Εξέγερση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές

a1sx2_Thumbnail1_270715_ash_00_13.jpg

 

1/08/2015

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέγερση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές Νάφχα και Ραμόν, στα νότια του σημερινού Ισραήλ, όπου οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι λένε ότι έχουν κλείσει ολόκληρα τμήματα και έχουν κηρύξει στάση πολιτικής ανυπακοής απέναντι στα κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους.

Ο Αχμάντ Σααντάτ, ο φυλακισμένος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του την Τετάρτη ότι οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε δωμάτια στη Νάφχα, μετά από μια μαζική επιδρομή της επίλεκτης μονάδας Μετζάντα, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι αρχές των φυλακών έχουν οδηγήσει κρατούμενους στην απομόνωση για να τους τιμωρήσει.

Ο Σααντάτ πρόσθεσε ότι οι αρχές των φυλακών υποστήριξαν ότι οργάνωσαν την επιδρομή επειδή βρήκαν αρκετά κινητά τηλέφωνα κοντά στον εξωτερικό τοίχο της φυλακής, που επρόκειτο να να μπουν στις φυλακές λαθραία.

Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Αχμάντ Σααντάτ, αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε σοβαρά στο πλαίσιο της καταστολής. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν μια επίθεση σε αυτόν προσωπικά, αλλά μέρος μιας συλλογικής επίθεσης σε όλους τους κρατούμενους στη Νάφχα.

«Αυτή η επίθεση κατά των κρατουμένων στη Νάφχα είναι μέρος της γενικής επίθεσης που διεξάγεται από τις δυνάμεις κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, ειδικά μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης κατοχής», είπε ο Σααντάτ.

Κλιμάκωση

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έκλεισαν τμήματα της φυλακής Ραμόν  σε μια κλιμάκωση της διαμαρτυρίας τους, την Τετάρτη.

Ο Σύλλογος των Παλαιστίνιων κρατούμενων δήλωσε ότι και τα επτά τμήματα της φυλακής έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιδρομές στη Νάφχα.

Ο Ίσα Καράκ, ο Παλαιστίνιος Υπουργός για θέματα κρατουμένων, περιέγραψε τις συνθήκες στις φυλακές Νάφχα και Ραμόν, καθώς και στις φυλακές Έσελ και Οφέρ, ως δύσκολη και πολύ τεταμένη.

Ο Καράκ δήλωσε πως οι κρατούμενοι προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για την πλήρη αντιπαράθεση με τους δεσμοφύλακες, επέστρεψαν το φαγητό τους και αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους για τις αυλές των φυλακών και τις κλινικές, και δεν συνεργάζονταν με τους ελέγχους ασφαλείας.

Το πρακτορείο Quds ανέφερε ότι έγιναν αρκετές επιδρομές στισ φυλακές Νάφχα και Ραμόν αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν κρατούμενοι και δεσμοφύλακες.

Ο Καράκ προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι φυλακές μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, και έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της “τρέλας”.

Απεργία πείνας

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι Ουντέι Ιστέιτι και ο Μωάμεθ Αλλαν βρίσκονται σήμερα στην 45η ημέρα απεργίας πείνας.

Το δίκτυο Quds ανέφερε χθες ότι ο Ιστέιτι έχει υποστεί μεγάλη επιδείνωση της υγείας του και ότι ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε από τους δεσμοφύλακες του, όταν μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα.

Όπως είπε ο δικηγόρος του, ο Ιστέιτι αναγκάστηκε να συρθεί στην τουαλέτα του νοσοκομείου επειδή δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε  αναπηρική καρέκλα.

Ο Ιστέιτι και ο Άλλαν είναι σε αορίστου χρόνου απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή τους υπό “διοικητική κράτηση”, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη  – επ ‘αόριστον ανανεώσιμες στρατιωτικές δικαστικές αποφάσεις που βασίζονται σε «μυστικές αποδείξεις”  οι οποίες δεν αποκαλύπτονται ούτε στους κρατούμενους ή τους δικηγόρους τους.

 electronicintifada.net

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο