Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Βρετανία για παράνομη κράτηση μεταναστών

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τη Βρετανική κυβέρνηση ένοχη σε τέσσερις ξεχωριστές περιπτώσεις για παράνομη κράτηση αιτητών ασύλου που οδηγήθηκαν σε καθεστώς φυλάκισης ενόσω το κράτος επεξεργαζόταν τις αιτήσεις που είχαν  υποβάλει. Η κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό που αναγνωρίζει τους επιζώντες βασανιστηρίων, βιασμού και κακοποίησης ως ευάλωτη κατηγορία που εξαιρείται από καθεστώς υποχρεωτικής κράτησης στο πρόγραμμα γρήγορης αξιολόγησης αιτήσεων, με αποτέλεσμα τον περεταιρω βασανισμό των ανθρώπων αυτών από το κράτος.

Το πρόγραμμα γρήγορης επεξεργασίας αιτήσεων δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να διεξαχθούν σωστά οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να στέλνονται πίσω σε χώρες που η ζωή τους είναι σε κίνδυνο. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις ομοφυλόφιλα άτομα επηρεάστηκαν δυσανάλογα αφού οι δύο από τις τέσσερις υποθέσεις αφορούσαν κακοποίηση ομοφυλοφίλων.  

Σε αυτές τις υποθέσεις, οι πελάτες μας τελούσαν υπό κράτηση με βάση το πρόγραμμα γρήγορης επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα βιασμού, κακοποίησης και βασανιστηρίων. Έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να εξηγήσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών το ψυχικό τραύμα που βίωσαν δια μέσω ενός συστήματος που γνωρίζουμε πλέον πως δεν λειτουργεί. Τουφίκ Χόσεην, δικηγόρος

Μια υπόθεση ήταν αυτή ενός ομοφυλόφιλου άνδρα από το Καμερούν που βασανίστηκε στη χώρα του λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας. Ενώ ο γιατρός πιστοποίησε προβλήματα στην πλάτη λόγω των βασανισμών που υπέστη καθως και πολλές πληγές, το υπουργείο αρνήθηκε αρχικά την αξιολόγηση του μετανάστη από ψυχιατρική ομάδα για να εξακριβώσει αν υποφέρει από σύνδρομο-μετατραυματικού στρες, κάτι που συντέλεσε στη φυλάκισή του σε κέντρο κράτησης μεταναστών για 14 μέρες. Παράλληλα ένας Αιγύπτιος, θύμα βασανισμού στη χώρα του λόγω συμμετοχής στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε επίσης φυλακιστεί έπειτα από διαταγή του υπουργείου.

Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούσαν γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί στις χώρες καταγωγής τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την κράτηση μιας γυναίκας από τη Σρι-Λάνκα, που είχε υποστεί ομαδικό βιασμό από αστυνομικούς, είχε ουλές από κάψιμο και αυτοτραυματισμό και υπέφερε από αϋπνία. Η γυναίκα παρέμεινε σε φυλακισμένη σε κέντρο κράτησης για 32 μέρες. Στην τελευταία περίπτωση μια λεσβία γυναίκα από το Καμερούν επίσης φυλακίστηκε σε κέντρο κράτησης για 32 μέρες τον Ιανουάριο του 2015. Στη χώρα της την βασάνισαν, την χτύπησαν, την έκαψαν με τσιγάρα και ουλές βρέθηκαν στο ένα πόδι και την περιοχή κοντά στα γεννητικά όργανα. Η γυναίκα αναβίωνε έντονα αυτά που είχε περάσει λόγω κακής ψυχολογικής κατάστασης.

Το θετικό είναι πως αρκετοί μετανάστες αφέθηκαν ελευθεροι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης και αναμένεται να επανεξεταστούν 800 τέτοιες υποθέσεις από το υπουργείο. Παράλληλα υπολογίζεται η άμεση απελευθέρωση 100 μεταναστών/μεταναστριών εντός των ημερών. Τα αρνητικά της υπόθεσης είναι πως τα κέντρα κράτησης μεταναστών αποτελούν μέσο βασανισμού από μόνα τους, πως η εξονυχιστική εξέταση της κακοποίησης σε σημάδια στο σώμα και ουλές  βάζει κάποιους ανθρώπους σε πολύ δύσκολη θέση που τροφοδοτεί διακρίσεις κατά ανθρώπων που μπορεί να μην έχουν ορατά σημάδια όπως π.χ. στα άτομα που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική επαφή με τη χρήση απειλών και όχι σωματικής βίας, ισχυρισμοί που ίσως θεωρηθούν αναπόδεκτοι από το υπουργείο. Αυτό δείχνει για ακόμα μια φορά την τιμωρητικότητα του συστήματος που αφήνει το θύμα με ένα τεράστιο φορτο- να αποδείξει πως όντως ήταν θύμα.

Στο OmniaTV έχουν κατα καιρούς μεταφραστεί και αναρτηθεί ιστορίες από τα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βρετανία που καταδεικνύουν το βαθμό κακοποίησης και αδιαφορίας του κράτους

#Detained Voices: Το κράτος βασανίζει μεταναστες

Θύμα κακοποίησης φυλακίζεται έπειτα από αίτηση πολιτικού ασύλου

#Detained Voices: Φωνές απόγνωσης από τα κέντρα κράτησης μεταναστών

Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο της Νταϊάν Τέυλορ στην εφημερίδα Guardian

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο