Ακτινογραφία του Φιλλανδικού βέτο

b2ap3_thumbnail_TimoSoini.jpgΠολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιο λόγο η κυβέρνηση του Juha Sipilä αρνείται να δεχθεί την τελευταία συμφωνία-μνημόνιο που πρότειναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους δανειστές.

Η εξήγηση έχει όνομα: Timo Soini. Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος των Αληθινών Φιλλανδών (Perusuomalaiset) το οποίο έχει τις δεύτερες περισσότερες έδρες στην παρούσα βουλή, ρητορική παρόμοια με του ΛΑΟΣ και αποτελεί τον ένα εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Οι Αληθινοί Φιλλανδοί δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία είχε ξεκινήσει το 2011 ως εξακομματική και είχε καταλήξει ως τετρακομματική. Από τη θέση της αντιπολίτευσης λοιπόν, επί τέσσερα χρόνια δεν έχαναν την ευκαιρία να στηλιτεύσουν τη στάση των προηγούμενων ως προς το ζήτημα της Ελλάδας αλλά και ως προς την ΕΕ. Στον εβδομαδιαίο κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταφέρονταν τακτικά εναντίον των ποσών που έχουν διατεθεί από το 2010 για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ο αρχηγός τους έχει κάνει λόγο για κατάσταση που προσομοιάζει Ponzi scheme (απάτη πυραμίδας).

Παράλληλα, σε κάθε δεδομένη ευκαιρία, επιμένουν – ακόμα – ότι πρέπει η κάθε χώρα να έχει απόλυτη ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα οικονομικά της και αυτό να μην γίνεται καθ’υπόδειξη των Βρυξελλών. Πασπαλίζοντας τις θέσεις τους με αρκετές λαϊκιστικές νότες, βρήκαν αρκετούς που συμφώνησαν μαζί τους και έτσι βρέθηκαν σε εξαιρετικά καλή θέση (2ο κόμμα σε έδρες) μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Προκειμένου να αποφύγει τη φθορά των επίπονων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία σκοπεύει να λάβει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση (περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στην Παιδεία κλπ), ο Σοΐνι επέλεξε να αποφύγει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παραδοσιακά πηγαίνει στο δεύτερο κόμμα. Αντ’αυτού επέλεξε το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τη θέση του “κακού” Υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο νεοφιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός Alexander Stubb.

Η τελευταία πρόταση που τελεί υπό συζήτηση στο Eurogroup αλλά και στη σύνοδο Κορυφής των 19 κρατών της ευρωζώνης περιλαμβάνει ένα μεγάλο τρίτο δάνειο (ύψους τουλάχιστον 74 δισ. ευρώ, ίσως παραπάνω) και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής (“αναδιάρθρωσης”) ενός μέρους του χρέους. Αυτό θα ήταν ανακόλουθο με τη ρητορική του Σοΐνι και ενδεχομένως θα του δημιουργούσε εσωκομματικά προβλήματα πολύ σύντομα.

Όταν αυτές τις μέρες η κυβέρνηση Sipilä κλήθηκε να αποφασίσει εάν θα στηρίξει την τελευταία Ελληνική πρόταση, ο Σοΐνι φέρεται να άσκησε βέτο. Η αλήθεια είναι ότι έτσι βγάζει από τη δύσκολη θέση τους συγκυβερνώντες εταίρους του, οι οποίοι μπορούν πλέον μιλώντας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να ρίξουν όλο το βάρος της άρνησης πάνω του, πασχίζοντας όμως να δρέψουν και τα εσωτερικά πολιτικά της ωφέλη.

Εντυπωσιακή παραμένει η σιωπή του Όλι Ρεν πάνω στο ζήτημα, καθώς προτιμά να ασχολείται μόνο με τα νέα υπουργικά του καθήκοντα ως σαν να μην έχει παίξει κανένα ρόλο σε όσα διαδραματίζονται σήμερα.

Το θέμα της Ελλάδας παραμένει πολύ ψηλά στην επικαιρότητα, με τα Φιλλανδικά δελτία ειδήσεων να του αφιερώνουν μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους και τις εφημερίδες να κάνουν επίσης μεγάλες αναφορές. Αξίζει να σημειωθεί ίσως ότι οι Φιλλανδοί είχαν ψηφίσει σε δημοψήφισμα υπέρ της εισόδου της χώρας τους στην ΕΕ και υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη σε αρκετές χώρες, συμπεραίνει ότι 3 στους 4 Φιλλανδούς συμφωνούν με τη σκληρή γραμμή του Σοΐνι: 74% όσων απάντησαν τάχθηκαν υπέρ του να παραμείνει η συμφωνία με την Ελλάδα ως έχει (εμμένοντας δηλαδή στους αρχικούς όρους των δανειακών συμβάσεων) ενώ μόνο το 14% τάχθηκε υπέρ μίας επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης του χρέους.

Μάλιστα το 73% των Φιλλανδών κατηγορούν τις Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά για τα προβλήματα της Ελλάδας. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία ήταν 70%, στη Σουηδία 65%, στη Γερμανία 59%, στη Βρετανία 38% και στη Γαλλία μόλις 33%.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο