Αντικρουόμενες αφηγήσεις του Λιμενικού για τον θάνατο ανηλίκου από σφαίρες της FRONTEX

Ένας ανήλικος πρόσφυγας σκοτώθηκε από σφαίρα πάνω σε πλοίο ανοιχτά της Σύμης, το μεσημέρι του Σαββάτου 29/8, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Frontex για την οποία διαδοχικά κυκλοφορούν αλληλοαναιρούμενες εκδοχές.

Η αρχική δημοσιοποίηση της είδησης, από τοπικά μέσα, έλεγε:

Ένας νεκρός μετανάστης και ένας Λιμενικός σοβαρά τραυματισμός και ένας διακινητής, επίσης σοβαρά τραυματισμένος, είναι ο απολογισμός του επεισοδίου που σημειωθεί πριν από λίγη ώρα στην περιοχή Άγιος Γεώργιος της Σύμης, μεταξύ δουλεμπόρων και Λιμενικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο ελέγχου που πραγματοποιούν οι Λιμενικοί, εντόπισαν ύποπτο σκάφος στο οποίο επέβαινε σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών.

Μόλις οι διακινητές αντιλήφθηκαν τους λιμενικούς, άνοιξαν πυρ κατ’ αυτών.

Οι σκηνές που ακολούθησαν παραπέμπουν σε ταινίες δράσης οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στην περιοχή μας.

Στην έρευνα που ακολούθησε από τους λιμενικούς βρέθηκε στο αμπάρι του πλοίο νεκρός ένας 15χρονος μετανάστης, ένας Λιμενικός που συμμετείχε στην επιχείρηση φέρεται να έχει τραύματα στο κεφάλι και ένας διακινητής έχει τραυματιστεί στο πόδι.

Η δεύτερη εκδοχή, από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, παρουσίασε μια τελείως διαφορετική εικόνα:

Σοβαρό επεισόδιο με θαλαμηγό στην οποία επέβαιναν τρεις διακινητές που μετέφεραν τουλάχιστον 60 παράτυπους μετανάστες σημειώθηκε το μεσημέρι ανοιχτά της Σύμης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας λιμενικός ενώ βρέθηκε νεκρός από ασφυξία ένας 15χρονος μετανάστης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, περιπολικό σκάφος της frontex εντόπισε τη θαλαμηγό να κινείται ύποπτα και της ζήτησε να σταματήσει για έλεγχο. Η θαλαμηγός ανάπτυξε ταχύτητα και κατά τη διάρκεια της καταδίωξης συγκρούστηκε με το σκάφος της frontex με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας λιμενικός.

Στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε η καταδίωξη μετέβη και ο λιμενάρχης της Σύμης με ιδιωτικό σκάφος ενώ έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί και συλληφθεί τρεις διακινητές.

Ακολούθησε τρίτη εκδοχή, πάλι από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, με νέα παραλλαγή της ιστορίας:

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, το περιστατικό σημειώθηκε όταν σκάφος της frontex εντόπισε τη θαλαμηγό να κινείται ύποπτα και της ζητήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.

Η θαλαμηγός που μετέφερε τους παράτυπους μετανάστες δεν υπάκουσε και άρχισε ελιγμούς. Ακολούθησαν προειδοποιητικά πυρά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ακινητοποιηθεί. Λιμενικοί επιβιβάστηκαν σε αυτήν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους διακινητές που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά από γκλοπ ένας λιμενικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε ο θάνατος του 17χρονου ερευνώνται από το λιμενικό σώμα.

Το γαϊτανάκι των ύποπτων παραλλαγών της ιστορίας συνεχίστηκε με, τελείως διαφορετική, τέταρτη εκδοχή που έδωσε στις 21:24 το βράδυ το Λιμενικό Σώμα σε δελτίο τύπου του:

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης καταδίωξης και της προσπάθειας ακινητοποίησης του Θ/Γ από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λεττονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λεττονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.

Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Οι κυριότερες αντιφάσεις στο τελευταίο αυτό ΔΤ του Λιμενικού:

Ένα σκάφος που επιχειρεί να διαφύγει τον έλεγχο «επιστρέφοντας προς την Τουρκία» για ποιόν λόγο θα προσπαθούσε παράλληλα να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος της FRONTEX;

Το δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος, του άμεσα εμπλεκόμενου, επίσημου, κρατικού φορέα που ήταν παρών στο γεγονός, βασίζεται σε ποιές «πρώτες πληροφορίες»; Στις 9:24 το βράδυ, δηλαδή 7-8 ώρες μετά το περιστατικό, δεν έχει πληροφόρηση για τις ενέργειες των οργάνων του και τις συνθήκες του περιστατικού;

Εάν ο νεκρός βρέθηκε «στο αμπάρι» (ό,τι κι αν είναι αυτό, προφανώς όποιος χώρος κάτω από το κατάστρωμα) πώς χτυπήθηκε και σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς των λιμενικών;

Για ποιόν λόγο γίνεται η ασαφής αναφορά «ερρίφθησαν πυρά»; Από ποιούς;

Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο