10 χρόνια

Υεμένη: εκατόμβη νεκρών και ανακοίνωση εκεχειρίας

b2ap3_thumbnail_Yemen_-Houthi-Shii_3246238b_20150726-235603_1.jpg

Oι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι ο υπό την ηγεσία τους διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός προχωρά σε πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 27 Ιουλίου. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, η απόφαση για την εκεχειρία ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα του εξόριστου προέδρου της Υεμένης Άμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι προς τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον της Υεμένης, 120 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μόκα στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας. Ενώ μέχρι στιγμής η Μόκα αποτελούσε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της χώρας, οι αλλεπάλληλες  αεροπορικές επιδρομές εναντίον εργατικών κατοικιών που βρίσκονταν σε απόσταση τουλάχιστον 4 χιλιομέτρων από θέσεις των ανταρτών Χούτι επιβεβαιώνουν την αδιαφορία του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού για την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων. Εκπρόσωπος των Γιατρών χωρίς Σύνορα δήλωσε: “Το περιστατικό αυτό μας δείχνει ποιο μοτίβο ακολουθούν πλέον οι αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού. Χτυπούν σπίτια, αγορές, οτιδήποτε.”

Η Μόκα κατοικείται κυρίως από εργαζόμενους στον τομέα της αλιείας που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην πόλη αυτή. Αρκετά από τα θύματα ήταν συγγενείς αυτών των οικογενειών από άλλες περιοχές και φιλοξενούνταν στη Μόκα για τη γιορτή Έιντ Αλ Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Πολλοί τραυματίες κατέληξαν ενώ μεταφέρονταν σε νοσοκομεία στην πόλη Χοντέιντα, σχεδόν 150 χιλιόμετρα μακριά, καθώς το νοσοκομείο της Μόκα έχει εδώ και μερικές βδομάδες σταματήσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και ιατρικών προμηθειών ενώ και η πρόσβαση στην κατά πολύ κοντινότερη Ταΐζ και στα νοσοκομεία της δεν ήταν εφικτή λόγω των εχθροπραξιών.

Από τις 26 Μαρτίου που ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του υπό τη Σαουδική Αραβία διεθνούς συνασπισμού τουλάχιστον 1.700 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.  

για περισσότερες πληροφορίες: http://www.theguardian.com/world/2015/jul/26/saudi-arabia-led-coalition-calls-ceasefire-yemen-120-die-airstrike

                                                                                                                                            

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο