Αντιδρούν οι ισραηλινοί γιατροί στην αναγκαστική σίτιση Παλαιστίνιου απεργού πείνας

prisoners-ss.jpg

 

Οι ισραηλινές αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ολοκαίνουργιο  νόμο “αναγκαστικής σίτισης” εναντίον ενός Παλαιστινίου ενώ  κρατείται χωρίς δίκη και βρίσκεται στην 52η ημέρα  απεργίας πείνας.

Οι Αρχές είπαν την Παρασκευή στον δικηγόρο του Μοχάμεντ Άλλαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από το περιφερειακό δικαστήριο να επιτρέψει την “αναγκαστική σίτιση”  σύμφωνα με τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ (PHR).

 

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ (PHR) έστειλαν ένα δελτίο τύπου το Σάββατο:

    Αυτή θα είναι η πρώτη προσφυγή στην επαίσχυντη νομοθεσία που η Κνεσέτ ενέκρινε στις 30 Ιουλίου, η οποία εξουσιοδοτεί την αναγκαστική σίτιση των παλαιστινίων κρατουμένων σε απεργία πείνας, ενάντια στη θέλησή τους, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. Οι PHR-Ισραήλ είναι έτοιμοι να  εφεσιβάλει την νομοθεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος έχει υποβάλει την αίτησή του την περασμένη εβδομάδα.

  Η αναγκαστική σίτιση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία, καθώς διαχειρίζεται με τη βία τη θεραπεία για έναν ασθενή, παρά τη θέλησή του, και θεωρείται μορφή βασανιστηρίου. Το άρθρο 7 της Διακήρυξης του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου του Τόκιο, 1975,  δηλώνει ότι οι γιατροί δεν επιτρέπεται να σιτίζουν με τη βία τους απεργούς πείνας. Η ιατρική κοινότητα του Ισραήλ πρέπει να σταθεί σταθερή και ενωμένη σε αυτό το δοκιμαστικό χρονικό διάστημα. Οι PHR-Ισραήλ ενθαρρύνουν τους γιατρούς και τις νοσοκόμες στο νοσοκομείο Soroka να αρνηθούν να διενεργήσουν κάθε πράξη που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της ιατρικής δεοντολογίας.

  Οι  PHR-Ισραήλ καλούν  επειγόντως για την αποχή από κάθε είδος  αναγκαστικής θεραπείας στον Μοχάμεντ Άλλαν και καλεί τις ισραηλινές αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως.

 

Πριν από δύο εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να απελευθερωθεί ένας άλλος Παλαιστίνιος απεργός πείνας, που επίσης κρατήθηκε χωρίς δίκη, σε διοικητική κράτηση.

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=L_-Oi1YFTRA","width":"800","height":"450"}

 

Η Παγκόσμια Ιατρική Ένωση δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι γιατροί θα πρέπει να σέβονται την άρνηση του ασθενούς να δεχτεί τροφή ή / και νερό”. “Η αναγκαστική σίτιση απέναντι με μια ενημερωμένη και εθελούσια άρνηση είναι αδικαιολόγητη”, σύμφωνα με τη Δήλωση WMA της Μάλτας για τους απεργούς πείνας.

Η δήλωση του WMA συνεχίζει εξηγώντας πως οι απεργίες πείνας “είναι συχνά μια μορφή διαμαρτυρίας από ανθρώπους που δεν έχουν άλλους τρόπους για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους. Στην άρνηση της διατροφής για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, συνήθως ελπίζουν να επιτύχουν ορισμένους στόχους με την επιβολή της αρνητικής δημοσιότητας στις αρχές. “

Ο επικεφαλής του ισραηλινού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Λεονίντ Έντελμαν, έχει από καιρό αντιταχθεί στις προσπάθειες για αναγκαστική σίτιση κρατουμένων. Όπως παρόμοια νομοθετικά μέτρα που ήρθαν και έφυγαν όλα αυτά τα χρόνια,  έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι αυτά τα μέτρα είναι αντίθετα με την ιατρική δεοντολογία και δήλωσε ότι θα συμβουλεύει τους γιατρούς να αγνοούν κάθε εντολή για αναγκαστική σίτιση.

Με την αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας,  Παλαιστινίων κρατουμένων, το Ισραήλ ελπίζουν να σταματήσουν τον μοναδικό  μη-βίαιο τρόπο που έχουν οι κρατούμενοι για να διαμαρτυρηθούν ζητώντας τα δικαιώματά τους.  Απεργοί πείνας έχουν αποκτήσει σημαντική στήριξη από τους Παλαιστίνιους, και οι ισραηλινές αρχές έχουν εδώ και καιρό  προειδοποιηθεί ότι αν τυχόν ένας δημοφιλής απεργός πείνας πεθάνει θα μπορούσε να προκληθεί μεγάλη αναταραχή. Οι ισραηλινοί πολιτικοί πιστεύουν επίσης ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τη διεθνή  πίεση για την πρακτική της διοικητικής κράτησης, εάν οι απεργίες πείνας συνεχιστούν για πάρα πολύ καιρό.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση υποστήριξης κρατουμένων Addameer, οι ισραηλινές αρχές κρατούσαν 414 Παλαιστινίους σε διοικητική κράτηση, την 1 Απριλίου 2015, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού  εκλεγμένων μελών του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Η διοικητική κράτηση επιτρέπεται βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, η πρακτική είναι μια συνέχεια από την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας και έχει διατηρηθεί σε ισχύ από τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ. Αυτοί οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης υπερισχύουν από τα πιο βασικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ.

 

 972mag

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο