Ποινή φυλάκισης για πετροπόλεμο; Μόνο στο Ισραήλ!

b2ap3_thumbnail_palestinian-throwing-stone.jpg

του Stephen Lendman

Το Ισραήλ εξισώνει σκανδαλωδώς τον πετροπόλεμο με την τρομοκρατία ενώ χαρακτηρίζει αυτοάμυνα την προσχεδιασμένη ωμή επιθετικότητα εναντίον 1,8 εκατομμυρίων ανυπεράσπιστων κατοίκων της Γάζας. Τα κράτη-παρίες λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Τον περασμένο Νοέμβριο το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη φυλάκιση μέχρι 20 έτη για τους Παλαιστίνιους που κατηγορούνται ότι πετούν πέτρες εφόσον οι αρχές ισχυριστούν ότι υπήρχε πρόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης. Καμία απόδειξη δεν χρειάζεται να προσκομιστεί. Η ενοχή βασισμένη σε καταγγελίες αρκεί.

Το μέτρο αφορά τις επιθέσεις σε αστυνομικούς ή στα οχήματά τους, υποτίθεται με σκοπό να παρεμποδιστεί η άσκηση των καθηκόντων τους.

Ως τώρα οι καταδίκες για πετροπόλεμο οδηγούσαν σε φυλάκιση μέχρι 2 έτη. Πέρυσι ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι “το Ισραήλ λειτουργεί επιθετικά ενάντια σε τρομοκράτες, σε όσους πετούν πέτρες, εμπρηστικούς μηχανισμούς και κροτίδες”.

“Θα θεσπίσουμε πιο αυστηρούς νόμους σε αυτό το θέμα για να επιστρέψει η ηρεμία και η ασφάλεια”.

Τη Δευτέρα τα μέλη της Κνεσέτ υπερψήφισαν με τεράστια πλειοψηφία νόμο που προβλέπει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση για πετροπόλεμο.

Η ξεκάθαρα ρατσίστρια και ακροδεξιά υπουργός Δικαιοσύνης Άγιελετ Σάκεντ δήλωσε ότι “η ανοχή απέναντι στους τρομοκράτες τελειώνει σήμερα. Όποιος πετά πέτρες είναι τρομοκράτης και μόνο μια κατάλληλη τιμωρία μπορεί να συνιστά αποτρεπτική και δίκαιη ποινή”.

Παλιότερα είχε κατηγορήσει τις Παλαιστίνιες μητέρες ότι γεννούν “μικρά φίδια” και είχε καλέσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, σε γενοκτονία εναντίον ενός ολόκληρου πληθυσμού.

Ο νέος νόμος προβλέπει φυλάκιση μέχρι 10 έτη για όσους δεν κατηγορούνται ότι είχαν πρόθεση να προκαλέσουν βλάβες, διαφορετικά η ποινή φτάνει ως τα 20 έτη.

Προβλέπει επίσης φυλάκιση μέχρι 5 έτη “για όποιον παρεμβαίνει στην άσκηση των καθηκόντων ενός αστυνομικού ή τον παρεμποδίζει στην άσκηση αυτών των καθηκόντων”.

Εισηγητής του νόμου ήταν ο ακροδεξιός βουλευτής Νίσσαν Σλομιάνσκυ που έκανε και μία τόσο άσχετη όσο και προσβλητική δήλωση, λέγοντας:

“Ο Δαβίδ σκότωσε τον Γολιάθ, τον πιο δυνατό από τους Φιλισταίους, με μία πέτρα. Με λίγα λόγια, μια πέτρα μπορεί να σκοτώσει. Αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο του να πετούν πέτρες πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως”.

Κάθε χρόνο το Ισραήλ συλλαμβάνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους με την κατηγορία ότι πετούσαν πέτρες. Είτε είναι ψευδείς είτε αληθείς οι κατηγορίες αυτές, σπάνια προκαλείται τραυματισμός με αυτόν τον τρόπο.

Η οργάνωση B’Tselem αναφέρει ότι μεταξύ 2005 και 2010 “το 93% των ανηλίκων που καταδικάστηκαν για πετροπόλεμο εξέτισαν ποινή φυλάκισης που ποικίλλει από λίγες μέρες μέχρι 2 χρόνια”.

Πέντε Παλαιστίνιοι έφηβοι αντιμετωπίζουν πιθανή ισόβια κάθειρξη, κατηγορούμενοι για απόπειρα δολοφονίας στη διάρκεια ενός περιστατικού κατά το οποίο κατηγορούνται ότι πετούσαν πέτρες.

Εξοργισμένοι οι Παλαιστίνιοι βουλευτές της Κνεσέτ επέκριναν έναν ακόμη εξαιρετικά άδικο και ρατσιστικό νόμο που αφορά μόνο τους Άραβες.

“Ποιον θα στείλει ο στρατιωτικός δικαστής στη φυλακή;” αναρωτιέται ο βουλευτής Τζαμάλ Ζαχάλκα. “Αυτόν που κατεδάφισε το σπίτι, έκλεψε τη γη, σκότωσε τον αδερφό ή το μικρό αγόρι που έριξε μια πέτρα χωρίς να βλάψει κανέναν;”

“Αυτός που κατεδαφίζει το σπίτι παίρνει μετάλλιο αλλά το παιδί με τον δικαιολογημένο θυμό τιμωρείται. Δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε αυτό το νόμο”.

Η Παλαιστίνια βουλευτής Χανίν Ζοάμπι ανέφερε: “Δεν μιλάμε για έναν νόμο, μιλάμε για την ίδια την κατοχή. Αν ο νόμος έχει σκοπό να προστατεύσει τους αδύναμους, τότε ας προστατεύσει και αυτά τα θύματα που δολοφονούνται κάθε βδομάδα από τους στρατιώτες. Φανταστείτε έναν στρατιώτη με όπλο απέναντι σε έναν έφηβο που κρατά μια μικρή πέτρα, ποια συμμετρία υπάρχει εδώ;”

O επικεφαλής του Συλλόγου Παλαιστινίων Κρατουμένων Καντούρα Φάρες αποκάλεσε “ρατσιστικό” τον νέο νόμο. “Είναι απεχθής και παραβιάζει την πιο βασική αρχή που ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει αναλογία ποινής και αδικήματος”.

Τα Παλαιστίνια αγόρια και οι νέοι συχνά πετούν πέτρες ως αντίδραση στη βαναυσότητα και τη σκληρότητα της κατοχής. Είναι ένας από τους λίγους τρόπους που διαθέτουν για να αντισταθούν σε κάτι που κανένας δεν θα μπορούσε να ανεχτεί.

Το Ισραήλ επιβραβεύει τους δολοφόνους του στρατού και των άλλων δυνάμεων ασφαλείας.  Η βία που ασκούν οι έποικοι και οι βανδαλισμοί που προκαλούν αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό.

Οι Παλαιστίνιοι, στους οποίους έχει επιβληθεί συλλογική τιμωρία, στοχοποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο. Τα αστυνομικά κράτη λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και τα ρατσιστικά καθεστώτα είναι τα χειρότερα όλων.

πηγή:  http://www.counterpunch.org/2015/07/23/prison-for-stone-throwing-only-in-israel/

(μετάφραση-επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)  

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο