Προσπαθούν οι ευρωπαϊκές αρχές να αναγκάσουν την αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα;

Είναι ειρωνικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Κυριακή να περιορίσει την πίστωσή της στην Ελλάδα  για να αναγκάσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κλείσει.

Αυτό ώθησε την Ελλάδα πιο κοντά σε μια πιο σοβαρή οικονομική κρίση από ό, τι η χώρα είχε κατά τα τελευταία πέντε χρόνια μιας απάνθρωπης λιτότητας. Γιατί η ΕΚΤ αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή το σκληρό, περιττό και επικίνδυνο μέτρο τώρα;

Είναι σαφές, ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να διεξάγει δημοψήφισμα, για το αν θα δεχθεί την τελευταία προσφορά από τις ευρωπαϊκές αρχές, η οποία σκιαγραφεί και οδηγεί σε συνθήκες ώστε επισήμως να συνεχίζεται η ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας. Τα οικονομικά προβλήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της εβδομάδας, που προκαλούνται από το κλείσιμο των τραπεζών, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές αρχές του λένε, «ψηφίστε όπως σας λέμε, γιατί αλλιώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή σας ακόμα πιο άθλια, απ’ό,τι την έχουμε κάνει ήδη».

 Η τελευταία προσφορά των δανειστών περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων, καθώς και οπισθοδρομικές φορολογικές αυξήσεις. Όπως ο οικονομολόγος Paul Krugman έχει σημειώσει, αυτοί είναι όροι, στους οποίους  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να συμφωνήσει. « Ο στόχος τους, φαίνεται να είναι να τον οδηγήσουν σε παραίτηση» συμπέρανε ο κ. Krugman.
  Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι αυτή ήταν η στρατηγική των Ευρωπαϊκών αρχών, απ’όταν εξελέγει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Μόλις 10 ημέρες μετά τις εκλογές, η ΕΚΤ διέκοψε την κύρια γραμμή των πιστώσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένας προφανής λόγος , για να το πράξει. Λίγο αργότερα, η ΕΚΤ έθεσε ένα όριο στο ποσό που οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δανείσουν στην κυβέρνηση – ένα όριο που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε.

Από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών η στρατηγική «αλλαγή καθεστώτος », είναι η μόνη λογική στρατηγική. Έχουν ένα πυρηνικό όπλο, το οποίο είναι η διακοπή πίστωσης  στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου – με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα μπορούσε ν’ αναγκάσει τη χώρα να βγει από το ευρώ. Αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει αυτό, ούτε και η σύμμαχός της, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Έτσι, οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να υπονομεύσουν την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, με την ελπίδα να απαλλαγούν από την κυβέρνηση και να ανέβει μια άλλη,  που θα την κάνουν ό, τι θέλουν.

Αυτές οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν ήδη καταφέρει να πιέζουν την ελληνική οικονομία – η οποία προβλέποταν να αναπτυχθεί κατά 2,5 τοις εκατό αυτό το έτος – πίσω πάλι σε ύφεση. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς της πίστωσης και τη βλαπτική επίδραση του μικροπολιτικού παιχνιδιού τους με την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα έχουν προχωρήσει περισσότερο, προκειμένου να εκφοβίσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους να  ψηφίσουν Ναι.

Αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους Έλληνες ότι το «Όχι»  στο δημοψήφισμα, θα είναι μια ψήφος για να εξέλθει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει, ότι θα ενισχύσει το χέρι της κυβέρνησης , ώστε να πάρει μια καλύτερη συμφωνία, δεδομένου ότι οι πιο ισχυροί ανθρώποι στον κόσμο δεν θέλουν να δουν μια οικονομική κατάρρευση, που θα αναγκάζει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν προσφέρουν κανένα μέλλον στην Ελλάδα – δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ειδικά για το 60 τοις εκατό των νέων ανθρώπων, που είναι ήδη άνεργοι εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών τους. Αλλά υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις για τη χρόνια οικονομική ύφεση, τη στασιμότητα και τη μαζική ανεργία.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι ριζοσπαστικές, αλλά ως επί το πλείστον δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις πολιτικές τόνωσης, που δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ύφεσης του 2008 και του 2009. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία ν’ ανακάμψει. Το πρώτο βήμα για την Ελλάδα θα πρέπει ως εκ τούτου να ξεκινήσει με το να πουν Όχι.

(του Mark Weisbrot στο http://www.commondreams.org/views/2015/06/30/are-european-authorities-trying-force-regime-change-greece)

(μετάφραση Σύλβια)

 
 
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο