Γιατί οι Σύροι πρόσφυγες δεν πηγαίνουν στα Κράτη του Κόλπου

a1sx2_Thumbnail1_1_20150907-081836_1.jpg

 

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από τον ατέρμονο εμφύλιο  πόλεμο που μαστίζει τη χώρα τους, και τη βάρβαρη ομάδα του ISIS που σκαλίζει έναν αιματηρό μονοπάτι σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η συντριπτική πλειοψηφία ζει σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ – παντού υπό την απειλή του ISIS – ενώ τεράστιοι αριθμοί προσφύγων πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Καθώς όλο και περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες προσπαθούν να εισέλθουν στις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν κατευθύνονται προς τα γειτονικά τους πλούσια κράτη του Κόλπου.

Παρά το γεγονός ότι εκείνοι που φεύγουν από τη συριακή κρίση εδώ και αρκετά χρόνια κατευθύνονται στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία σε τεράστιους αριθμούς, το να μπουν σε άλλα αραβικά κράτη – ειδικά στον Κόλπο – είναι πολύ λιγότερο πιθανό. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν έχει τη δυνατότητα να μπει στα γειτονικά κράτη του Κόλπου, που βρίσκονται μέσα στο top 50 του παγκόσμιου ΑΕΠ και έχουν στρατιωτικό προϋπολογισμό άνω των 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

 Καμία από τις χώρες του Κόλπου δεν υπέγραψε τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, που ορίζει πως πρόσφυγας είναι κάποιος “εκτός της χώρας και της ιθαγένειάς του”, λόγω του “φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας”.

b2ap3_thumbnail_4_20150907-082015_1.jpg

 

Όχι στις άδειες για τους Σύρους

Όσον αφορά την απασχόληση, η τάση στις περισσότερες χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι να βασίζονται σε μετανάστες από τη Νότια Ασία και την ινδική υποήπειρο, ιδιαίτερα για ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό.

Ενώ οι μη-Άραβες του Κόλπου καταλαμβάνουν θέσεις ως ειδικευμένοι, σε μεσαίας θέσης κατάταξης εργασίες – για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας –  είναι αντιμέτωποι με μια «εθνικοποίηση»για  την οποία οι κυβερνήσεις, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, επιδιώκουν να θέσουν ως προτεραιότητα την απασχόληση των ντόπιων. Οι μη γηγενείς κάτοικοι πρέπει να αγωνιστούν πολύ για να δημιουργήσουν σταθερή ζωή σε αυτές τις χώρες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν την ιθαγένεια.

Το 2012, το Κουβέιτ ανακοίνωσε ένα επίσημο σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων στο εμιράτο σε ένα εκατομμύριο, μέσα σε 10 χρόνια.

Οι Σύροι, αν και εξακολουθούν να αιτούνται για τις δαπανηρές  τουριστικές βίζας και τις άδειες εργασίας, για να μπουν στα πλουσιότερα κράτη του Κόλπου, σπάνια αυτές τους χορηγούνται. Χωρίς βίζα, οι Σύροι δεν  επιτρέπεται να εισέλθουν σε αραβικές χώρες εκτός από την Αλγερία, τη Μαυριτανία, το Σουδάν και η Υεμένη.

Τα Κράτη του Κόλπου υποστηρίζουν ότι η αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία είναι μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της, διότι οι τρομοκράτες μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα στους πολίτες.

 

a1sx2_Thumbnail1_5_20150907-082348_1.jpg

 

Αντιδράσεις

Το αραβικό hashtag # Welcoming_Syria’s_refugees_is_a_Gulf_duty (Το καλωσόρισμα των προσφύγων είναι καθήκον του Κόλπου, έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 33.000 φορές στο Twitter την περασμένη εβδομάδα.

a1sx2_Thumbnail1_3_20150907-081537_1.jpg

Οι χρήστες έχουν αναρτήσει δυνατές εικόνες για να τονίσουν τα δεινά των προσφύγων από τη Συρία, με φωτογραφίες ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα, τα παιδιά που μεταφέρθηκαν από τα συρματοπλέγματα, ή οικογένειες που υποφέρουν.

Το θέμα έχει επίσης προσελκύσει την προσοχή του περιφερειακού Τύπου και των πολιτικών παραγόντων.

Η σαουδαραβική εφημερίδα Μέκκα, δημοσίευσε μια γελοιογραφία – ευρέως διαδεδομένη στα social media – που δείχνει έναν άνδρα με την παραδοσιακή ενδυμασία στις χώρες του Κόλπου, να κοιτάζει έξω από μια πόρτα, με αγκαθωτό σύρμα μπροστά της, και να δείχνει την πόρτα με τη σημαία της ΕΕ λέγοντας: «Γιατί δεν τους επιτρέπετε να μπουν, απολίτιστοι;”  

a1sx2_Thumbnail1_2_20150907-081748_1.jpg

 

Όμως, παρά τις εκκλήσεις από τα social media, η θέση των Κρατών του Κόλπου,  φαίνεται απίθανο να στραφούν υπέρ των προσφύγων από τη Συρία.

Η πλειοψηφία των προσφύγων από τη Συρία έχουν κατευθυνθεί προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Γύρω στα 1.9 εκατομμύρια βρίσκονται σε τουρκικά στρατόπεδα προσφύγων, 1.1 εκατομμύρια στο Λίβανο, 629.000 στην Ιορδανία, 249.000 στο Βόρειο Ιράκ και 132.000 στην Αίγυπτο,   σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένα άλλο τεράστιο κύμα προσπαθεί φέτος να φτάσει στην Ευρώπη ενώ οι αιτήσεις ασύλου έχουν υπερβεί τις 300.000 από τις αρχές του Αυγούστου.

Πάνω από 89.000 αιτήσεις έγιναν για τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να λάβει πάνω από 800.000 πρόσφυγες από όλο τον κόσμο αυτό το έτος, και 62.000 για τη Σουηδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί να δεχτεί «χιλιάδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος  αυτήν την εβδομάδα δήλωσε ότι η αποδοχή περισσότερων άνθρωπων δεν είναι η απλή απάντηση στην προσφυγική κρίση.

 

ΠΗΓΕΣ:   dailymail ,  bbc

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο