Ο Ομπάμα θάβει τη Γάζα κάτω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

b2ap3_thumbnail_obama-iran-negotiations.jpg

του Ali Abunimah

Η συμφωνία μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου ρίχνει δυσοίωνη σκιά πάνω σε μια περιοχή ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο και την αιματοχυσία.

Η απειλή ενός ακόμη ιδεολογικού πολέμου των ΗΠΑ με το πρόσχημα, ως συνήθως, της εξάλειψης ανύπαρκτων όπλων μαζικής καταστροφής ξεθωριάζει με αυτή τη συμφωνία. Ο ιρανικός λαός και όλη η ανθρωπότητα μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση.

Στα μέσα Ιουλίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει τη συμφωνία, λόγω της τάσης πλήρους απόρριψής της από μέλη του Κογκρέσου και από το Ισραήλ.

Ο Ομπάμα παρουσίασε τους λεπτομερείς μηχανισμούς που θα θέσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν υπό αυστηρό έλεγχο με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν πλήξει την οικονομία της χώρας και τον πληθυσμό της.

“Με αυτή τη συμφωνία”, ανέφερε, “αποκλείεται κάθε πρόσβαση του Ιράν προς ένα πυρηνικό πρόγραμμα, προς ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων”.

Ο Ομπάμα ευθέως αντιπαρατάχθηκε στους επικριτές του, μεταξύ των οποίων και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Ακούω πολλές κουβέντες να επαναλαμβάνονται ότι είναι δήθεν μια κακή συμφωνία, ότι θα απειλήσει το Ισραήλ και την ανθρωπότητα και τις ΗΠΑ”.

Αυτό που δεν έχει ακούσει, όπως είπε, είναι ποιες εναλλακτικές υπάρχουν.

“Και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές εδώ”, πρόσθεσε. “Ή το ζήτημα της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού, με διαπραγματεύσεις, ή μέσω επιβολής ισχύος, δηλαδή με πόλεμο”.

“Κι αν η εναλλακτική είναι να συντρίψουμε στρατιωτικά το Ιράν, τότε οι επικριτές μας ας το πουν καθαρά”, συμπλήρωσε ο Ομπάμα προκαλώντας ουσιαστικά τον Νετανιάχου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η συνέντευξη τύπου δεν επικεντρώθηκε μόνο στη συμφωνία για τα πυρηνικά. Ο Ομπάμα περιέγραψε ακόμη ποια θα ήθελε να είναι η κατάσταση  στην ευρύτερη περιοχή μέχρι το τέλος της θητείας του τον Γενάρη του 2017.

“Πιστεύω ότι ο βασικός μου στόχος είναι τη στιγμή που θα παραδώσω τα κλειδιά στον επόμενο πρόεδρο να είμαστε πολύ κοντά στη συντριβή της ISIS, να την έχουμε περιορίσει και να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση στην περιοχή”.   

Είπε ακόμη ότι ελπίζει “πως θα έχει προχωρήσει η διαδικασία του τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για την περιοχή και δίνει έδαφος σε τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Πρόσθεσε ακόμη πως “στο Ιράκ όχι μόνο θα έχουμε απωθήσει την ISIS αλλά και θα έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου Σουνίτες, Σιίτες και Κούρδοι θα μπορούν να συνεργάζονται και να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από κοινού ενώ θα είμαστε σε διάλογο με όλους τους συμμάχους μας στην περιοχή αναφορικά με το πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας”.

Αυτό περιλαμβάνει, όπως είπε, “την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων για την ασφάλεια στο Ισραήλ πάνω στις βάσεις της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε ήδη θέσει” και την ενίσχυση των δεσμών με τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι “θα πρέπει να δημιουργήσουμε για τους νέους της περιοχής θέσεις εργασίας και ευκαιρίες και ένα καλύτερο όραμα για το μέλλον ώστε να μη δελεάζονται από το μηδενιστικό και βίαιο αδιέξοδο που προσφέρουν οργανώσεις σαν την ISIS”.

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στους Παλαιστίνιους.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο το Ισραήλ δολοφονούσε παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο, που επέβαιναν σε ταξί με τις γιαγιάδες τους ή που κοιμούνταν στα κρεβάτια τους στη Γάζα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά. Ο Ομπάμα δημόσια στήριξε και ενίσχυσε τη σφαγή που σκότωσε περισσότερους από 2.200 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 551 παιδιά.

Στη διάρκεια της σφαγής η κυβέρνησή του εξόπλισε για μια ακόμη φορά το Ισραήλ προκειμένου να μην ξεμείνει από βόμβες.

Έκτοτε, η κυβέρνησή του εργάστηκε εντατικά ώστε να μπλοκάρει κάθε δίοδο προς τη δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους που υπήρξαν θύματα των ισραηλινών επιθέσεων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν η μόνη που καταψήφισε ένα επιεικέστατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την υιοθέτηση των πορισμάτων μιας ανεξάρτητης έρευνας που τεκμηρίωνε τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και ζητούσε λογοδοσία.

Επιπλέον, ο Ομπάμα δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να αρθεί ο συνεχιζόμενος ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας εξ αιτίας  του οποίου ούτε ένα από τα 20.000 κατεστραμμένα σπίτια δεν έχει ανοικοδομηθεί.

Όμως το πραγματικό κριτήριο της επίσημης αμνησίας που επικρατεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ότι ούτε ένας δημοσιογράφος δεν έκανε κάποια ερώτηση για τη Γάζα ή γενικότερα για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και τη βίαιη καταπίεση εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Σχεδόν κάθε δημοσιογράφος που του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει μια ερώτηση στον Πρόεδρο μιλούσε σαν εκπρόσωπος του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησής του.

Η αμνησία εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: ενισχύει την ατιμωρησία του Ισραήλ και εξασφαλίζει ότι το επίσημο δημοσιογραφικό σώμα θα συνεχίσει να προωθεί την ψευδή αφήγηση μιας αμερικανο-ισραηλινής ρήξης.

Όσοι πιστεύουν ότι η συμφωνία για το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ που θα ωφελούσε τους Παλαιστίνιους μάλλον θα απογοητευτούν.

Ναι, υπάρχει οξεία δημόσια διαφωνία για τη συμφωνία με το Ιράν αλλά ακόμη κι ο Ομπάμα ξέρει ότι είναι επίπλαστη. Ο Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να σταματήσει τη συμφωνία με το Ιράν αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αποσπάσει ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις και κέρδη από τις ΗΠΑ.

Η σταθερή τακτική του Ισραήλ είναι να ουρλιάζει και να κλαψουρίζει ελπίζοντας να αποκομίσει περισσότερα από όσα θέλει. Και η τακτική αυτή έχει αποτέλεσμα.

Ακόμη και ο επικεφαλής της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ αναλαμβάνει δράση σχεδιάζοντας να μεταβεί στην Ουάσινγκτον “για να πιέσει για ένα ανταποδοτικό πακέτο που θα διασφαλίσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή”.

Για τι ακριβώς “αποζημιώνεται” το Ισραήλ αφού ο Ομπάμα επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι το βασικό του κίνητρο για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι η “ασφάλεια” του Ισραήλ?

Τον Μάιο ο Ομπάμα συμφώνησε να χορηγήσει επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα προς το Ισραήλ που σχεδόν σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Παλαιστινίων και θα ενισχύσουν το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ και εποικισμού. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αυτά τα 1,9 δισεκατομμύρια ήταν απλώς μια προκαταβολή.

Δήλωσε επίσης στους New York Times ότι, παρά τις προσπάθειες του Νετανιάχου “να επηρεάσει τη συζήτηση στο Κογκρέσο ενάντια στη συμφωνία”, ο ίδιος έχει την πεποίθηση ότι αυτή θα εφαρμοστεί.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι μετά το τέλος των προσπαθειών του Νετανιάχου να σαμποτάρει τη συμφωνία θα συζητήσει μαζί του για το τι ακόμη θα μπορούσαν να δώσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ό,τι και να κάνει το Ισραήλ ο Ομπάμα θα το επιβραβεύει με όπλα και ακόμη βαθύτερους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Και κυρίως δεν θα υπάρξει καμία πίεση στο θέμα των Παλαιστινίων. Θα ήταν ανοησία να σκεφτεί κανείς ότι ο επόμενος Πρόεδρος, είτε Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικάνος, θα έκανε κάτι λιγότερο από αυτό.

Το μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται για τους Παλαιστίνιους είναι να αυξήσουν την πίεση προς το Ισραήλ με κάθε διαθέσιμο μέσο, κυρίως μέσω του κινήματος για Μποϊκοτάζ – Απόσυρση επενδύσεων – Κυρώσεις (BDS) το οποίο ο Ομπάμα, όπως και η πιθανή διάδοχός του Χίλαρυ Κλίντον, έχουν δεσμευτεί να πολεμήσουν σθεναρά.

 πηγή: https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/obama-buries-gaza-under-iran-nuclear-deal

(μετάφραση-επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο