Ιούλιος 2015, Παλαιστίνη: Ένας μήνας σε εικόνες

a1sx2_Thumbnail1_jul1.jpg

Oικογενειακές φωτογραφίες  στο πάτωμα του σπιτιού του 18-μηνών βρέφους Αλί Νταουάμπσα, που έχασε τη ζωή του όταν το σπίτι του πυρπολήθηκε από  εβραίους εποίκους στο χωριό της Δυτικής Όχθης Δούμα, στις 31 Ιουλίου. Ο πατέρας του βρέφους υπέκυψε μια βδομάδα αργότερα στα τραύματά του ενώ η μητέρα και ο αδελφός του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.  (Oren Ziv ActiveStills)

9/12/2015

Τον Ιούλιο έκλεισε ένας χρόνος από την επίθεση του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας  το καλοκαίρι του 2014,  που άφησε περισσότερους από 2.200 νεκρούς.

Ένα χρόνο αργότερα, ούτε ένα από τα περισσότερα από 12.500 σπίτια που καταστράφηκαν δεν έχει ανακατασκευαστεί και περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι παραμένουν εκτοπισμένοι.

Η Γάζα παραμένει υπό στενή πολιορκία, και το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο – το μόνο σημείο εισόδου και εξόδου για τη συντριπτική πλειονότητα των 1.800.000 κατοίκων της Γάζας – παρέμεινε κλειστό ολόκληρο το μήνα.  

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα άντεξαν την ακραία ζέστη του καλοκαιριού με λίγες μόνο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος ανά ημέρα τον περασμένο μήνα, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο διεκόπει και το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας έκλεισε επειδή δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τους φόρους στη Δυτική Όχθη που κυβερνάται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Γάζα, σκοτώνοντας τον 17 ετών Μοχάμεντ αλ-Μάσρι στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λαχίγια, στις 31 Ιουλίου.

Δολοφόνιες στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν και αρκετούς Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Ιούλιο.

Ο Λάιτ Αλ Χαλίντι, 15 ετών, πυροβολήθηκε στην πλάτη από έναν ελεύθερο σκοπευτή σε ισραηλινό παρατηρητήριο στο στρατιωτικό φυλάκιο Αταρά, κοντά στην πόλη της Ραμάλα, στις 31 Ιουλίου.

Η οικογένεια του Μωάμεθ Αμπού Λατίφα στον προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ραμάλα είπε ότι ο 19χρονος εκτελέστηκε στις 27 Ιουλίου. Ο στρατός υποστήριξε ότι ο έφηβος πέθανε ενώ τον κυνηγούσαν οι στρατιώτες. Άλλος ένας νεαρός  από τον καταυλισμό, ο 17χρονος Μωάμεθ Αλ-Κάσμπεχ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν έριξε μια πέτρα σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στις 3 Ιουλίου. Αργότερα, η κάμερα ασφάλειας  έδειξε ότι ο ισραηλινός συνταγματάρχης Γίσραελ Σόμερ πυροβόλησε το αγόρι ενώ έτρεχε για να φύγει.

Ο Μωάμεθ Αλαουνέχ, 21 ετών, πέθανε στις 22 Ιουλίου αφού πυροβολήθηκε με αληθινή σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής στην Μπιρκίν, μια πόλη κοντά στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης, Τζενίν.

Ο Φαλάχ Αμπού Μαρία, 52 ετών, πυροβολήθηκε στο λαιμό και το στήθος και σκοτώθηκε, προσπαθώντας να σώσει το γιο του, ο οποίος πυροβολήθηκε στη λεκάνη από τους ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν εισβάλει στο σπίτι τους στο χωριό Μπέιτ Ομάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ξημερώματα στις 23 Ιουλίου.

Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα θρήνησαν το νεότερο θύμα της ισραηλινής βίας  αυτή τη χρονιά. Ο Αλί Νταβάμπσα,18 μηνών, κάηκε ζωντανό όταν ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι του  στο χωριό Δούμα στη βόρεια Δυτική Όχθη, στις 31 Ιουλίου. Οι δράστες άφησαν πίσω γκράφιτι με ένα αστέρι του Δαβίδ και τα μηνύματα «εκδίκηση» και «Ζήτω ο βασιλιάς Μεσσίας” στους τοίχους.

Φυλακισμένοι

Στις αρχές του Ιουλίου, ο αριθμός των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ ήταν 5.442 , καθώς και σχεδόν 1.000 Παλαιστίνιοι που κρατούνται επειδή μπήκαν στο Ισραήλ “παράνομα”, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία   της ισραηλινής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.

Λίγο μετά την απελευθέρωση του Καντέρ Αντνάν, στις 19 Ιουλίου, μετά από 55 ημέρες απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Κνεσέτ, πέρασε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την αναγκαστική σίτιση των  Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας. Αναφέρθηκε πως ο κρατούμενος Μωάμεθ Αλάν ήταν στην 48η ημέρα απεργίας πείνας κατά το χρόνο της δημοσίευσης του νομοσχεδίου, καθώς και πολλοί άλλοι κρατούμενοι είχαν ξεκινήσει απεργία αορίστου χρόνου.

Εν τω μεταξύ, ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν διέγραψε τον  προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, κοντά στη Δαμασκό,  από τη λίστα των πολιορκημένων περιοχών στη Συρία, ακόμη και αν η φρικτή κατάσταση στον καταυλισμό δεν είχε αλλάξει από τον Απρίλιο, όταν την περιέγραψε ως “τον βαθύτερο κύκλο της κόλασης” στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

 
a1sx2_Thumbnail1_jul2.jpg
Μια Παλαιστίνια απλώνει ρούχα κοντά στα ερείπια του σπιτιού της που καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς το περασμένο καλοκαίρι, Χαν Γιουνίς, νότια Λωρίδα της Γάζας, 2 Ιουλίου (Ασράφ Άμρα APA)
 

a1sx2_Thumbnail1_jul3.jpg

Παλαιστίνιοι στην πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του 16χρονου Μωάμεθ Αμπού Κουντέρ, ο οποίος απήχθη από τη γειτονιά Σουαφάτ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και κάηκε ζωντανός από τους Εβραίους εξτρεμιστές, σε μια πράξη εκδίκησης μετά την απαγωγή των τριών νεαρών Ισραηλινών.  ( 2 ​​Ιουλίου Faiz Αμπού Rmeleh ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul4.jpg

Παλαιστίνιοι σκαρφαλώνουν στο ισραηλινό Τείχος στην πόλη Αλ-Ραμ προσπαθόντας να προσευχηθούν στο τζαμί Αλ Ακσά  την τρίτη Παρασκευή του Ραμαζανιού (3 Ιουλίου Γιοτάμ Ronen ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul5.jpg

Η κηδεία του Muhammad al-Kasbeh, 17 ετών,  στον προσφυγικό καταυλισμό Καντάλιγια, κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Ραμάλα, στις 3 Ιουλίου. Ο ισραηλινός συνταγματάρχης Γισραέλ Σόμερ πυροβόλησε και σκότωσε τον έφηβο όταν ο ίδιος έτρεξε μακριά, σύμφωνα με το βίντεο της κάμερας ασφαλείας (Faiz Αμπού Rmeleh ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul6.jpg

Παλαιστίνιοι διασχίζουν το  σημείο ελέγχου της Καλάντιγια, κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Ραμάλα,  για να προσευχηθούν στο τζαμί Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ την τρίτη Παρασκευή του μήνα του Ραμαζανιού, 3 Ιουλίου (Γιοτάμ Ronen ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul7.jpg

Μαχητές των Ταξιαρχιών Κασάμ προβάλουν φωτογραφία ενός ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια μια πορείας για την πρώτη επέτειο της 51-ημερών επίθεσης, στην Πόλη της Γάζας,  8  Ιουλίου. (Ασράφ Amra APA)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul8.jpg

Ο Καντέρ Αντνάν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μακασέντ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την απεργία πείνας 55 ημερών στις ισραηλινές φυλακές. Στη φωτογραφία μαζί με τη σύζυγό του  Ράντα στις 16 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του (Faiz Abhu Rmeleh ActiveStills)
 
a1sx2_Thumbnail1_jul9.jpg
Παλαιστίνιες γυναίκες απολαμβάνουν τη Μεσόγειο Θάλασσα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της γιορτής Έιντ Αλ -Φιτρ, καθώς ο ήλιος δύει στη Γιάφα, στις  18 Ιουλίου. Ισραηλινές αρχές εξέδωσαν χιλιάδες άδειες για τους Παλαιστινίους που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επιτρέποντάς τους να επισκεφθούν το σημερινό Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τριήμερων διακοπών που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού (Oren Ziv ActiveStills)
 

 a1sx2_Thumbnail1_jul10_20150809-125842_1.jpg

Παλαιστίνιοι διασκεδάζουν σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας στην πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια των διακοπών του Έιντ Αλ-Φιτρ που σηματοδοτούν το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, στις 19 Ιουλίου (Ashraf Amra APA)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul11.jpg

Παλαιστίνιοι γιορτάζουν κατά τη διάρκεια μαζικών γάμων που χρηματοδοτήθηκαν από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για 150 ζευγάρια στο Μπέιτ Lahiya, βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στις 20 Ιουλίου ( Ράμανταν Ελ-Αγά APA)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul12.jpg

Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και διεθνείς ακτιβιστές διαδηλώνουν μαζί στο χωριό Σουσίγια για να διαμαρτυρηθούν για την επαπειλούμενη κατεδάφιση του  και την αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων του, Λόφοι Νότιας Χεβρώνας, Δυτική Όχθη, 24 Ιουλίου ( Oren Ziv ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul13.jpg

Παλαιστίνιες γυναίκες αντιμετωπίζουν ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις σε μία είσοδο του τεμένους  Αλ Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 26 Ιουλίου, όταν το Ισραήλ περιοριόρισε την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ιερή περιοχή  (Faiz Abhu Rmeleh ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul14.jpg

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της UNRWA, του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες,  για περικοπές στις υπηρεσίες, στην πόλη της Γάζας, στις 26 Ιουλίου. Η UNRWA προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ένα έλλειμμα χρηματοδότησης  $101 εκατομμυρίων μπορεί να αναγκάσει τον οργανισμό να καθυστερήσει την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους σε περίπου 700 σχολεία, για μισό εκατομμύριο φοιτητές σε όλη τη Μέση Ανατολή (Asraf Amra APA)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul15.jpg

Η θεία του Μοχάμεντ Αμπού Λατίφα  κατά τη διάρκεια της κηδείας του νεαρού στον προσφυγικό καταυλισμό στην Καλάντιγια, κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Ραμάλα, στις 27 Ιουλίου. Η οικογένεια του εφήβου λέει ότι ο Αμπού Λατίφα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πέθανε μετά από πτώση από μια ταράτσα ( Oren Ziv ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul16.jpg

Oικογένεια Παλαιστινίων δειπνεί από το φως των κεριών κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 28 Ιουλίου. Πολλά νοικοκυριά στη Γάζα είχαν ηλεκτρική  ενέργεια για ελάχιστες μόνο ώρες την ημέρα τον περασμένο μήνα (Abed Rahim Khatib APA)
 

a1sx2_Thumbnail1_jul17.jpg

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών  γιορτάσουν κατά την έναρξη τους, στην πόλη της Γάζας στις 28 Ιουλίου (Mohammed Asad APA)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul21.jpg

Ισραηλινοί έποικοι παρακολουθήσουν τις μπουλντόζες που κατεδαφίζουν ένα κτίριο στον οικισμό Μπέιτ Ελ, βόρεια της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, στις 29 Ιουλίου, μετά από απόφαση ανώτατου ισραηλινού δικαστηρίου (Oren Ziv ActiveStills)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul19.jpg

Ο Ουαέλ αλ-Νάμλα και ο γιος του Σαρίφ,  τραυματίστηκαν  κατά τη διάρκεια της 51 ημερών επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι σε μια μαζική επίθεση  στη Ράφα την 1η Αυγούστου 2014, την οποία οι Παλαιστίνιοι έχουν ονομάσει “Μαύρη Παρασκευή” (Abed Rahim Khatib APA)

 

a1sx2_Thumbnail1_jul20.jpg

Ο Μαχμούντ Αμπού Άμρα καλωσορίζεται από συγγενή του μετά την  απελευθέρωση του από τις ισραηλινές φυλακές, στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, κεντρική Λωρίδα της Γάζας, στις 30 Ιουλίου. Ο Αμπού Άμρα φυλακίστηκε για 12 χρόνια αφότου είχε καταδικαστεί ως μέλος της της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ και για τη συμμετοχή του στην αντίσταση κατά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την οικογένειά του (Ασράφ Αμά APA)

 

 /electronicintifada

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο