Μεξικό: Δολοφονία φωτορεπόρτερ που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση

b2ap3_thumbnail_mexico482773360.jpg

Ο φωτορεπόρτερ Ρούμπεν Εσπινόζα, 31 ετών, είχε διαφύγει τον Ιούνιο στην Πόλη του Μεξικού από τη γενέτειρά του και τόπο της μόνιμης κατοικίας του, την πολιτεία Βερακρούζ,  λόγω των απειλών που δεχόταν κατά της ζωής του. Είχε μάλιστα καταγγείλει ότι πολύ συχνά άγνωστοι τον παρακολουθούσαν, τον φωτογράφιζαν, τον παρενοχλούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις του. Την Παρασκευή 31 Ιουλίου  βρέθηκε δολοφονημένος μαζί με τέσσερις  γυναίκες σε διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι δράστες είχαν δέσει τα θύματά τους και τα είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι. Μία από τις δολοφονημένες γυναίκες ήταν προσωπική φίλη του Εσπινόζα, φοιτήτρια και αριστερή ακτιβίστρια που επίσης ζούσε στη Βερακρούζ.

Ο Εσπινόζα συνεργαζόταν με το ερευνητικό περιοδικό Proceso καλύπτοντας θέματα σχετικά με τα κοινωνικά κινήματα στη Βερακρούζ και ασκώντας έντονη κριτική στον τοπικό κυβερνήτη Χαβιέρ Ντουάρτε, στέλεχος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος PRI του Προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, αλλά και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνολικά.    

Η Βερακρούζ αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Μεξικού για τους δημοσιογράφους. Τα τελευταία 4 χρόνια έντεκα δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στην πολιτεία αυτή και τουλάχιστον άλλοι τρεις έχουν εξαφανιστεί. Ο Εσπινόζα δεχόταν απειλές όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά εδώ και πέντε χρόνια. Το 2012 ένας άντρας του είχε επιτεθεί, τον είχε ρίξει στο έδαφος και τον είχε απειλήσει λέγοντάς του ότι αν δεν σταματούσε να βγάζει φωτογραφίες θα κατέληγε σαν τη Ρετζίνα Μαρτίνεζ Πέρεζ, μια άλλη δημοσιογράφο του Proceso που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2012.

για περισσότερες πληροφορίες: https://www.cpj.org/2015/08/mexican-photojournalist-who-fled-violent-veracruz-.php

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο