Ασία: συνθήκες δουλείας και βασανιστήρια

b2ap3_thumbnail_6664552-3x2-700x467.jpgΗ κακοποίηση των γυναικών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στο εξωτερικό δεν είναι καινούριο θέμα. Ωστόσο μία σειρά από φωτογραφίες πολλών τέτοιων περιστατικών είδε το φως της δημοσιότητας, σοκάροντας για την ωμότητα που αντιμετωπίζουν αυτές οι γυναίκες. Την έκθεση που αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ χρηματοδοτεί το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Η δημοσιογράφος Karen Emmons, συνεργαζόμενη με τον φωτογράφο Steve McCurry, γνώρισε τουλάχιστον 25 θύματα διαφόρων ειδών κακοποίησης από τους εργοδότες τους. Πολλές από τις γυναίκες αντιμετώπιζαν λεκτική και ψυχολογική βία από τους εργοδότες τους, που τις αποκαλούσαν “γουρούνι” ή “σκυλί” (αμφότερα πολύ προσβλητικά στο Ισλάμ).

Καθώς πρόκειται για ανειδίκευτες και συχνά αμόρφωτες φτωχές γυναίκες προερχόμενες από την Ασία, είναι πολύ εύκολο να πέσουν θύματα κακοποίησης αλλά και να μην κάνουν κάποια καταγγελία. Οι εργοδότες τους συχνά παρακρατούν τα διαβατήριά τους, τις κλειδώνουν στο σπίτι, τους δίνουν ελάχιστο φαγητό ενώ πολλές φορές ασκούν πάνω τους και σωματική ή σεξουαλική βία.

Ειδικά στις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν το περιστατικό ακόμα και στις ίδιες τις οικογένειές τους, φοβούμενες ότι θα θεωρηθούν “παρίες” και ανεπιθύμητες.

Σοκαριστικές περιπτώσεις βασανισμού

Η Sritak από την Ινδονησία εργαζόταν για Ταϊβανέζους, από τις 6 το πρωί ως τα μεσάνυχτα, καθημερινά. Της είχαν πάρει το διαβατήριο ενώ είχε περιορισμούς στην επικοινωνία ακόμα και με την οικογένειά της. Κάποτε την κατηγόρησαν ότι έκλεψε κάτι. Τη χτύπησαν με μία μεταλλική σωλήνα και έχυσαν στο σώμα της βραστό νερό. Αυτό το βασανιστήριο της άφησε πάνω από 20 σημάδια, συμπεριλαμβανομένης μιας χαρακιάς στο πρόσωπο.

Και ο Μαλαισιανός εργοδότης της Sumasri έριξε πάνω της βραστό νερό. Οι γείτονές της στην Ινδονησία λένε ότι έχει πλέον χάσει τα λογικά της, μετά από αυτό που υπέστη.

Πέντε μέρες μετά την άφιξη της Ινδονήσιας Anis στο σπίτι των εργοδοτών της στο Χονγκ Κονγκ, ο σκύλος της οικογένειας γάβγιζε και ξύπνησε τα αφεντικά της. Η εργοδότης της, την έσυρε στην κουζίνα ουρλιάζοντας στα Καντονέζικα όπου της επιτέθηκε με ένα μπαλτά. Της έκοψε έναν τένοντα και ράγισε ένα κόκκαλο του χεριού της. Το θύμα κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια άλλων εργαζομένων στο κτήριο.

Η Ινδονήσια Haryatin εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία, για μία γυναίκα που είχε 9 παιδιά. Πέρα από τις διαρκείς προσβολές και το ότι την ανάγκαζαν να κοιμάται σε μία αποθήκη, ένα βράδυ στις 3:00 πμ και ενώ έπλενε σχολικές στολές των παιδιών, η εργοδότης της της έτριψε στα μούτρα μία λερωμένη πάνα γεμάτη ακαθαρσίες του μωρού της, επειδή δεν είχε προνοήσει να την αλλάξει αρκετά γρήγορα. Λίγο αργότερα, η κοπέλα έχασε την όρασή της, καθώς δέχθηκε σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, με σωλήνα.

Η Siti έφυγε από την Ινδονησία για να δουλέψει ως οικιακή βοηθός στη Σαουδική Αραβία. Εργαζόταν για 20 ώρες την ημέρα, κοιμόταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα ή στην αποθήκη και δεν της έδιναν αρκετό φαγητό. Όταν παραπονέθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της, η σύζυγός του τη χαστούκισε και την έβρισε.

Η Φιλιππινέζα Mary Grace, εργάστηκε σε δύο εργοδότες που δεν της έδιναν αρκετό φαγητό. Μία ημέρα λιποθύμισε ενώ βρισκόταν στην αγορά. Ξύπνησε στο ασθενοφόρο όπου την κακοποιούσε σεξουαλικά ο νοσοκόμος. Όταν προσπάθησε να καταγγείλει την κακοποίηση στο νοσοκομείο, μία νοσοκόμα της είπε να μην το κάνει. Εγκατέλειψε τη Μαλαισία χωρίς χρήματα.

Συνθήκες δουλείας

Πολλές οικιακές βοηθοί από την Ασία ή την Αφρική έχουν καταγγείλει τους εργοδότες τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για διάφορους λόγους: υπερβολικές ώρες εργασίας, ξυλοδαρμούς, σεξουαλική κακοποίηση κλπ. Ωστόσο, βρίσκονται παγιδευμένες σε συνθήκες σκλαβιάς καθώς εξαιρούνται από την εργατική προστασία.

Στα ΗΑΕ μόνο εργάζονται 146 χιλιάδες γυναίκες ως οικιακές βοηθοί, κυρίως από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και την Αιθιοπία. Μόλις τον Ιούνιο οι αρχές θεσμοθέτησαν ότι οι γυναίκες αυτές πρέπει να ξεκουράζονται 8 ώρες την ημέρα και να παίρνουν ένα ρεπό την εβδομάδα.

Σε όλες τις πλούσιες χώρες γύρω από τον Περσικό Κόλπο υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις που συμπεριλαμβάνουν τη σεξουαλική κακοποίηση, στέρηση φαγητού ή ύπνου και πολλές ακόμα μορφές βίας, όπως ξυλοδαρμό με καλώδια ή ξύλα. Ένα σημαντικό θεσμικό πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενες έχουν άδεια παραμονής που συνδέεται με την εργασία τους σε συγκεκριμένο εργοδότη, συνεπώς είναι νομικά αδύνατο να αλλάξουν εργοδότη όταν τις κακοποιούν.

 

Πηγές: (η πρώτη περιλαμβάνει και σοκαριστικές φωτογραφίες)

http://www.abc.net.au/news/2015-08-01/asian-domestic-workers-abused/6664546

https://finance.yahoo.com/news/rights-group-migrant-workers-abused-141133645.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο