Το μόνο έγκλημα της Sandra Bland ήταν ότι οδηγούσε και ότι ήταν μαύρη

b2ap3_thumbnail_737c728fe26e7f1f7c0f6a7067006c9b.jpg

του Jesse Jackson

Στις 9 Ιουλίου η Sandra Bland οδηγούσε από το Σικάγο προς την πόλη Πρέρι Βιου του Τέξας, προκειμένου να περάσει από συνέντευξη για μια δουλειά στο Prairie View A&M, ένα από τα ιστορικά πανεπιστήμια για τα μέλη της μαύρης κοινότητας από το οποίο και είχε αποφοιτήσει. Η 28χρονη γυναίκα, που την περιγράφουν ως έξυπνη και γενναιόδωρη, είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς το κίνημα Black Lives Matter (Oι ζωές των μαύρων έχουν σημασία) και την αυξανόμενη διαμαρτυρία ενάντια στις μαζικές φυλακίσεις και την αστυνόμευση με ρατσιστικό κίνητρο. Τότε πήρε ένα μεγάλο ρίσκο: οδηγούσε ενώ ήταν μαύρη. Τέσσερις μέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή σε ένα κελί.

Τη σταμάτησε στις 10 Ιουλίου ένας λευκός αστυνομικός, επισήμως επειδή δεν άναψε φλας αλλάζοντας λωρίδα κυκλοφορίας. Ρώτησε γιατί τη σταμάτησε, της απάντησε να σβήσει το τσιγάρο. Όταν εκείνη ρώτησε γιατί να το κάνει αυτό, εκείνος απαίτησε να βγει από το αυτοκίνητο, την απείλησε με όπλο, την τράβηξε έξω από το αυτοκίνητο, της έβαλε χειροπέδες και την έριξε στο έδαφος όταν εκείνη αντιστάθηκε και διαμαρτυρήθηκε. Μεταφέρθηκε στη φυλακή της κομητείας στο Χέμπστεντ, όπου επικεφαλής είναι ο σερίφης R. Glenn Smith. Δέκα χρόνια πριν, σύμφωνα με τους New York Times, o Smith είχε μηνυθεί από τον μοναδικό πλήρους ωραρίου μαύρο αστυνομικό του τμήματος επειδή τον απέλυσε όταν διαμαρτυρήθηκε για τις ρατσιστικές βρισιές του προϊσταμένου του. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2007 επειδή έσπρωξε έναν μαύρο άντρα που υποτίθεται ότι τον είχε φτύσει. Απολύθηκε το 2008 μετά από καταγγελίες για αδιάκριτες έρευνες σε δημόσιους χώρους σε βάρος Αφροαμερικανών. Εκλέχτηκε σερίφης λίγους μήνες μετά.

Αφού τη σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου επειδή δεν άναψε φλας, απαγγέλθηκε στη Bland κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα για επίθεση σε αστυνομικό και της επιβλήθηκε εγγύηση 5.000 δολαρίων. Πέρασε τρεις μέρες στη φυλακή καταφέρνοντας τελικά να βρει τα χρήματα για την εγγύηση. Τη βρήκαν νεκρή στο κελί της. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε αυτοκτονία, κάτι που η οικογένειά της αμφισβητεί. Πώς θα μπορούσε μια νέα γυναίκα, ενθουσιασμένη με την προοπτική μιας νέας δουλειάς και που ήταν έτοιμη να βγει από τη φυλακή, να επιλέξει να κρεμαστεί;

Η κομητεία Γουέιλερ, μια ώρα από το Χιούστον, έχει πολύ άσχημη φήμη σε θέματα ρατσισμού. Οι Times αναφέρονται σε μια μελέτη της Πρωτοβουλίας για Ισότιμη Δικαιοσύνη σύμφωνα με την οποία το λιντσάρισμα μαύρων μετά την Ανοικοδόμηση [μετά το 1877 δηλαδή] ήταν πιο συχνό στην περιοχή αυτή από κάθε άλλη κομητεία του κράτους.

Κανένας αξιωματούχος δεν υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά που επέδειξε ο αστυνομικός όταν σταμάτησε τη Sandra Bland. Του επιβλήθηκε καθεστώς έμμισθης διοικητικής άδειας ενώ ξεκίνησε και έρευνα για το περιστατικό. Ο δήμαρχος του Χέμπστεντ δήλωσε ιδιαίτερα αναστατωμένος με όσα είδε στο βίντεο όπου έχει καταγραφεί το συμβάν από την κάμερα του αστυνομικού οχήματος.

Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Lauretta E. Lynch σημείωσε ότι ο θάνατος της Sandra Bland υπογραμμίζει τους φόβους των Αφροαμερικανών κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με την αστυνομία. “Πολλές κοινότητες μειονοτήτων”, λέει, “έχουν νιώσει για πολύ μεγάλο διάστημα ότι η επιβολή του νόμου στρέφεται εναντίον τους αντί να τους προστατεύει”. Πάνω από 300.000 άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση ζητώντας να ερευνηθεί ο θάνατος της Sandra Bland από ανεξάρτητη επιτροπή δικαιοσύνης.

Οι φόβοι στους οποίους αναφέρθηκε η Lynch είναι καλά θεμελιωμένοι. Η Sandra Bland είναι απλώς το πιο πρόσφατο θύμα. Σε όλη τη χώρα δεκάδες άλλοι άνθρωποι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση. Μέχρι τις 26 Ιουλίου η αστυνομία είχε σκοτώσει, σύμφωνα με τη Guardian, 657 ανθρώπους στις ΗΠΑ φέτος. Σχεδόν 6 στους 10 (58%) ήταν έγχρωμοι. Όπως σημειώνει ο William Boardman, η αστυνομία των ΗΠΑ σκότωσε 59 ανθρώπους μόνο μέσα στις πρώτες 24 μέρες του 2015. Ας κάνουμε μια σύγκριση: η αστυνομία της Αγγλίας και της Ουαλίας έχει σκοτώσει 55 ανθρώπους  τα τελευταία 24 χρόνια. Μόνο η Καλιφόρνια βρίσκεται πάνω από το Τέξας στον αριθμό των δολοφονιών από αστυνομικούς.

Δεν χρειαζόμαστε απλώς νέες κάμερες στα αστυνομικά τμήματα και οχήματα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι βασική αλλαγή κουλτούρας. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έπρεπε να μοιάζουν στις κοινότητες όπου υπηρετούν. Οι αστυνομικοί θα έπρεπε να ζουν σε αυτές τις κοινότητες. Η εκπαίδευσή τους δεν θα πρέπει να περιορίζεται στη χρήση των όπλων αλλά και στη διδασκαλία των ηθών της κοινότητας. Και η αστυνομία δεν μπορεί να έχει τη θέση μιας κατοχικής δύναμης σε απεγνωσμένα εξαθλιωμένες γειτονιές με μαζική ανεργία και ελάχιστη ελπίδα.

Η Sandra Bland άλλαξε λωρίδα χωρίς να βγάλει φλας. Αλλά δεν ήταν αυτό το έγκλημά της. Το έγκλημά της ήταν ότι οδηγούσε και ήταν μαύρη. Οι θεσμοθετημένες προκαταλήψεις και οι στρεβλές πρακτικές που οδήγησαν στο θάνατό της είναι απαράδεκτες για μία χώρα όπου ο νόμος οφείλει να κατοχυρώνει την ισότιμη δικαιοσύνη. Είναι ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες.     

πηγή: http://www.counterpunch.org/2015/07/28/sandra-blands-only-crime-was-driving-while-black/

(μετάφραση-επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο