Αίγυπτος: 124 βίαιες εξαφανίσεις πολιτών μέσα στον Αύγουστο

b2ap3_thumbnail_78b24c00-7317-11e3-_499059c.jpg

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου από τον Αιγυπτιακό Συντονισμό για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ΑΣΔΕ), 124 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βιαίως μόνο μέσα στον Αύγουστο μετά τη σύλληψή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Από τις αρχές του έτους εκατοντάδες αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί, με τον αριθμό των βίαιων εξαφανίσεων να φτάνει τις 228 τον Απρίλιο και τις 393 τον Μάιο. Δεκάδες εξαφανίσεις παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξήγητες καθώς, όπως αναφέρει ο ΑΣΔΕ, “[οι άνθρωποι αυτοί] δεν εμφανίστηκαν ποτέ ενώπιον εισαγγελέα ούτε εντοπίστηκαν σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα αν και υπήρχαν σαφείς πληροφορίες ότι είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας”.

Οι βίαιες εξαφανίσεις πολιτών συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ η συστηματική χρήση τους ως επίσημη τακτική αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τον Ιούλιο η Human Rights Watch, μέσω του αναπληρωτή διευθυντή της για τη Μ. Ανατολή Joe Stark, επεσήμανε ότι: “Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προφανώς συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται και τι τους έχει συμβεί. Η αποτυχία των εισαγγελικών αρχών να ερευνήσουν με σοβαρότητα αυτά τα περιστατικά ενισχύει τη σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο Αλ Σίσι”.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε πριν 2 χρόνια τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, η χώρα σπαράσσεται από βία και ταραχές που έχει προκαλέσει η άγρια καταστολή της χούντας του Αλ Σίσι εναντίον των αντιφρονούντων με χιλιάδες φυλακίσεις, δολοφονίες και εκτελέσεις μετά από δίκες-παρωδία.

για περισσότερες πληροφορίες: https://www.middleeastmonitor.com/news/africa/20729-dozens-of-egyptians-forcibly-disappeared-ngo

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο