Δικάζεται εταιρία προσλήψεων για το θάνατο 16χρονου εργάτη σε εργοστάσιο στο Μάντσεστερ

Στις 6 Ιουλίου ξεκίνησε η δίκη της εταιρίας εύρεσης προσωπικού Lime People Training Solutions για το εργατικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε δεκαεξάχρονο εργάτη από το Μάντσεστερ πριν 3 χρόνια. Η εταιρία κατηγορείται πως εξέθεσε τον Cameron Minshull σε ένα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον και πως καταπάτησε τον όρο του συμβολαίου για ”υγιή και ασφαλή εργασία”.

Ο νεαρός είχε βρει δουλειά στο εργοστάσιο Huntley Mount Engineering ως μαθητευόμενος έπειτα από μια δεκάλεπτη συνέντευξη που είχε με την εταιρία Lime People Training Solutions και ξεκίνησε να εργάζεται εκεί στις 3 Δεκεμβρίου 2012. Όμως δεν είχε εκπαιδευτεί στο χειρισμό των μηχανημάτων, δεν του είχε δοθεί ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός, ούτε υπήρχε κάποιος να τον επιβλέπει στο χώρο εργασίας. Δύο εβδομάδες αργότερα ο Cameron πιάστηκε στα μηχανήματα και δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί.

Ο εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο πως ”αυτό το είδος εργασίας δεν ήταν κατάλληλο για κάποιον μαθητευόμενο και ιδίως για ένα δεκαεξάχρονο αγόρι”. Κατά τη διάρκεια της δίκης της Huntley Mount Engineering το 2013, είχε ειπωθεί πως οι εταιρίες χρησιμοποιούν τις θέσεις εκπαδευομένων ως ένα μέσο να αποκτήσουν φτηνό εργατικό δυναμικό ιδιαίτερα σε θέσεις με περιορισμένη ασφάλεια. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ένα ιστορικό τέτοιων περιστατικών όπου εταιρίες είχαν ”αποτύχει” στην παροχή επαρκούς εκπαίδευσης. Στις 8 Ιανουαρίου 2013 η Huntley Mount Engineering, που παράγει προϊόντα για την πετροχημική βιομηχανία, παραδέχτηκε ενοχή στην κατηγορία της εταιρικής ανθρωποκτονίας (corporate manslaughter).

b2ap3_thumbnail_Zaffar-Hussain.jpg

Τώρα πραγματοποιείται η δίκη κατά της εταιρίας Lime People Training Solutions, που είναι στην ουσία ένας μεσάζοντας που βρίσκει άτομα προς εκπαίδευση για διάφορες εταιρίες. Εντοπίζει τις εταιρίες αυτές από ένα τηλεφωνικό κέντρο που διατηρεί στην Ισπανία. Χρηματοδοτείται όμως από την Βρετανική κυβέρνηση, από το Πρακτορείο Εκπαιδευσης και Απόκτησης Εξειδίκευσης και για κάθε θέση εργασιας που συμπληρώνει παίρνει το ποσό των 4,200 λιρών, γεγονός που καθιστά το κράτος άμεσα υπεύθυνο γι΄αυτό που συνέβη.

Η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται να καταθέσει πρώην υπάλληλος της εταιρίας ως μάρτυρας κατηγορίας υποστηρίζοντας πως η εκπαίδευση δεν έγινε ποτέ γιατί βιάζονταν να εισπράξουν το ποσό. Η δολοφονία του νεαρού Κάμερον αποδεικνύει πως οι ζωές των εργατών δεν έχουν καμία αξία για κράτος και μεγαλοβιομήχανους που ρισκάρουν την ασφάλεια στο βωμό του χαμηλού κόστους λειτουργίας. Η ιδιωτικοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών (της εύρεσης εργασίας για παράδειγμα) αυξάνει τον κίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται σε θέσεις με χαμηλή ασφάλεια.

Στις 28 Απριλίου 2015, η μητέρα του, Joanne Hill, μίλησε στο διεθνές συνέδριο για την Ημέρα Μνήμης Εργατών που έγινε στο Μάντσεστερ και είπε τα εξής:

”Πίστευα πως ο γιός μου είναι ασφαλής στη δουλειά. Εμπιστεύτηκα τον εργοδότη του, την κυβέρνηση, τους ανθρώπους για την ασφάλεια και το πρακτορείο εκπαίδευσης να βοηθήσουν το γιό μου να μεγαλώσει και να γίνει αντρας. Έχω απογοητευτεί ανεπανόρθωτα.

Ο Κάμερον, ο Τσάρλι και η Κόρτνυ γεννήθηκαν με τρία χρόνια διαφορά και ήταν πολύ αγαπημένοι. Μεγαλώνοντας ήξεραν πως μπορούν να στηρίζονται ο ένας στον άλλο και τα δύο μικρότερα θαύμαζαν τον Κάμερον που ήταν ένα αγόρι που έδινε πολλή αγάπη και φροντίδα. Ήταν ο ήρωάς τους.

Είμαι αναγκασμένοι να σκουπίζω τα δάκρυα από τα μάτια της κόρης και του γιού μου και να τους παρηγορώ  όταν τους λείπει ο αγαπημένος τους αδερφός. Εγώ πήρα τον Κάμερον στη δουλειά εκείνη τη μέρα γιατί νόμιζα πως θα είναι ασφαλής. Έπρεπε να ήταν ασφαλής, αλλά δεν ήταν.

Θεωρώ υπευθυνους τους εργοδότες τους, την εταιρία εκπαίδευσης και το κράτος για την πλήρη αποτυχία τους να τον κρατησουν ασφαλή για μας, για την οικογένειά του. Θέλω να πω στην κυβέρνηση και τους εργοδότες: πρέπει να παρέχετε ασφάλεια σε όλους τους εργάτες ιδιαιτερα τους μικρούς που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους”.

 

Πληροφορίες

Grieving mother of teenager who died in work accident speaks in Memorial Day

Agency accused of placing teen who died in industrial accident in dangerous apprenticeship to get payment.

Teen apprentice died on dangerous job after agency rushed through placement to get payment

Training company in court over death of teenager

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο