10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Κύπρος: μετανάστες κλιμακώνουν τη διαμαρτυρία τους μετά από 16 μέρες απεργίας πείνας

Αναδημοσίευση από ΚΙΣΑ

14 απεργοί κρατούμενοι στο κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών της Μενόγειας διανύουν ήδη την 16ή ημέρα απεργίας πείνας, ζητώντας την άμεση  απελευθέρωση τους.  Οι απεργοί, από χθες, 23/09/15, έχουν κλιμακώσει την διαμαρτυρία τους, αρνούμενοι να επιστρέψουν στα κελιά τους. Οι απεργοί παραμένουν στο προαύλιο χώρο του κέντρου κράτησης,  ως ένδειξη διαμαρτυρίας  αφού το αίτημα τους για να τους επισκεφθεί εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών ή λειτουργός του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεν έχει βρει καμιά ανταπόκριση. Οι διαμαρτυρόμενοι, σε κοινή επιστολή , δηλώνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν  στα κελιά τους όταν ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Επισημάνεται ότι, στη Μενόγεια εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα πολλές ομάδες ατόμων όπως αιτητές ασύλου, πολίτες της ΕΕ, και άτομα που είναι μέλη οικογενειών Κύπριων ή Ευρωπαίων πολιτών.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η ΚΙΣΑ –  Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό ζητά:

Από τον Υπουργό Εσωτερικών ή το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου να επισκεφτούν τους απεργούς στη Μενόγεια άμεσα. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, να οριστεί εκπρόσωπος του Υπουργού ο οποίος θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη.
Από τον Υπουργό Εσωτερικών να συγκαλέσει συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, ώστε να συζητηθούν περιθώρια βελτίωσης στο τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας Επιστροφών. Σκοπός είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί να συνάδει πλήρως με  το πνεύμα της οδηγίας και παράλληλα να περιοριστεί η αλόγιστη και παράνομη κράτηση ατόμων που παρουσιάζεται σήμερα.
Την άμεση απελευθέρωση όλων των αιτητών ασύλου που παράτυπα κρατούνται στο κέντρο κράτησης άτυπων μεταναστών στη Μενόγεια όπως και των κρατούμενων που είναι μέλη οικογενειών Κύπριων ή Ευρωπαίων πολιτών.
Την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων που έχουν οικογένειες στην Κύπρο, των ατόμων που βρίσκονται στη χώρα για διάστημα πέρα των πέντε χρόνων, όπως και των κρατούμενων για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική για άμεση απέλαση τους από τη Δημοκρατία.
Την άμεση απελευθέρωση ατόμων που είναι γονείς ανήλικων παιδιών αφού λόγω της κράτησης τους καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο