπτωση που βγει λίστα με ονόματα για εργασιακή εφεδρεία ξεκινάνε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6472767&publDate=4/10/2011

.

.

.

.

Διώχνουν και προσλαμβάνουν ταυτόχρονα???
Τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ  ουσιαστικά έθαψαν το τεράστιο θέμα που δημιουργήθηκε με αυτά που είπε ο Σόιμπλε στον Βενιζέλο,  να διώξει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του 25.000 υπαλλήλους που προσέλαβε για να δοθεί η 6η δόση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2011 έγιναν ως το τέλος Ιουλίου 8.300 προσλήψεις, εκ των οποίων 2.195 άτομα σε θέσεις τακτικού προσωπικού, 3.602 άτομα στον στρατό και στην Αστυνομία από τους αποφοίτους στρατιωτικών και άλλων παραγωγικών σχολών, ενώ υλοποιήθηκαν οι υποχρεωτικές μεταφορές 2.316 ατόμων από τις ΔΕΚΟ.
Το εντυπωσιακό είναι επίσης ότι το 2011 δόθηκαν εγκρίσεις για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ή συμβάσεις μίσθωσης έργου στον δημόσιο τομέα για 34.851 άτομα!!!
http://www.antinews.gr/2011/10/03/125302/#more-125302
(είναι πλέον ξεκάθαρο, πέρα από μπάτσους και στρατόκαυλους, όλοι οι άλλοι αντικαταστάθηκαν από ευκαιριακούς εργαζόμενους)

.

.

.

Απολύσεις στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
Νέος γύρος απολύσεων ξεκίνησε χθες στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε 25 απολύσεις εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές με πρόσχημα τη συρρίκνωση των αρχαιολογικών εργασιών. Θυμίζουμε ότι, μόλις τον Ιούλη, είχε δώσει αναγκαστικές άδειες στους εργαζόμενους, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προστασία των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της δουλειάς από το Σεπτέμβριο για όλους τους εργαζόμενους. Τότε, στο πλευρό της εργοδοσίας είχε σταθεί για άλλη μια φορά το επιχειρησιακό σωματείο του Μετρό και απειλούσε τους εργαζόμενους πως αν δεν αποδεχθούν τις αναγκαστικές άδειες θα απολυθούν. Οι εργαζόμενοι, κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τις άδειες. Χθες όμως ήρθαν και οι απολύσεις και όπως φαίνεται δεν θα σταματήσουν στις 25. Οι 25 εργαζόμενοι δεν αποδέχθηκαν τις απολύσεις τους και με τη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ξεκινούν αγώνα για την ανάκλησή τους.
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6471739&publDate=4/10/2011

.

.

.

.

ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!!
Στον αέρα ξανά από αύριο το πρωί οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του Άλτερ.Οι δημοσιογράφοι του σταθμού συνεδρίασαν απόψε και αποφάσισαν να αποδεχτούν την πρόταση του Κώστα Γιαννίκου να ξεκινήσει το πρόγραμμα και πάλι βάζοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των δεδουλευμένων.
Από την άλλη πλευρά οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι του του σταθμού δεν αποδέχτηκαν την πρόταση Γιαννίκου, ωστόσο δεν έχουν εξαγγείλει για αύριο καποια στάση εργασίας.
http://prezatv.blogspot.com/
.

.

.

.

Στην ομόφωνη απόφαση για το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, στις 19 του Οκτώβρη, προχώρησε το ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στη χτεσινή του συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Εμπορικών Συλλόγων.
«Καταλύτης» για την συγκεκριμένη απόφαση ήταν η πίεση από τα κάτω, καθώς η ασκούμενη πολιτική παίρνει διαστάσεις «ξεκληρίσματος» και των μικρών εμπόρων. Οι κινητοποιήσεις και οι άλλες ενέργειες της ΕΣΕΕ θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6472389&publDate=4/10/2011

.

.

.

.

alt

http://ergasiakodeltio.wordpress.com/

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments