10 χρόνια

Ανακοίνωση του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου: Η Τουρκία καίει κουρδικά χωριά

a1sx2_Thumbnail1_kourd.jpg

18 Αυγούστου του 2015

Υπό συνεχή βομβαρδισμό από τον τουρκικό στρατό βρίσκονται τα χωριά  Κοκακόι στην περιοχή Λάις-Χάνι, στο Αμέντ (Ντιγιαρμπακίρ) και άλλα γειτονικά χωριά. Πολλά από αυτά τα χωριά έχουν καταστραφεί, με πολλούς τραυματίες και έναν άγνωστο αριθμό νεκρών. Μετά από βαρύ βομβαρδισμό σε θέσεις αμάχων, οι Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό Κοκακόι. Στη συνέχεια έκαψαν σπίτια με οικογένειες  μέσα. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτά τα σπίτια έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά. Ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε βίαιη εκκένωση των χωριών αυτών.

Χθες, μια παρόμοια ανησυχητική κατάσταση συνέβη στο Σαπατάν (Αλτίνσου) χωριό της επαρχίας Σεμντίνλι. Σε αυτό το χωριό, πάνω από 10 σπίτια κατεδαφίστηκαν. Καπνός εξακολουθεί να βγαίνει από τα σπίτια και τις γύρω δασικές περιοχές, καθώς επίσης και σε πολλά άλλα χωριά.

Το τουρκικό καθεστώς είχε διαπράξει μια παρόμοια εκστρατεία τη δεκαετία του 1990. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το καθεστώς έκαψε 4.000 κουρδικά χωριά και εκτόπισε 3.000.000 άτομα. Το καθεστώς επαναλαμβάνει την ίδια πολιτική και πρακτική σήμερα.

Στο προηγούμενο δελτίο τύπου που παρουσιάσαμε, ενημερώσαμε  ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους συνοικίες Βάρτο, Σέμντινλι, Φαρκίν, Γιουκσέκοβα,Νουσαϊμπίν και Λάις, στοχεύοντας αμάχους,  βομβαρδίζοντας επιχειρήσεις και σπίτια, σκόπιμα και συγκεκριμένα. Αρκετοί άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Εκπρόσωποι από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και βουλευτές ανέφεραν ότι βλέπουν την ίδια στρατηγική που είχε και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όταν επιτέθηκε στο Κομπάνι προσπαθώντας να καταστρέψει την πόλη.   Η Τουρκία υιοθετεί τώρα την ίδια πολιτική με το Ισλαμικό Κράτος σε πολλές κουρδικές επαρχίες και χωριά στα κουρδικά μέρη της Τουρκίας.

Η χρήση της στρατιωτικής ισχύος εναντίον αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Οι στοχευμένοι βομβαρδισμοί και οι εμπρησμοί των σπιτιών, των χωριών, των επιχειρήσεων, των δρόμων, των αγροκτημάτων και του περιβάλλοντος, είναι μια τακτική τρόμου που χρησιμοποιείται από το τουρκικό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών.

Κάνουμε και πάλι έκκληση σε όλη τη διεθνή κοινότητα, τις ΜΚΟ, τον Τύπο και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάσουν τον βρώμικο πόλεμο που το τουρκικό κράτος ασκεί στους Κούρδους. Τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον των Κούρδων είναι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία το τουρκικό καθεστώς πρέπει να λογοδοτήσει στους σχετικούς διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν

 

a1sx2_Thumbnail1_map.png

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο