Η Κροατία κλείνει τα περάσματα προς τη Σερβία για τους πρόσφυγες

b2ap3_thumbnail_croatia-serbia-migrants.jpg

 

Η Κροατία έχει κλείσει επτά από τις οκτώ οδικές διελεύσεις των συνόρων προς τη Σερβία, λόγω της εισροής των πάνω από 11.000 προσφύγων που απέφυγαν την αστυνομία για να εισέλθουν στη χώρα. Το κλείσιμο των διευλεύσεων – μια ημέρα αφού η Ουγγαρία περιέφραξε τα σύνορά της με τη Σερβία – είναι η τελευταία προσπάθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανακόψουν τη ροή των ανθρώπων που ελπίζουν να φτάσουν σε χώρες όπως η Γερμανία στην ελεύθερη από σύνορα ζώνη Σένγκεν.

Αξιωματούχοι στο Ζάγκρεμπ αναφέρουν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από τη στιγμή που τεράστιοι αριθμοί έσπασαν τις αστυνομικές γραμμές, πέρασαn μέσα από τις πεδιάδες και μπήκαν στα  χωριά της υπαίθρου, μετά την καταστολή από την Ουγγαρία, η οποία προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή.  

Κάποιοι άλλοι πρόσφυγες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στη Σλοβενία ​​με το τρένο από την Κροατία, αναχαιτίστηκαν από τη συνοριακή αστυνομία, που σταμάτησαν όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές  μεταξύ των χωρών. Μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας, μόνο η κύρια διάβαση Μπαϊακόβο, στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Βελιγραδίου και Ζάγκρεμπ, φάνηκε να είναι ανοικτή στην κυκλοφορία την Παρασκευή.

b2ap3_thumbnail_cr3.jpgb2ap3_thumbnail_cr0.jpg

 

Οι πρόσφυγες εδώ και δυο μέρες κατευθύνονται προς την Κροατία (μέλος της ΕΕ) με την πορεία τους στην Ουγγαρία να μπλοκάρεται από ένα μεταλλικό φράκτη και την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κανόνια νερού για εκείνους που θυμωμένοι πέταγαν πέτρες. Η Βουδαπέστη απείλησε να φυλακίσει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Φωτογραφίες αποδεικνύουν το μέγεθος της απελπισίας σε σιδηροδρομικό σταθμό στο ανατολικό σύνορο της Κροατίας με τη Σερβία, όπου χιλιάδες έμειναν όλη τη νύχτα έξω στην ύπαιθρο.

b2ap3_thumbnail_cr.out.jpg

Η ΕΕ έχει καλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα για το θέμα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ράνκο Όστογιτς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Κροατία θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, αν η ροή των μεταναστών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, λέγοντας ότι η χώρα του δεν έχει χώρο για άλλους κατοίκους.

Αργά την Πέμπτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε απαγορεύσει το σύνολο της μετακίνησης σε επτά σημεία διέλευσης των συνόρων. «Το μέτρο ισχύει μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

 b2ap3_thumbnail_cr4.jpg

 

Παραμένει ασαφές αν ή πώς η αστυνομία θα εμποδίσει τους πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία, να περάσουν μέσα από τις πεδιάδες διασχίζοντας τα σύνορα μακριά από τις επίσημες διαβάσεις, αν και η πορεία τους στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων είναι δύσκολη εξαιτίας του ποταμού Δούναβη.

b2ap3_thumbnail_migrants-getty.jpg

Εκεί, η αστυνομία της Σλοβενίας σταμάτησε ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 πρόσφυγες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ντόμποβα από την πλευρά της Σλοβενίας και είπε ότι θα πρέπει να γυρίσουν πίσω. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο του Reuters είπε ότι μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από το τρένο, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία. Κάποιοι αρνήθηκαν να πιουν νερό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Σλοβενία ​​- η ανατολική άκρη της περιοχής Σένγκεν – εισήγαγε επίσης  ελέγχους στα σύνορα, ενώ η Λιουμπλιάνα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα σύνορά της με την Ουγγαρία θα είναι κλειστά για τουλάχιστον 10 ημέρες.

O Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε την ουγγρική αστυνομία των συνόρων, την Πέμπτη, περιγράφοντας τις ενέργειές τους ως «μη αποδεκτές».

 independent.co.uk

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο