Φοιτητής υποβλήθηκε σε ανάκριση επειδή θεάθηκε να διαβάζει βιβλίο για την τρομοκρατία

Ο τριαντατριάχρονος φοιτητής αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του μετά από στοχοποίησή του από εργαζόμενους του πανεπιστημίου που τον κατήγγειλαν ως πιθανό τρομοκράτη

γράφτηκε από την BlackCat

Ο Μοχάμεντ Ουμάρ Ταρούκ, φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ”Τρομοκρατία, Έγκλημα και Παγκόσμια Ασφάλεια” στο Πανεπιστήμιο στο Στάφορντσαϊρ ανακρίθηκε τον Μάρτιο από τις αρχές ως ύποπτος τρομοκράτης, όταν εργαζόμενος στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη πρόσεξε πως διάβαζε ένα βιβλίο με τίτλο ”Μελέτες στην τρομοκρατία”.

Ο Μοχάμεντ ανέφερε ”Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Εγω απλά κοιτούσα τη δουλειά μου και διάβαζα ένα ακαδημαϊκό βιβλίο. Στην αρχή το είδα σαν αστείο και γέλασα”.

Ο ίδιος πίστευε πως συνομιλούσε με κάποιον φοιτητή όταν αποκαλύφθηκε πως ο άνδρας ήταν ο αρμόδιος αστυνομικός παραπόνων. Ρωτήθηκε για την άποψή του για την Αλ-Καϊντα, το Ισλάμ, τις βιαιότητες του Ισλαμικού Κράτους κατά των ομοφυλοφίλων.

Αργότερα ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου για να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες και να μην συνεχίσει να στοχοποιείται. ”Αν δεν κατέρριπτα τις κατηγορίες οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες για μένα. Θα μπορούσα να είμαι σε κάποια λίστα της αστυνομίας και να γίνονται έρευνες για μένα χωρίς το γνωρίζω. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε νεαρό μουσουλμάνο. Έπρεπε να το παλέψω.”

Το πανεπιστήμιο εξέδοσε κείμενο ζητώντας δημόσια συγγνώμη από τον φοιτητή όμως η αναστάτωση και η ανασφάλεια που είχε βιώσει ήταν τέτοια που επέλεξε να σταματήσει τις σπουδές του. Η οργάνωση Cage ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ότι έχουν γίνει 100 τέτοιες καταγγελίες από τον Οκτώβριο του 2014.

Η Μέγκαν Νταν, πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ”Οι φοιτητές πρέπει να είναι ελεύθεροι να μάθουν, να εξερευνήσουν την πολιτική και να διαδηλώσουν για την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα στο πανεπιστήμιο…Όμως βλέπουμε φοιτητές που ανησυχούν για κάποια επικείμενη στοχοποίησή τους και προσωπικό που αναγκάζεται να επιτηρεί τους φοιτητές με βάση πολύ γενικευμένες οδηγίες που καταστρέφουν τις ακαδημαϊκές σχέσεις και το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι φόβοι μας έχουν για ακόμα μια φορά γίνει πραγματικότητα”

πληροφορίς από Guardian

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο