Για την παρέμβαση στο Σύνταγμα

(φωτογραφία από JoannaP.)

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης Μένουμε Ευρώπη την περασμένη Δεύτερα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την Αναρχική Ομάδα Ρουβίκωνας και την Κομμουνιστική Λαϊκή Αντεπίθεση που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική λιτότητας και το καπιταλιστικό σύστημα. Η εύστοχη αυτή πολιτική δράση αποτελεί παράδειγμα της μαχητικότητας μιας ομάδας κόσμου σε μια εποχη που η φτώχεια, η εξαθλίωση, η επιδείνωση της υγείας και τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται δραματικά ενώ παράλληλα οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες παραμένουν επικίνδυνα εκτεθιμένες στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την κατάργηση των ήδη περιορισμένων κοινωνικών δομών που υπάρχουν στην χώρα. 

Βίαιες επιθέσεις σημειώθηκαν εναντίον της φωτογράφου Kinimatini και ανθρώπων που συμμετείχαν στην παρέμβαση από φιλοευρωπαϊστές και ΜΑΤ σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και καταστολής πολιτών που συμμετέχουν σε δράσεις με πολιτικό περιεχόμενο, δια μέσω του βίαιου ελέγχου της φυσικής παρουσίας στο δημόσιο χώρο και του περιορισμού της έκφρασης του λόγου που αντιτίθεται στα κυρίαρχα συμφέροντα. Το βίντεο που ακολουθεί καταγράφει την επίθεση που δέχτηκε αντιεξουσιαστής από ομάδα νεοφιλελεύθερων θρασύδειλων, με στόχο τον τραυματισμό του ενώ οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί ούτε έχει προσαυθεί κάποια κατηγορία εναντίον τους, παρά το γεγονός πως η πράξη αυτή αποτελεί αδίκημα.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=dPCPVe6P9AE","width":"800","height":"450"}

Καθεστωτικά μέσα χαρακτηριζουν τη βίαιη επίθεση κατά αντιεξουσιαστή ως ”επεισόδια” ή ”εντάσεις” αποχρωματίζοντας τον ταξικό της ρόλο ως προέκταση της οικονομικής βίας που υφίσταται η εργατική τάξη από μια στατιστική μειοψηφία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση ουδέτερου και όχι καταδικαστικού λεξιλογίου καθιστώντας την επίθεση από αναμενόμενη εως αποδεκτή, με στόχο να θεωρηθεί η ανισότητα ως ένα απόλυτα φυσιολογικό πλαίσιο συνύπαρξης ανθρώπων. Εν αντιθέσει οι συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνα τους τελευταίους μήνες είχαν επανηλημμένως προβληθεί ως επικίνδυνες και φιλοτρομοκρατικές από τα ίδια μέσα ενημέρωσης, επειδή αποτελούν σημείο αμφισβήτησης και αγώνα ενάντια στις ίδιες αυτές ανισότητες. 

Ακολούθως έγιναν 36 προσαγωγές μελών της ομάδας Ρουβίκωνα και της Λαϊκής Αντεπίθεσης καθώς και ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό. Τριάντα δύο άτομα ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες πλημμεληματικές κατηγορίες:

1. Διατάραξη κοινής ειρήνης,
2. Προσβολή συμβόλων ξένου κράτους (σημαία Ε.Ε.),
3.Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού,
4.Παράβαση του νόμου περι φωτοβολίδων

Οι συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελευθεροι και έχουν πάρει αναβολή για την Τρίτη 30 Ιουνιου στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=OJXCeKfh5s8","width":"800","height":"450"}

Βίντεο από την παρέμβαση από Kinimatini και Tar.

Ακολουθεί ανακοίνωση που εξέδoσαν οι συμμετέχοντες στην παρέμβαση

Τη Δευτέρα 22 Ιούνη πραγματοποιήσαμε πολιτική παρέμβαση εναντίον της Ε.Ε στην πλατεία Συντάγματος. Επιλέξαμε αυτή η παρέμβαση να γίνει την ημέρα όπου λάμβανε χώρα στο ίδιο σημείο η φιλευρωπαϊκή συγκέντρωση με την επωνυμία «μένουμε Ευρώπη «. Η κίνηση αυτή εμπεριείχε ενα ρίσκο αφού η συγκέντρωση-παρέμβασή μας έγινε ενώ είμασταν περικυκλωμένοι από χιλιάδες υπέρμαχους της παραμονης της χώρας στην Ε.Ε χωρίς να μας χωρίζει καμία αστυνομική δύναμη χωρίς να έχουμε καμία δίοδο διαφυγής και χωρίς να έχουμε οποιοδήποτε μέσο αυτοπροστασίας παρά μόνο τα πανό και τα τρικάκια της παρέμβασης.

Η κίνηση δρομολογήθηκε με αυτό τον τρόπο όχι επειδή υπήρχε κάποιου είδους » αυτοκτονική» λογική των συντρόφων συντροφισσών αλλά γιατί θέλαμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με ένα επίσης ισχυρό συμβολισμό.Θέλαμε να ενισχύσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις το στρατόπεδο των αγωνιζόμενων που αντιμάχονται τους ευρωπαικούς θεσμους και τις πολιτικές τους μακριά από λογικές ανάθεσης ή στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την εικόνα της αντιπαράθεσης με τους ευρωπαικούς θεσμούς ενώ στην ουσία με τα μέτρα που προτείνει διατηρεί στο ακέραιο τις ίδιες συντηρητικές και μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.Φυσικά δεν περιμέναμε κάτι άλλο από ένα σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα του οποίου η κεντρική πολιτική του γραμμή και οι επιμέρους πολιτικές του είναι εντός της ευρωπαικής ένωσης και των θεσμών της.

Όσον αφορά τώρα τους διαδηλωτές του»μένουμε Ευρώπη»  τα συμπεράσματα είναι εύλογα:η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι από ανώτερα κοινωνικά στρώματα κάτι που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πληγούν (ούτε έχει γίνει και μέχρι τώρα) από τις φοροεπιδρομές και τις περικοπές μισθών και συντάξεων που θα επιβληθουν εκ νέου από την ευρωπαική ένωση και την πλήρως εναρμονισμένη σε αυτή  κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Η μάζωξη του ¨μένουμε Ευρώπη» ήταν μια συγκέντρωση που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα του μνημονίου και τις βάσεις τους, από επιχειρήσεις, τράπεζες,μμε και οργανικούς διανοούμενους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να παράγουν ως αλήθεια την ιδιεολογία της αστικής τάξης, μιας αστικής τάξης που εξυπηρετεί την Ε.Ε, γιατί ακριβώς η Ε.Ε εξυπηρετει τα συμφέροντά της.

Λίγα λόγια για την παρεμβαση:

Οι 50 περίπου σύντροφοι συντρόφισσες ανοίξαμε 2 πανό και κάψαμε σημαίες της Ε.Ε μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατώτη.Επιλέξαμε να γινει την ώρα που θα υπήρχε ο περισσότερος κόσμος της συγκέντρωσης «μένουμε Ευρώπη» και σε σημείο που θα αντιληφθούν οι περισσότεροι από τον νεοφιλελεύθερο βούρκο την κίνησή μας.Δεχτήκαμε σχεδόν αμέσως επίθεση από τους συγκεντρωμένους, η οποία αποκρούστηκε με χαρακτηριστική ευκολία. Σε δεύτερο χρόνο δεχτήκαμε και την επίθεση των ΜΑΤ.Κατά την αποχώρησή μας στην πανεπιστημίου περικυκλωθήκαμε από δυνάμεις ΔΕΛΤΑ. Ήταν ένα αποδεκτό ρίσκο και μια προβλεπόμενη εξέλιξη.

Δεν ανεχόμαστε να οικειοποιούνται κομμάτια του αστικού μπλοκ τους δρόμους, στους οποίους έχουν δοθεί λαϊκοί και εργατικοί αγώνες.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Αναρχική Ομάδα Ρουβίκωνας

Κομμουνιστική Ομάδα Λαϊκή Αντεπίθεση

Σύντροφοι-συντρόφισσες

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο